Konsten Att Bestämma Sig Och Nå Sitt Mål Oavsett Vad

Målsättning, hur du lägger upp ditt mål, är viktigare än vad du tror. Hur du tänker kring ditt mål kan både stjälpa och hjälpa dina resultat. Här är våra bästa tips för att lyckas.

Redan vid det första mötet med mig och min klient frågar jag “Hur ser din målbild ut?”.

Dessa svar är något jag verkligen fascineras och drivs av som personlig tränare.

Vi har alla olika målbilder och det är just det som gör det så himla spännande och roligt. Att få den äran att få följa med individens förändring och resa till sin målbild är ovärderligt.

Det kan vi nog alla coacher hålla med om. Men när det kommer till kritan att sätta upp mål på egen hand är inte alltid det lättaste. Det är lätt hänt att målet blir för otydligt eller för utspritt.

Kanske skjuter man upp det hela istället.

“Jag vill bli smal och känna mig nöjd och jag vill även bli bättre i knäböjen”. Härligt att du har kommit till den insikt där du vill ha förändring och det ska jag hjälpa dig med. Men jag ska förklara för dig vad det är som inte är tillräckligt hållbart med detta mål för att lyckas nå det på egen hand.

Ett mål är det resultat du vill uppnå.

Att ha tydliga målsättningar med sin träning är enligt mig ett måste för att lyckas med sin träning. Om vi inte vet hur vi ska ta oss dit, hur ska vi då kunna lyckas nå vårt mål?

Livet är kort och så vitt jag vet lever vi bara ett liv. Den person du umgås mest med är faktiskt dig själv, från morgon till kväll, månad efter månad. Om du är upptagen med att inte vara nöjd med dig själv så kommer du att få mindre livsenergi.

Du behöver inse det faktum att det är du själv som bestämmer den verklighet du vill ha. Var är jag nu?

Du kan inte göra en hållbar plan om du ljuger för dig själv. Du behöver acceptera ditt utgångsläge.

Tänk noga igenom hur du kommit till det stadiet där du är missnöjd. Vilka vanor vill du bli av med, och varför håller du fast vid dem?

Lyckas med dina mål som ett proffs

Du ska nu få en viktig uppgift: du ska bestämma dig om du vill vara chaufför eller passagerare. Som passagerare känner du inget ansvar. Du saknar kontroll och kan inte heller påverka det som händer i ditt liv, varför du gick upp i vikt eller varför du befinner dig där du är.

Du har många ursäkter, ursäkter som du tror är anledningen till nuläget. Du kan lätt skylla på andra, varför det blev som det blev eller varför det är som det är. Som chaufför är du det motsatta. Du blir tvungen att själv inse att du är anledningen till det som har hänt. Du måste själv se till att framtiden blir den framtid du vill ha. Du skapar möjligheter och utveckling.

Istället för att gå omkring och hoppas på att det ska inträffa ett mirakel, ta initiativet och inse att det är du själv som skapar dig det liv du vill ha och det är bara du som kan förändra det. Om du alltid är kvar i samma gamla mönster, ja, då blir faktiskt resultaten detsamma.

Om du har bestämt dig för att uppnå något, kommer du också ta kontrollen över ditt liv.

När du står inför svåra val, fråga dig själv – vad är det du vill uppnå? När du tittar på den där frestande chokladkakan och chipspåsen som ser så lockande ut längs butikshyllan, stanna upp och tänk till innan du gör ett hastigt beslut.

Om du anser att chokladkakan och chipspåsen är viktigare än dina mål och att du kommer må bättre av detta köp. Så tycker jag att du ska slå till. Men då är du återigen fast i gamla vanor och ingen utveckling kommer att ske. Då bör du fundera på om du verkligen vill uppnå ditt mål. Du behöver veta vad du gör och varför du gör det så kommer du att ta rätt beslut. Eftersom målet är något du vill uppnå kommer det också att bli din stora motivation till att hela tiden fullfölja planen.

Skapa en målbild som inspirerar

Innan du skapar en målplanering är det absolut viktigast att du vet hur din målbild ser ut. Vilka resultat skulle du vilja ha om du visste att du inte kunde misslyckas?

Kan du föreställa dig det? En kollega till mig sa en gång på en konsultation. ”Om jag hade ett trollspö framför mig, viftade med det och sa abra cadabra: hur skulle din målbild se ut då?”

Hur ser du ut, hur känns det, vad är det som är annorlunda jämfört med idag. Är dina rutiner förändrade? Har du samma hårfärg som idag…?

Det är det som kallas för visualisering av sin målbild.

Visualisering är den mest effektiva mentala träningsteknik vi har.

Jag vill nu att du skapar dig en målbild. Målbilden ska inte bara skapas och ses idag utan den scenen ska följa med dig hela vägen tills att du är där. Det räcker inte med att säga ”Jag vill bli nöjd med mig själv”, för när är du nöjd med dig själv?

Målbilder handlar om att föreställa oss det vi vill uppnå. Rent utsagt ska du känna hur det känns att vara i målbilden.

När du kan se dig själv i din målbild, det är då det är dags för målplanering. Nu vet du vart du vill och hur det känns att befinna sig där. Nu behöver du ha en planering för hur du ska ta dig dit.

Målplanering: långsiktiga- och kortsiktiga mål

Motivationen kommer att gå i vågor. Du kommer att behöva de långsiktiga målen för det är dem som hjälper dig att höja motivationen. Men det är genom de kortsiktiga målen som man upplever att man närmar sig dit man vill komma.

Ett kortsiktigt mål är som delmål längst vägen till ditt långsiktiga mål. Det ska uppnås inom en kortare tidsintervall för att visa att du är på rätt riktning och hålla motivationen levande.

Oavsett om ditt mål är att du vill öka styrkan i bänk eller om du ska gå ned 10 kg så rekommenderar jag även något som kallas för prestationsmål. Det innebär att du sätter ett mål inför varje träningspass du ska utföra. Träningseffekten kommer att öka om du sätter ett konkret mål inför varje träningspass.

Tänk på att målet ska vara tydligt. Du kan inte säga ”jag ska bli bättre i fotboll”, ”jag ska bli bättre på marklyft”. Det är bra att du vill bli bättre, men det är inte tillräckligt konkret. Du måste veta vad i fotboll eller vad i marklyftet du vill bli bättre på.

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan resultatmål och prestationsmål. Resultatmålet är en följd av hur bra du har klarat prestationsmålet. Hur du sätter upp ditt prestationsmål styr ditt resultatmål.

Det kan vara ganska svårt att göra en bra målplanering.

Det vanligaste felet man gör är att man sätter upp allt för många mål på en gång. Satsa på ett eller två mål i början och satsa på att nå dem.

Annars finns risken att det blir för oklart och att du tappar intresse för att fullfölja alla mål. Speciellt om ditt mål inte är tillräckligt konkret och tydligt.

Din huvuduppgift är att först och främst visualisera din målbild. Sedan utifrån din målbild göra planeringen. För återigen om du vet vart du vill och varför du vill dit så kommer du att klara det. Det råder inga tvivel om den saken.

Viktigt är att målet är SMART

smart mal for smart motivation

Ett tips för att på ett enkelt sätt lyckas göra en bra planering är att använda sig utav denna mall: “Mitt SMARTA mål”.

Målområde:

Nuläge:

Önskat läge:

Mitt SMARTA mål är:

(Specifikt. Mätbart. Accepterat. Realistiskt. Tidsbundet, Accepterat). 

  • Specifikt; målet ska vara så konkret som möjligt.
  • Mätbart; det ska kunna gå att kontrollera uppfyllelsen och se att man nått målet.
  • Accepterat; målet måste vara något man verkligen vill uppnå.
  • Realistiskt; det måste vara möjligt att nå sitt mål.
  • Tidsbestämt; för att ha kontroll över målarbetet behövs en deadline, ett slutdatum när målet ska vara uppfyllt.

Målet ska vara uppfyllt (datum, veckodag, tidpunkt):

Det här kan jag göra för att nå mitt mål:

För att nå målet kan jag den närmaste tiden:

– idag kan jag:

– under veckan kan jag:

– inom en månad kan jag:

HANDLINGSPLAN:

Det här ska jag göra rent praktiskt:

Jag gör det vid dessa tillfällen (skriver ner i min kalender):

De här resurserna behöver jag för att kunna göra det:

(tid – hur många timmar per dag?) pengar, utrustning, kunskap, övriga resurser)

Jag tar hjälp, får stöd av:

Det här kan jag göra på en gång:

Jag gör något varje dag, även om det bara blir något litet eller symboliskt. Exempel på sådant jag gör varje dag för att nå mitt mål är:

Såhär följer jag regelbundet upp mitt målarbete och kontrollerar mina framsteg:

Vad är viktigt för dig?

transformativa resultat mathias zachau referenser

När du gör en målplanering bör du tänka till vad som verkligen är viktigt för just dig. Du gör det här för din skull och inte för någon annan. Om du inte gör det här för din egen skull måste du tänka om.

Det kan låta egoistisk men du ska alltid sätta dig själv först före någon annan. Som flygvärdinnan säger innan planet lyfter “sätt på dig din egen syrgasmask först, innan du hjälper någon annan”.

In case of emergency – se till att du själv kan andas ordentligt. Det stämmer. Om du inte hjälper dig själv först hur ska du då kunna hjälpa någon annan. Du måste prioritera dig själv.

Vill du ha förändring? Om du tar ett steg i rätt riktning varje dag så ska du uppnå din målsättning!

Allt handlar om att ha en bra plan och att fullfölja det med små steg dit. Så fråga dig själv. Hur mycket är mina mål värda för mig?

Är jag beredd på att kämpa för mitt mål? Jag kan tala om för dig att det finns inga genvägar för att lyckas. Det kommer krävas en del slit och uppoffringar på saker och ting.

Du kanske måste sluta med alla chipspåsar för att få en optimal viktnedgång. Du kanske måste sluta mesa med din träning om du vill ha fortsatta resultat. Oavsett din målbild så kommer det krävas ett eller annat ifrån dig. Men när du väl står där framme vid din målbild, kommer allt vara värt det. Du kommer att kunna säga: ”Jag lyckades”. Den känslan är svårslagen.

– PS. Vill du ha hjälp med att planera upp ditt mål? Så du vet hur du ska träna och äta för att genomföra ditt mål? Då vill du testa personlig träning online. Vi tar nu emot nya klienter.

Vad tycker du om dessa strategier? Vad undrar du om mål? Skriv en kommentar, delta i diskussionen!

Om författaren

Alice Andersson

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: