Kolhydrater – Vän Eller Fiende För Att Bränna Fett?

Vet du inte hur du ska förhålla dig till kolhydrater? Är du rädd att inte kunna bränna fett om du äter dem? Då vill du läsa detta.

Det är inte ovanligt att höra om vänner, arbetskollegor eller släktningar som har testat olika dieter med låga kolhydratsintag som till exempel LCHF, Paleo eller i vissa fall till och med ketodiet.

Varför? Oftast handlar det om medias sätt att presentera sagda dieter. De framställs som mirakulösa nycklar till fettförbränning av gränslösa proportioner.

Det påstås att det går snabbare att gå ner i vikt utan kolhydrater, det sägs att resultaten blir bättre och att man kan äta vad som helst när man går på dessa dieter och ändå gå ner i vikt.

Ligger det någon sanning bakom dem?

Ja, om de försätter dig i ett kaloriunderskott kommer du att bränna fett och gå ner i vikt, men är de bättre än en kosthållning med ett moderat eller till och med högt intag av kolhydrater? Förmodligen inte. Låt mig förklara varför.

Låt säga att vi har två kliniskt identiska personer som gör exakt samma övningar på gymmet, sover lika länge och äter exakt samma mängd kalorier med ett linjärt underskott på 500 kalorier per dag i 30 dagar. Den enda skillnaden är att person A äter kolhydrater i sin kost medan person B inte äter kolhydrater.

Vad blir då resultaten, men framförallt skillnaden mellan dem efter att dietperioden på 30 dagar har kommit och gått?

Ingen skillnad, om så väldigt liten. Grejen med att utesluta kolhydrater på en diet är att det kan ge en procentuellt liten skillnad på korta dieter. I det långa loppet är det dock ingen skillnad på resultaten mot en person som har bränt fett med kolhydrater i sin kost. Förutom att personen som har ätit kolhydrater förmodligen är gladare, piggare och har haft bättre pass på gymmet än försökspersonen som inte åt kolhydrater.

Ett uteslutande av kolhydrater kan däremot vara en taktik man använder i slutet av sin diet för att få bort det sista fettet, men då snackar vi tävlingsdieter och inte i civilt bruk. Om man endast har som mål att gå ner några kilon och bli lite mer deffad, men utan att se ut som en torr hårdbrödbit i slutet är det här inget man egentligen borde hålla på med, enligt mig.

Vanligt förekommande

Varför är det då så pass vanligt med modedieter som innefattar ett lågt intag av kolhydrater?

Det har att göra med en rad faktorer, men huvudsakligen har det att göra med hur det presenteras och vilka resultat som utlovas, som sagt. En annan väldigt avgörande faktor är nog även hur enkelt det är att följa riktlinjerna som de här dietmetoderna har.

Visst, fett är mer kaloririkt än kolhydrater om man jämför dem per 100 gram, men enligt mig ligger oftast skiten som ger dig fet i kolhydratrika livsmedel.

Jag menar inte att du blir tjock av frukt och ris. Om någon påstår det kan du säga upp bekantskapen med den personen… eller åtminstone försöka tala dem till rätta.

Vad jag menar är att chips, glass, kakor, bröd, pasta, vitt socker och bakelser huvudsakligen är kolhydrater och om man då hoppar på en modediet där man inte får äta kolhydrater i en nämnvärd utsträckning utesluts en stor del skräpmat per automatik, eftersom kolhydratmängden då skulle bli för stor för att passa inom ramarna för till exempel LCHF.

Det är därför man oftast hör i det civila att ”Den här dieten funkar så bra…” eller ”LCHF är det bästa dieten och det som funkar bäst” och så vidare. Det är för att man utan några egentliga förkunskaper och med tämligen enkla riktlinjer kan förbättra sina kostvanor, gå ner i vikt och se resultat genom att helt enkelt utesluta skitmaten.

Det är alltså inte själva uteslutandet av kolhydrater som ger den önskade avkastningen. Det är den uteblivna skräpmatskonsumtionen.

Det är väldigt enkelt. Tar du bort det dåliga finns det bara bra komponenter kvar och då blir det nästan omöjligt att misslyckas.
Dessutom är det generellt mycket svårare att råka äta för mycket kalorier på en diet som består mestadels av fett och protein, eftersom man delvis blir mättare, håller insulinnivåerna i stiltje, men sen har inte protein- och fettrika livsmedel samma inverkan på belöningssystemet som kolhydrater har.

De flesta känner inte samma rus av att äta lax och sparris som om de hade en lördagsgodispåse att gotta ner sig i.

Därför blir också de här dietmetoderna väldigt tacksamma, lätta att följa och ger resultat hos folk som inte har lyckats gå ner i vikt innan eftersom de helt enkelt utesluter saker som gör att de äter för mycket och därmed går upp i vikt.

Jag anser även att det är hela anledningen till den här LCHF-hysterin och att man i folkmun talar om den som en mirakelkur för viktnedgång.

Ja, fast nej.

Nu när vi har avverkat den övernaturliga delen kring kolhydraternas inverkan på dina resultat och lyft motorhuven på modedieter utan kolhydrater kan vi fortsätta framåt och istället tala om kolhydraternas fördelar och hur viktiga de är för dina resultat, ditt mående och dina prestationer.

Om du är en väldigt aktiv person är kolhydraterna otroligt viktiga för hur bra du presterar på till exempel gymmet.

Det spelar ingen roll om du är på diet eller om du är inne i en muskelbyggarperiod. Kolhydrater är din vän och de bidrar med energi till både dig och dina muskler.

Det som dock gör skillnad för hur lyckad din diet blir med ett högt intag av kolhydrater är kolhydratkällans kvalitet.

Äter du rostmackor, sylt, pasta och frukostflingor som huvudsakliga komponenter i din kosthållning kommer det här att sakta ner och i värsta fall helt och hållet förstöra dina resultat.

Det som du vill sikta på är rena och schyssta kolhydrater som quinoa, ris, sötpotatis, frukt och grönsaker.

Så länge du har en kosthållning som innefattar en positiv proteinbalans, rimligt fettintag och ett underskott kalorier kommer du kunna äta kolhydrater och då i en stor utsträckning. Det är kalorierna som avgör i vilken riktning du tar dig och din kropp, inget annat.

Om dina kalorier genererar ett kaloriunderskott kommer du att gå ner i vikt. Oavsett om du äter 0 gram kolhydrater eller 200 gram kolhydrater. Så länge du äter mindre än vad du gör av med och inte äter dina kolhydrater i form av glass och godis kommer du att förlora fett.

Fast… Ska jag vara ärlig kan du gå ner i vikt om du äter chips och kakor också, men det är inget jag rekommenderar. Vi gör det här för hälsans skull, eller hur?

Jag vill bara förtydliga och förklara att du inte behöver vara rädd för kolhydrater och att du borde skaffa dig ett mer avslappnat och bekvämt förhållande med dem.

Så länge du har koll på hur mycket du äter varje dag och ser till att dina dagliga kaloriintag matchar dina mål kommer du att nå dem och då med kolhydratrik kosthållning. Inga problem!

Uppkomst & synsätt

Hur kom de här dietmetoderna till och varför fanns det ett behov att lansera dem?

Jag tror att det är med anledning av den ökade fettepidemin i världen och att man som regering kanske kände att man var tvungen att ta till drastiska åtgärder och då uppfinna och komma på en kosthållning som var lätt att följa och som gjorde att man på ett lätt och smidigt sätt skulle kunna städa upp sina kostvanor, gå ner i vikt och må bättre. Sen lanserade man även dem som mirakelkurer, som vi pratade om tidigare.

Det är en teori om varför de uppstod, men det behöver inte betyda att det är sant för det.

Jag tycker att det är jättebra att de finns och att folk kan följa dem om de vill. Jag har även sett att folk har det som en livsstil att äta LCHF-kost och att man skriver det i sin presentation på sociala medier.

Jag kan däremot tycka att modedieter är tillfälliga lösningar på icke-tillfälliga problem och att ett uteslutande av kolhydrater inte är något man borde basera sin vardag på för resten av sitt liv, men om det fungerar för dem och de blir lyckliga av det ser jag inget fel i det.

Det som jag däremot anser blir tokigt är när man nästan blir religiös kring sin dietmetod och startar något slags kolhydratkrig och att man ska försöka utrota kolhydrater från jordens yta, för att de är roten till allt ont.

Därför tycker jag det är bättre att förstå vad kolhydrater är, vad de gör och hur de fungerar. Även om man väljer att begränsa intagen.

Att vara kolhydratantagonist gynnar ingen i det långa loppet. Jag tycker man ska basera sina livsval och sin livsstil på aktiva och medvetna val och inte göra det baserat på en dagstidning, för att sedan sätta kolhydrater i skamvrån utan att själv kunna motivera varför.

Slutligen

Jag ser ingen anledning att utesluta kolhydrater ur kosthållningen om man gör av med dem under dagen. Så länge du är på ett kaloriunderskott och är aktiv nog för att markant öka din dagliga energiomsättning kommer du att förbränna kolhydraterna i bara farten.

Se bara till att det är goda och rena kolhydratkällor som kommer från Moder Jord och inte från en kemisk fabrik, okej?

Slutpoängen är att kolhydrater är din vän och om du lär känna dem kan du ha riktigt roligt med dem och dina resultat kommer att komma lättare om du utvecklar ett sunt synsätt på kolhydrater.

Hysteri och mani kommer att köra dig in i väggen, tro mig.

Basera din kosthållning på aktiva och medvetna val. Planera hur du äter efter hur du lever och hur din målbild ser ut, inte efter hur media vill att du ska äta.
Det heter personlig träning och kostrådgivning för att det är just det. Personligt! Det kan en kvällsblaska aldrig ge dig. Därför är det heller inte lämpligt att basera sitt liv därefter och lika lite sättet man äter på.

Var inte rädd för kolhydrater och om du nu ändå vill utesluta dem för att du kanske mår bättre på en mer fettrik kost vill jag att du ska veta varför du har gjort det valet. Gör inget slumpmässigt för att då kommer dina resultat bli därefter.

PS – Vill du veta mer om hur du kan optimera din fettförbränning och nå din absoluta toppform? Då vill du anlita Mathias Zachau som din personliga fitnesscoach.

Om författaren

Christoffer Hagenmalm

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: