Hur Blir Man En Bra Träningskompis?

Vill du bli så vältränad som möjligt? Då är en träningspartner ett måste.

Den legendariska kroppsbyggaren Arnold Schwarzenegger, som vunnit åtskilliga Mr. Olympia-titlar, har många gånger sagt att hans träningskompis, den goda vännen Franco Columbo, var en av nycklarna till hans framgångar på gymmet. För alla som tränat med en bra träningspartner är detta ingen överraskning.

En bra träningspartner motiverar dig att träna hårdare, bättre och mer effektivt. Det är någon som bryr sig om dina resultat, som passar dig på ett sätt som du föredrar, så du kan träna hårdare.

Men för att hitta en bra träningspartner måste du först se till att du är en bra träningspartner själv.

Det kan låta banalt, men relationen till din träningspartner är som vilken relation som helst. Mycket handlar om att ge och ta och vill du vara en bra träningspartner funkar det inte att ligga på latsidan.

Här är mina 8 bästa tips för att bli en riktigt bra träningspartner.

1. Har ni samma mål?

Ska ni följa samma program är det bra om ni har samma mål. Vill du bli starkare och bygga mer muskler? Då ska du träna med någon som vill bli starkare och bygga mer muskler. Vill du ha bättre kondition och gå ner i kroppsvikt? Då tjänar du på att träna med någon som vill ha bättre kondition och mindre fett. Kroppskomposition regleras mycket med kosten, faktum är att kosten är det första du borde justera när du ska bulka eller deffa, men det bästa är om du och din träningspartner har samma mål så ni kan följa exakt samma träningsprogram. Träna med någon med samma mål, någon som vill uppnå samma sak som du, då kommer ni lättare kunna passa varandra på ett bra sätt.

2. Dyker du upp i tid?

Inget är mer irriterande än människor som inte passar tider, särskilt när det kommer till träning. När du tränar själv kan du komma och gå som du vill. Tränar du ensam påverkar det ingen annan än dig själv, men när du tränar med en träningspartner är det respektlöst att inte dyka upp i tid. Om du är sen skapar du inte bara onödig irritation, du förstör din träningspartners näringstajming och träningsnutrition. Det är aldrig roligt att tajma intag av protein, kreatin och koffein minutiöst, och upptäcka att din träningspartner inte kan passa tider. Detta kan förstöra fokus fullständigt och sabba träningen. Vill du bli en bra träningspartner? Då är du aldrig sen, utan ser till att vara på plats med god marginal.

3. Passar du på ett optimalt sätt?

Kommunikation är viktigt. Vill din partner att du passar under hela setet? När han lyfter av vikten i racket? Eller bara när det blir riktigt tungt? Fråga din träningspartner hur mycket hjälp han vill ha och när. Lär dig vad din träningspartner behöver för att prestera optimalt. Detta underlättar på många plan. Det gör träningen säkrare och mer effektiv. En dålig träningspartner har noll koll och bryr sig inte om att fråga, vilket ökar skaderisken markant.

4. Har du koll på tekniken?

Fokusera på din träningspartner under passet. Stå inte bara där och spegla dig, pilla med mobilen, eller annat som distraherar. En bra träningspartner är uppmärksam på tempo, teknik och utförande. Hur ser tekniken ut? Är vikten för lätt? Eller är den för tung? Kan något göras bättre eller annorlunda? Ge din träningspartner den uppmärksamhet och det engagemang du önskar i din egen träning, då får du samma kvalitativa assistans tillbaka.

5. Ger du förslag på förbättringar?

Var inte rädd för att kritisera din träningspartner. Detta handlar inte bara om teknik och utförande, utan allt som kan förbättra träningens kvalité. Tänk på tempo, vila, intensitet, spänning och se till att alla detaljer är i linje med programmet. Om något är fel eller kan förbättras, tveka inte att berätta detta på ett konkret sätt.

6. Är du motiverande?

En stor del i att vara en bra träningspartner handlar om motivation. Motiverar du din träningspartner? Vissa gillar när man hjälper till att räkna reps, somliga föredrar när man skriker som en galning, medan andra hellre ser att du är tyst och bara fokuserar på rätt saker. En bra träningspartner har inte bara koll på målsättningen, utan den bakomliggande orsaken till målsättningen; varför målet är relevant. Se till att du vet vad som motiverar din träningspartner och ansträng dig för att motivera honom när det behövs som mest. Ibland är det den där extra ansträngningen som får oss att orka en eller två repetitioner extra. En sådan sak kan göra enorm skillnad i längden.

7. Stänger du av mobilen?

Det spelar ingen roll om du föredrar att träna med musik. Om du inte stänger av din telefon (ja, även Spotify) och fokuserar på passet kan du inte vara en så bra träningspartner som möjligt. Stäng av telefonen och stäng ute alla distraktioner. När du tränar med din träningspartner finns det inget annat som upptar din uppmärksamhet. Vissa tycker musik är motiverande. Visst, om ni kan enas om att detta är bästa strategin för er, kan det funka. Men det är inte optimalt. En bra träningspartner låter sig inte distraheras av Facebook-meddelanden, SMS, telefonsamtal och annat.

8. Tränar du? Eller pratar du?

Var inte typen som skaffar en träningspartner bara för sällskapet. Snacka kan du alltid göra efter passet. Under träning är det totalt fokus som gäller. Inget annat är acceptabelt. Du är på gymmet för att träna, inte för att socialisera. Gillar du att prata mer än att träna under passet ska du inte skaffa en träningspartner från första början. Från tillfället du äntrar gymmet finns inget annat än träning. Du är på gymmet för att träna och inget annat än fokus på rätt saker är godtagbart när du tränar med någon annan.

En summering

Var uppmärksam på din träningspartners behov. Se till att vara på plats i tid, passa ordentligt, ge förslag på förbättringar, motivera när det behövs, stäng av mobilen och prata inte för mycket. Se till att du och din träningspartner fokuserar på rätt saker. Detta är enkelt att komma ihåg och väldigt effektivt.

P.S: Personlig träning online i grupp visar exakt hur du ska träna och äta för att bygga muskler och bränna fett samtidigt. Här lär du dig principerna som maximerar resultat utan att du behöver bo på gymmet.

KLICKA HÄR för att boka din plats.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: