Q/A: Kan Man Äta Vad Man Vill Om Man Tränar?

ata vad man vill om man tranar online pt tips

Fråga: Du skriver bra o har bra på fötterna, relevant statistik mm! Kan du skriva ett inlägg som dödar myten “man kan äta vad man vill om man tränar!” Jag har slut på argument, men fortfarande kommer folk till mig o påstår att de kan vräka kladdkaka, vit pasta och saft för de tränar!

Svar: Många tror fortfarande att man kan äta vad man vill om man tränar.

Som träningen kompenserar den dåliga maten.

Eller som den onyttiga maten, oavsett om det är kladdkaka eller pasta, behövs för att fylla energibehovet. Det är en trevlig tanke. Men så funkar det tyvärr inte.

Det spelar ingen roll om du tränar tre pass per vecka. Eller sex pass per vecka.

Du kan inte äta vad du vill bara för att du tränar.

Verkar det vara för bra för att vara sant, så är det antagligen inte det.

Inget hade kunnat vara mer sant när det gäller detta.

Lyssnar du på fanatiska IIFYM-anhängare (If It Fit Your Macros är en förförisk icke-diet som baserar sig på uppfattningen att makrofördelning är viktigare än vad du äter) kan du ibland få höra att folk äter allt möjligt skräp under diet – och ändå får suveräna resultat.

Sanningen är att väldigt få av oss kan komma undan med att äta vad vi vill på det sättet.

Även om det finns en intressant tanke i flexibel makrofördelning så vill du vara medveten om att det, precis som alla andra hajpade mirakelmetoder som lovar guld och gröna skogar där ute, bör tas med en nypa salt.

Om ditt mål är att maximera dina resultat så måste du räkna kalorier.

Du kan höfta, uppskatta, rentav gissa ett tag. Men förr eller senare kommer du till en punkt där kostprogrammet måste vara minutiöst. Är du nybörjare, dessutom överviktig, då är det extra viktigt att räkna kalorier.

Det är ingen myt att man inte kan träna bort en dålig diet.

Äter du mer kalorier än vad du gör dig av med så går du upp i vikt.

Det kan inget träningsprogram i världen förändra. Ingen diet heller, för den delen.

Många överskattar träningens energikostnad.

Träningen är viktig, det kan ingen förneka. Utan regelbunden träning finns inget krav på förändring.

Men det är inte på gymmet resultat skapas. Resultat skapas i köket och det är sant oavsett vilket mål du har.

Denna otroligt seglivade myt, att man kan äta vad man vill, är lika overklig som punktförbränning.

Det hade varit grymt om det funkade, och man vill nästan tro på det eftersom det hade varit så fantastiskt.

Men precis som punktförbränning inte fungerar i praktiken så går det inte att äta vad man vill om man tränar och har som mål att gå ner i vikt och optimera resultat.

Med det sagt vill jag inte att någon ska tro att man behöver leva på ris och kyckling.

Har du stenkoll på ditt energibehov, hur mycket kalorier du kan äta, och loggar maten, då kan du skapa plats för fusk i dieten.

Och ändå gå ner i vikt.

Problemet är att de allra flesta inte har koll på hur mycket kalorier, protein, fett och kolhydrater man ska äta för att verkligen uppnå sitt mål. Är det optimalt att fuska varje dag? Antagligen inte.

Men om det gör det lättare att få i sig rätt mängd kalorier varje dag, då är det kanske bättre än att äta superstrikt en intensiv period bara för att kraschlanda dieten.

Vad du äter har en enorm betydelse för din hälsa.

Det är skillnad på protein och protein (vassleprotein och sojaprotein är inte samma sak), på samma sätt är det skillnad på fett och fett och olika sorters kolhydrater. Detta handlar inte bara om träningsresultat, det handlar om din hälsa.

Även om du skulle kunna äta pizza varje dag och ändå gå ner i vikt, vill du verkligen göra det?

När du vet att det är dåligt för din hälsa?

Döm av din fettinlagring. Testa att intensifiera träningen rejält en period, strunta i dietmaten och ät all skräpmat som kommer i din väg.

Går du ner i vikt? Ser du magrutorna framträda?

Eller ser du bara hur vågen rör sig uppåt och fettinlagringen ökar?

Vilken mat du behöver beror också på ditt mål. Personer som tränar oerhört mycket kan ge intryck av att äta vad som helst, men du vet inte om det är en del av planen eller renodlade fria fuskmåltider.

Målsättning, erfarenhetsnivå och andra individuella behovsskillnader påverkar hur mycket kalorier du behöver, men också makrofördelning och hur mycket protein du mår bäst av.

Om du tränar regelbundet med bra resultat, då kan du fuska emellanåt. Men det är inte optimalt.

Väljer du istället att fylla matschemat med bra råvaror, komplexa kolhydrater, magert protein, frukt, bär och grönsaker, så kommer du inte ens vara sugen på det. Genom att välja rätt råvaror hjälper du kroppen att återhämta sig, vilket bygger större och starkare muskler och hjälper dig att gå ner i vikt.

Om du vill ha skräddarsydda kost- och träningsprogram designade av mig och mitt team, då vill du testa onlinecoaching idag. Detta är det bästa sättet att få stenkoll på kost och träning.

Slutligen, om du har några frågor du vill att jag besvarar, skriv ett meddelande på Facebook.

PS – Dela artikeln med dina vänner om du gillar vad du läser. Det hade jag uppskattat.

– MZ

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: