Bygga Muskler För Mixed Martial Arts: Kampsport & Styrketräning

MMA Coach Göteborg
Vem vinner? Starkast eller klenast? Vad tror du?

Cirkelträning? Crossfit? Renodlad fysträning? Vad är bäst för prestation inom MMA och kampsport? Svaret förvånar många coacher. Orsaken är att deras atleter tränat fel, och tränar fel.

Inom kampsporten rent generellt florerar många intressanta myter om styrketräning. Den mest populära att styrketräning gör dig stor, stark, men slö. Som det skulle göra dig till en sämre atlet. Coacher och atleter fokuserar undantagslöst på renodlad fysträning, med olika typer av cirklar, och kompletterar med mindre produktiv Crossfit-inspirerad styrketräning för prestation. Allt som oftast planeras träning för kampsport utan evidensbaserade metoder, och styrketräning för bygga muskler prioriteras inte.

Så varje vecka spenderas många, många timmar på träning som gör atleten snabbare och kanske mer uthållig. Problemet är att kamsport rent generellt ställer betydligt högre krav än så. Uppenbarligen finns det många fördelar med den typ av träning coacher rekommenderar atleter. Men samtidigt är det svårt att förneka uppenbara fördelar med hypertrofimotiverad styrketräning. Som exempel kan nämnas att det rent statiskt oftast är den starkaste atleten, även inom MMA och kampsport i allmänhet, som vinner matchen. Finns förstås undantag. En tekniskt överlägsen atlet har ett enormt övertag. Men detsamma kan sägas om fysiskt starkare atleter. En kombination är överlägsen.

Uthållighet är det enskilt viktigaste att fokusera på om du tränar MMA. Inga konstigheter där. Men det innebär inte att mindre styrka, och mindre muskler, är fördelaktigt för maximera prestation. Det ena behöver inte utesluta det andra, och coacher och atleter behöver inte välja. Det perfekta giftet, och den ultimata träningen, för MMA-atleter som vill vinna matcher är styrketräning för att bygga mer muskler. Fokusera på allsidig träning, för all del, glöm inte att träna för styrka. Starka atleter har alltid varit överlägsna, särskilt under match, och dominerar lättare. Det är lätt att dra slutsatsen att mer muskelmassa, och då öka i muskelmassa, är viktigt för psykologiska övertag. Men styrketräning för MMA och bygga muskler går bortom. Starkare, större muskler, ger bättre uthållighet. En starkare atlet orkar mer stryk än klenare.

För bredare perspektiv kan vi snabbt kika på löpare. Maraton och långdistans. Det rådde länge en utbredd missuppfattning att stora, starka muskler kunde vara prestationshämmande. Men resultat ljuger sällan. Löpare som tränar för styrka och bygga muskler kan generera mer kraft. Varje fotsteg är viktigt, och om atleten är starkare kan varje fotsteg generera mer kraft. Mer kraft innebär bättre prestation, och bättre prestation innebär bättre chanser för vinst.

Allt är inte svartvitt. Framgångsrika atleter, som vinner matcher, och dominerar sporten behöver inte förändra ett vinnande koncept. Troligtvis är det likaledes för sent i karriären. Aspirerande atleter har mycket att lära av styrkelyftare, om man vill bygga muskler och förbättra prestation. Samtidigt som större, starkare, muskler gör att du tål mer, orkar mer, och blir en bättre atlet. Större, starkare muskler minskar också skaderisken, och förbättrar möjligheten att återhämta sig för skador. Generella riktlinjer, som jag vill påstå gäller generellt inom kampsport, är att styrketräning behöver programmeras för prestation sett till syfte att öka styrka och bygga muskler. Gör inte misstaget att ödsla dyrbar kraft, energi, och tid på att bara träna explosivitet.

Ta del av kunskap och forskning med nyhetsbrevet 

Varje vecka läser jag kilovis med forskning om träning, kost och hälsa. Det mest intressanta och användbara skriver jag om nyhetsbrevet. Att prenumera är gratis, så länge du vill.

  • Fyll i dina uppgifter
  • Checka mailen och bekräfta prenumerationen
  • Njut av nyhetsbrevet!

Liknande artiklar

Vem är Mathias Zachau?

Om författaren:

Jag är idrottsfysiolog (BSc Sport Science). Vidareutbildad inom klinisk anatomi, biomekanik och sjukdomslära. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för läsning om diverse.