Crossfit sämsta träningsformen för att bygga muskler?

crossfit-samsta-traningen-for-bygga-muskler

Min farmor är bättre på styrkelyft än vad Crossfit-mästare är. Betyder det att min farmor är en imponerande atlet, eller är Crossfit-utövare bara värdelösa på att lyfta tunga vikter?

Inte för nybörjare
Nybörjare instrueras snabbt och slarvigt, och förväntas tävla i olympiska lyft på tid, vilket gjort Crossfit till den mest skadedrabbade styrkesporten genom tiderna. För att Crossfit ska vara säkert är kravet på coachen stort. Men visste du att vem som helst, som är beredd att betala för en kort kurs, kan kalla sig Crossfit-coach? Olympiska lyft involverar komplicerade rörelser, och är knappast något för nybörjare. Detta struntar många coacher högaktningsfullt i. Det finns en orsak till varför sjukgymnaster, kiropraktorer och napprapater är fullbokade dagarna efter stora Crossfit-event.

Bygger inte muskler
Ett påstående som kommer uppröra många militanta anhängare. För att utveckla maximal muskelmassa är Crossfit, med handen på hjärtat, fullständigt värdelöst. Många som gett Crossfit en ärlig chans, med skyhöga förväntningar, är besvikna och uppgivna. För att utveckla maximal muskelmassa krävs kontinuitet och periodisering – två komponenter Crossfit saknar. Tränar du för att bli smidig, och har enorm erfarenhet i ryggen, kanske Crossfit vore något för dig. Vill du däremot optimera dina resultat, och belöna din kropp med mycket muskler, är Crossfit sämsta lösningen.

Värdelösa öppettider
Medlemskap på boxar brukar begränsa antal pass per vecka, och möjligheten att träna när man vill är obefintlig. Det hade känts mer okej om medlemskapet var någorlunda billigt. Men Crossfit kräver mer av min plånbok än någon annan styrkesport. Om jag pungar ut en smärre förmögenhet för medlemskap vill jag kunna träna vad jag vill när jag vill.

Betyder att Crossfit är värdelöst i sig? Inte alls. Crossfit kan med rätt coach bringa funktionell och allsidig träning. Men vill du undvika skador, och bygga mycket muskler, finns det bättre alternativ.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag är idrottsfysiolog (BSc Sport Science). Vidareutbildad inom klinisk anatomi, biomekanik och sjukdomslära. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: