Q/A: Kan Man Äta Vitt Ris När Man Deffar Seriöst?

shutterstock_267485609Varje vecka väljer jag ut och besvarar vanliga frågor från Facebook. Om du vill få dina frågor om muskeltillväxt, fettminskning och fitness besvarade kan du skriva en kommentar eller skicka ett mail här. Relevanta frågor besvaras på bloggen, så fler kan ta del av svaret och förhoppningsvis lära sig något nytt.

Q: Mitt mål är nu att gå ner i vikt och ”få fram” rutorna så jag blir mer rippad. Under deffen har jag mest ätit fullkornsris (usch) och ibland långkornigt ris. Men det funkar inte längre. Maten liksom växer i munnen när jag äter det torra riset som är vidrigt. Kan jag byta ut detta vedervärdiga ris till vitt ett litet tag eller måste jag äta fullkornsris?

A: Ris är en stapelvara! Det finns närmast gränslöst många olika sorters ris. Men i våra kretsar är det fullkornsris och vitt ris som fått mest uppmärksamhet. Många gånger rekommenderar tränare och coacher – individer som inte ens kan hjälpa sig själva, men som skryter med certifikat från utbildningar på max två veckor – just fullkorn. Varför? Vad är syftet? Poängen?

Det är i princip allmänt känt att fullkornsris är bättre, men varför verkar ingen riktigt veta. Enligt samma resonemang, där fullkorn står som räddaren i nöden, får det vita riset betraktas som boven i dramat när det kommer till utebliven viktminskning. För det första. Om du tror att enskilda livsmedel är skillnaden mellan fantastiska resultat och mediokra så är du ute på djupt vatten. Det är inte vad en lyckad deff handlar om.

För det andra kan du gå ner i vikt, få fram magrutorna – ja, till och med uppnå den där omtalade rippade formen som du och dina kompisar alltid talar – på samma sätt som du kan bygga muskler och addera noterbar muskelmassa med fullkorn. Återigen. Det hänger inte på enskilda livsmedel! Det finns vissa skillnader mellan fullkorn och vitt ris. Definitivt. Fullkorn har möjligen lägre GI-värde – vilket påverkar hur snabbt blodsockret ökar (lägre GI brukar anses vara bättre eftersom det går långsammare) – och vitt ris har förstås något högre GI-värde. Betyder det att fullkorn är nyckeln till lyckad deff? Knappast. På samma sätt är vitt ris inte orsaken till uteblivna resultat och avsaknad av synliga magrutor med framträdande ådror!

GI-frågan blir ett problem först när du överäter stora mängder av valfria (!) kolhydrater med drypande fetter (!) i lika kopiösa mängder. När du deffar borde du dela upp måltiderna enligt följande premiss: protein + kolhydrater eller (!) protein + fett. Det finns ingen anledning att äta stora mängder kolhydrater tillsammans med mycket fett. Om du inte väldigt gärna vill öka fettinlagringen och hämma fettförbränningen markant.

Faktum är att det finns många starka skäl att välja vitt ris framför fullkorn. Japp, även när du deffar. Vitt ris är inte bara förbaskat mycket godare – vilket förstås väger oerhört tungt i sammanhanget eftersom det gör det lättare att följa dieten – det ger också mindre problem med matsmältningsapparaten. Alltså slipper du springa på toaletten flera gånger i timmen, för att magen fungerar mindre bra, samtidigt som du ökar oddsen att faktiskt lyckas! Då du som gillar vitt ris troligen är mer benägen att fullfölja planen.

För övrigt är skillnaden mellan fullkorn och vitt ris inte så stor som man kan tro. Den näringsmässiga skillnaden är så minimal att den väldigt sällan är värd att bry sig om överhuvudtaget. Personligen äter jag inget annat än jasminris när jag deffar. Inte alltid, men nästan undantagslöst, rekommenderar jag mina klienter vitt ris också. Varför? För att vitt ris är så oerhört mycket godare att det gör dieten så oerhört mycket lättare att följa. Du kan med gott samvete äta vitt ris när du deffar, utan att sabba dina resultat.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: