4 Lögner Om Fitness Som Förstör Dina Resultat

lögner om fitnessJag är först att erkänna att det finns ett stort problem med min bransch. Det är alldeles för mycket strunt som florerar. Sensatonella löpsedeldieter, påhittade träningsmetoder, och värdelösa kosttillskott lovar allt samtidigt. Coacher, gurus och självutnämnda fitnessproffs gör det knappast lättare, utan bidrar aktivt till förvirringen.

Styrketräning kan vara enkelt. Jag säger inte att det är enkelt att få resultat, men processen är faktiskt ganska okomplicerat. Fast när proffsen inte kan enas är det inte lätt att skilja på rätt och fel. Ännu svårare blir det att förstå var man ska börja, vad man kan strunta i och vad som fungerar allra bäst för just mig. Träning framstår som ogripbart.

Som hyfsat luttrad i gemet ser jag det som min skyldighet att utmana universella sanningar som hade mått bra av att ifrågasättas. Träning borde, i min ringa mening, nämligen vara så enkelt som möjligt. Det blir det först utan lögner. I denna artikelserie delar jag med mig av min syn på vedertagna sanningar vars sanningshalt inte är helt hundra.

Lögn #1: Genvägar till magrutor

Brukar du spendera slötiden på jobbet med att söka efter roliga katter på Youtube? Tänkte väl det. Då har du, liksom jag, lagt märke till Mike Chang. Mike Chang är en hysterisk snubbe som aldrig (någonsin) slutar tjata om genvägen till sexpacket. Hans reklamsnutt, som är lika hysterisk, finns överallt på Youtube.

Personer som Mike Chang gör coachers arbete smärtsamt. För människor går på det. Resultatet är orimliga förväntningar. Än idag, när information är gratis och finns överallt, är det tyvärr fortfarande många som inte är medvetna om det. Självklart kan du få mer eller mindre snabba resultat. Vet du vad du gör kanske det går snabbare. Men det finns inga genvägar till magrutor. Bara hårt arbete.

Förväntningarna gör att många tror att ingenting händer, eftersom det inte går lika snabbt som reklamen säger, trots att utvecklingen faktiskt går framåt. Inte konstigt många ger upp. Här går ni och tror att ni ska få en drömkropp på bara några månader. För att en vältränad sprätt med självförtroende och övertygelse säger att det är möjligt. Det tar tid, och det ska det göra. Acceptera och gå vidare.

Självklart kan du skymta magrutorna efter ett par månaders diet. Om du redan är i hyfsad form. För personer som har en ganska normal kroppskomposition, eller kanske är överviktiga, kommer detta inte vara tillräckligt. Du behöver ge det mer tid. Vill du dessutom få sådär genuint deffade magrutor som modellerna på tidningsomslag eller i kosttillskottreklamer får du räkna med ännu längre tid.

Lögn #2: Andra beundrar dig

Inte i närheten av lika mycket som du hoppas. För kroppsbyggare, coacher eller domare, är minimal fettprocent och definierade muskler ganska imponerande. Men gemene man kunde inte bry sig mindre. Glider du runt utan tröja på sommaren eller på nattklubb med fulla människor kanske du får en kommentar eller två. Häftigare blir det inte. Ingen kommer bry sig lika mycket om din kropp som du själv. Kanske inte vad de flesta som börjar träna förväntar sig. Detta är tråkiga nyheter för alla som tränar för att ligga mer. Men även om du känner dig mer attraktiv, och framstår som mer attraktiv, är det troligtvis inte din uppgraderade kropp utan ditt starka självförtroende som imponerar allra mest.

Lögn #3: Proffsen använder det

Att din köttsliga förebild, oavsett vem denna person råkar vara, rekommenderar ett kosttillskott betyder inte att han eller hon använder det själv. Om personen i fråga de facto använder kosttillskottet är det fortfarande timmarna på gymmet och i köket, lika mycket som föräldrarnas genetik, som skapat kroppen du beundrar.

Kosttillskott kan givetvis bidra. Vissa kosttillskott fungerar till och med riktigt bra. Men det är inte den sanna hemligheten bakom framgången. Det är bara en av många komponenter som, tillsammans, skapar resultat. Träning, kosten och sömnen är några andra.

Modellerna får betalt för att marknadsföra produkten. Konstigt vore om man då inte hävdade att man använt den och bedyrade kosttillskottets lysande effekter.  Det ena behöver inte utesluta det andra. Många profiler är autentiska och uppriktiga. Skrämmande många är det inte. Fixa kosten. Sen kosttillskotten.

Lögn #4: Handlar om vikten

Styrka är det första du vill utveckla när du börjar träna. Oavsett om du vill öka muskelmassa eller minska kroppsfett är det styrkan, din förmåga att progressivt öka belastningen, som leder utvecklingen. En vanlig missuppfattning är viktens betydelse. Som vikten hade ett eget värde. Som det vore det vore det viktigaste. Att öka är viktigt. Det är sant. Men hur mycket du ökar, eller hur mycket du lyfter, är egentligen inte alls noga. Det viktiga är att du blir starkare med tiden.

Att pressa riktigt tunga viktigt är en cool känsla. Så cool att många bara satsar på det. Ett problem jag som jobbar som PT Online inte kan låta bli att lägga märke till är att många tränar utan fulla rörelseutslag (fulla rörelser). Man gör alltså inte hela rörelsen och tekniken ska vi inte tala om (hade vi gjort det hade jag konstaterat hur dålig den är, och hur det vänder sig i magen när man ser det). Oroa dig inte för hur mycket vikt du (inte) lyfter. Teknik går före allt. När du vet hur du ska lyfta säkert och tekniken sitter kan du progressivt börja öka. Om du känner dig otålig behöver du känna till att det inte går snabbare för att du brassar på med vikter. Bana in rörelserna fel och det är bara en tidsfråga innan du får börja om.

Sammanfattning

Jag hoppas du uppskattade denna första del i min artikelserie om vanliga lögner om fitness. Detta är bara några av många saker som jag anser är felaktigt och som jag tycker du borde känna till. Som jag konstaterade i början av inlägget tycker jag träning ska vara enkelt. Det behöver inte vara komplicerat, även om det tar tid, och vi som arbetar med att hjälpa människor att förverkliga sina mål borde sträva efter att skapa en förståelse. Göra det enklare. Istället för svårare. I nästa del kommer jag titta lite närmare på några andra vanliga lögner, som alldeles för många tror på, och avslöja den brutala sanningen om fitness.

Är du trött på tips och råd som inte fungerar? Skicka en intresseanmälan för personlig träning online! Med mig som din personliga fitnesscoach behöver du inte längre känna dig förvirrad eller osäker. Jag berättar hur du ska träna och äta. Klicka här!

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: