5 saker personliga tränare suger på

saker-som-personliga-tranare-pt-suger-paEn personliga tränare kan vara det du behöver för bättre träningsresultat. En skicklig personlig tränare kan fixa upplägg som är roliga och utmanande, och kan få dig att träna bättre än vad du gör på egen hand. Men allt fler människor rapporterar om missnöje – att man kastat pengarna i sjön.

1. Lyssna på kunden
Enda sättet att leverera det resultat kunden efterfrågar är att lyssna. Genom att inte lyssna på sina kunder missar personliga tränare viktig information, som behövs som underlag för att ta fram en personlig, hållbar handlingsplan. Istället får kunden ett träningsprogram, och kostschema, som är generiskt och opersonligt. Genom att inte skräddarsy planen blir det inte bara svårt att leverera det resultat som efterfrågas, det blir omöjligt. För att kunden ska få ut mest av sin träning behöver planen skräddarsys. Saker som arbete, familjesituation och ekonomi är viktigt ta med i beräkningen.

2. Bry sig om kunden
Detta hänger ihop med föregående. När man arbetar som personlig tränare arbetar man med människor, och gillar man inte att arbeta människor ska man sig om efter ett annat yrke. Mycket handlar om att lyssna, och tillgodose, varje kunds unika behov. Genom att inte bry sig om personen man tränar garanterar man att kunden misslyckas med sin träning. Det finns inget tråkigare, och mer avtändande, för en kund än personlig tränare som inte lyssnar och inte bryr sig. I vissa mer extrema fall kan det rentutav vara livsfarligt. Vissa kunder lider av allvarliga skador eller åkommor och behöver träning som tar hänsyn till dessa aspekter. Slarva och du riskerar kundens säkerhet.

3. Hålla sig ajour
Ytterligare ett allvarligt misstag, som tyvärr alldeles för många personliga tränare gör, är att inte läsa på. För att hålla sig ajour, och leverera bästa service, behöver tränaren läsa. Och med läsa menar jag mycket, och ofta. Helst både böcker, tidsskrifter och studier. En personlig tränare behöver vara en expert, av flera orsaker, och det är inte så enkelt som att bara framstå som en. Tyvärr blir det allt vanligare att personliga tränare fokuserar mer på marknadsföring än att utveckla sina kunskaper och färdigheter, och risken att man skadar sina kunder ökar. Som personlig tränare måste du högsta prioritet vara att inte skada personen du tränar. Men hur ska du undvika skador, om du inte läser på?

4. Tänka på sig själv
Det kan lätt uppstå en kult kring personliga tränare. När man arbetar som personliga tränare är man en förebild för många av sina kunder, och det är svårt att inte känna sig smickrad. Men det är viktigt att förstå att även om strålkastarljuset riktas mot dig, så är det kunden – inte du – som ska sola sig i dess glans. Du levererar enbart verktyg, metoder och knep. Arbetet gör kunden själv, och det är därför kunden som ska ha äran. Inte du. Genom att blåsa upp ditt ego fokuserar du på fel saker. Jag kan inte nog understryka vikten av att sätta kunden i fokus. Det är människor du arbetar med, och dom finns inte där för dig, utan du finns där för dom. Missförstå mig rätt.

5. Leverera service

Personliga tränare arbetar inom ett serviceyrke. Det betyder att när allt kommer omkring, oavsett om du är en expert eller inte, så handlar arbetet i första hand om att leverera service. Jag vet inte hur många gånger jag sett personliga tränare misslyckas fatalt på den punkten. Kunder som känner sig ovälkomna, förvirrade och allmänt dåligt behandlade när tränaren är ofokuserad. Som personliga tränare gäller det att vara vaken och alert. Det betyder att du måste vara trevlig, utåtriktad och lyhörd. Det bästa betyg du kan få som personliga tränare är att omtalas som en bra kompis, som lyssnar, som bryr sig, och hjälper till. Även om det innebär att hämta vatten, bära vikter, och leta redskap på egen hand.

Sensmoralen? Som personlig tränare kan man inte bry sig för mycket. I detta yrke kommer man många gånger människor väldigt nära inpå livet, och man får ett förtroende, ett förtroende om att du vet vad du sysslar med och att du har det som krävs för att A) Få kunden på bra humör B) Svara på frågor C) Leverera det resultat som efterfrågas. Är du personlig tränare och läser det här räknar jag med att du tar åt dig, och ger kunden precis det som efterfrågas nästa gång ni möts. Ni andra – som bara var nyfikna – fick en inblick i vad som kan gå fel när man anlitar en personlig tränare som är dålig på sitt jobb.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag är idrottsfysiolog (BSc Sport Science). Vidareutbildad inom klinisk anatomi, biomekanik och sjukdomslära. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: