Allt Handlar Inte Om Tvättbräda

tränar du för kroppen eller för livetJag älskar mitt jobb. Att arbeta med att göra människor självsäkra, mer hälsosamma, snyggare och lyckligare är, enligt mig, det bästa som finns. Idag finns tusentals webbplatser, grupper, communities, och bloggar som vill hjälpa dig med det. Många vill börja träna, och många vill berätta hur du borde göra.

Jag kan avslöja att strävan mot transformation är det största med att arbeta som fitnesscoach online.

Varje vecka rapporterar mina klienter hur veckan har gått. Det gäller allt från vikt till styrka, motivation till träningsglädje, och hur träningen påverkat vardagen.

Att ta del av rapporterna är kul – riktigt kul. Så kul att jag ser fram mot att höra vem som har gått ner, vem som har gått upp, vem som tycker träningen blivit enklare och vem som börjat se resultat snabbare.

Vad som gör mig mest motiverad är utmaningen att förbättra människors självförtroende. Den positiva livsstilsförändringen handlar inte bara om magrutor. Det handlar om att förbättra livet, och förbättra livet är vad jag brinner för. Träningen förändrade mig, och ta mig tusan om det inte gjorde mig till en starkare människa. Jag hoppas den kan göra samma sak för dig.

Jag ser en trend i min bransch. Aspirerande tränare, som nyligen mottagit certifikatet, tror att man kan coacha alla likadant. Men en person som tävlar i Bikini Fitness eller Men’s Physique borde inte träna som nybörjare, och nybörjare borde inte träna som atleter. Faktiskt viktigast är att må bra.

Klienter kommer till tränare för att må bättre. Antingen handlar det om hälsan, självförtroendet eller utseendet. Som tränare måste vi förstå skillnaden.

Jag bryr mig om mina klienter. Inte bara för att det är mitt jobb, att jag faktiskt får betalt för att hjälpa människor att komma i form, utan för att jag vet hur det känns att inte veta. Hur missnöjd och motiverad man kan vara. Jag vet också hur det känns att satsa allt, testat all, utan att röra sig framåt.

Planen är viktig. Klienten behöver veta hur han/hon ska äta, träna, leva för att lyckas. Men vi kan inte bara leverera planen. Vi behöver utbilda våra klienter. Hur är inte lika viktigt som varför. Om en person lär sig varför blir hur lättare, och vad som får ditt engagemang att bära eller brista är hur du förhåller dig.

Den största utmaningen för alla som arbetar med fitness är inte fastna i inspirationsfällan. Att posta formbilder, hardcore-gymbilder med citat, eller berätta om hur långt du, som tränat längre än dina klienter, är inte att inspirera. Du måste kunna vägleda dina klienter. Visa hur man inte bara förändrar kroppen, med bättre kost och bättre träning, utan skapar faktiska förändringar.

Allt handlar om att utveckla karaktär. Hur blir man personen som alltid tränar? Han/hon som alltid kommer i väg? Hur gör man när motivationen inte finns? Hur gör man träningen till ett måste?

Många coacher är atleter. Eller i alla fall före detta. Jag ser en risk med det. Alla sporter har ett tävlingsmoment. Att tävla är nyttigt. Så länge det handlar om att bli den bästa versionen av just dig.

Men att jämföra sig med andra kan vara ett problem. När du fokuserar på motståndet fokuserar du på fel saker. Steget är inte långt till att börja offra saker. Att undvika skräpmat, pizza, godis och alkohol är enkelt. Men vill du verkligen bli bäst behöver vi diskutera uppoffringar på en annan nivå.

Behöver alla tänka som en idrottsman?

Jag har ett horn i sidan på inspirationsbilder. Vältränade modeller med lika vältränade citat är pragmatiska. Det är inte bara onyanserat, utan direkt oförlåtande, att utgå från att allt handlar om att vinna eller försvinna.

Jag uppskattar sport. Lika mycket som vem som helst. Jag fascineras av och beundrar atleter. Jag fascineras också av insatserna, som behöver vara extrema.

Men det är ett stort problem när motionärer går all-in. Många motionärer, personer med liten eller moderat erfarenhet, uppsöker fitnesscoacher. Man fascineras av personens framgångar. Kanske önskar man samma prestation, samma utseende, eller hoppas att stjärnglansen ska smitta av sig på oss.

Det behöver inte vara ett problem. Ser man till individen kan planen skräddarsys. Problem uppstår när coacher använder samma taktiker på motionärer som atleter. Eller ännu värre: samma taktiker man använder själv.

Någon som vill komma igång, veta vad han/hon behöver undvika och fokusera på, behöver en motivationsinjektion i självförtroendet. Kom ihåg att program som används av atleter inom fitness är gjorda för – hör och häpna – atleter inom fitness. Inte för mig, och inte för dig.

Det krävs inga radikala åtgärder. Om jag designar ett intrikat program, som hade varit optimalt för en toppatlet, är chansen att du följer det väldigt liten. Inte för att programmet inte fungerar. En kort period hade du fått resultat. Men när du förstår att du mentalt inte mäktar med, för att träningen och kosten är nitisk, kommer du vilja ge upp. För många slutar det här. Man ger upp. För all framtid.

Jag är ingen barnvakt som håller dig i handen. Menar du allvar, och verkligen vill förändra ditt liv, gör jag allt som står i min makt för att du ska lyckas. Även om jag måste kritisera hur du lever ditt liv. Det gäller allt. Inte bara kost och träning. Det viktigaste är inte att tillhandahålla den perfekta planen. Du behöver en plan, som du faktiskt följer, och det är oerhört viktigt. Att skapa förändringar inom alla områden är en naturlig konsekvens, men inget konkret mål. Målet är att skapa signifikanta förändringar som inte bara fungerar när jag coachar dig, utan som finns med dig resten av livet. Därför behöver du berätta om din största utmaning.

Vi behöver olika rutiner – till träningen, till kosten, till livet i det stora hela – och allt står i kontrast till var vi kommer ifrån. Om ett professionellt program ser bra ut på papper, men inte fungerar i verkligheten, är det verkligen värt att fortsätta? Som coach har jag inte alla svar. Jag kan berätta vad du borde göra, vad du borde försöka undvika, och fokusera på. Men detta handlar det inte om mig. Det handlar om dig.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: