Magrutor Under Bulken: 5 Ovanliga Tips Ökar Chansen

Magrutor under Bulken: 5 Tips
Om du har svårt att hålla fingrarna i styr under “bulken” kan det vara svårt att uppleva en tillstymmelse av magrutor offseason.

Gillar du magrutor? Hur det ser ut? Hur det känns? När du deffar uppskattar du dagliga förbättringar, och älskar sättet på vilket dina magrutor långsamt framträder. Upplever du att resten av året, tiden du bulkar för att bygga muskler, behöver genomlidas? Med fem ovanliga tips för magrutor under bulken slipper du formnoja.

Magrutor / Bulk #1: Kalorier

Begrepp som bulk och deff är väldigt populära, och väldigt missförstådda. Särskilt bland nybörjare. Som nybörjare föreställer man sig lätt att bulk innebär en jakt på kaloriöverskott. Vad du baserar överskottet på är inte intressant. Vad som är intressant är hur många kalorier över energibalans du landar på. Omvänt gäller motsvarande deffen. Underskott, precis som överskott, överdrivs på grund av förväntningar om att större skillnad ger större resultat. Mer förvirrande, och mer felaktigt, blir det knappast. Du behöver inte “bulka” för att bygga muskler, och du behöver inte “deffa” för synliga magrutor. Du kan bygga muskler utan att brassa på, och du kan förbättra formen utan svältartat kostschema. För magrutor året om är balans nyckeln.

Magrutor / Bulk #2: Intensitet

Det är förvisso sant att olika muskler fyller olika funktioner, och att det kan finnas rimliga anledningar att träna olika muskler olika beroende på muskelns biologiska funktionalitet. Men alldeles för ofta tar jag del av (läs: tvingas på) läsning om att magen “måste” tränas med många repetitioner, och enbart hög intensitet mejslar fram magrutorna. Jag tänker inte bemöda mig med att förklara det löjliga i tanken bakom att mejsla fram eller tona till magrutor i allmänhet. Men lika lite som latsen bara växer på chins med viktkakor mellan benen är sannolikheten att magrutorna bara framträder vid viss typ av träning. Magen är en slitstark muskelgrupp, och det bör man vara medveten om, men det betyder inte att enbart viss typ av träning ger synliga magrutor. Anser du att magen släpar i förhållande till andra muskelgrupper kan högre frekvens vara en väg ut. En annan kan vara möjligheten att utsätta magen för högre belastning. Mer volym eller mer vikt. Var inte rädd att utöka magträningen med fler pass, fler övningar, fler reps, eller fler övningar.

Magrutor / Bulk #3: Övningar

Var selektiv med övningarna du använder. Det är inget fel på bålstabiliserande funktionell träning. Det är bara inte ultimat för att bygga stora muskler. Inklusive synliga magrutor. Det finns mycket bättre alternativ – bättre metoder, och bättre övningar. Är du framför allt intresserad av framträdande magrutor, och magrutor som är synliga under överätningsperiod, är det fördelaktigt med gamla hederliga klassiker. Tänk crunches, benlyft, och olika variationer. Synliga magrutor är lika delar träning som kost. Att enskilda faktorer vore avgörande är en sanning med modifikation. Ingen beståndsdel är större än helheten. Allt, både och, är avgörande. Fokusera på helheten.

Magrutor / Bulk #4: Kosttillskott

Använder du kosttillskott kan du med fördel dra ned på konsumtionen. Många populära kosttillskott innehåller maltodextrin, snabba kolhydrater, och mindre trevliga bindningsmedel. Kosttillskott är ett utmärkt hjälpmedel att dra till när du lider brist av vissa näringsämnen. Men det är inte alla gånger nödvändigt för att förbättra kroppskomposition eller bygga muskler. Många klienter upplever ganska omgående viss skillnad i definition av muskelmassa, samt seperation mellan olika muskelgrupper, när man efter rekommendation börjat plocka bort vissa kosttillskott. Det mest uppenbara som gainer, whey 80, och annat proteinpulver med kolhydrater, är bra exempel. Men även sprängfyllda PWO-drinkar, med allehanda onödigheter, gör skillnad. När kosttillskottkonsumtionen blir mer restriktiv, och valet av specifika kosttillskott blir mer selektivt, upplever klienten att vätskeansamlingar runt bålen släpper, och magrutor framträder ganska omgående.

Magrutor / Bulk #5: Mineraler

Detta sista, och tyvärr bortglömda, tips förutsätter att du följt tidigare. Att du ligger på moderat överskott, underskott (eller ännu bättre: hittat balansen), av kalorier är grunden i det hela. Lika viktigt är träningen – att du tränar tillräckligt frekvent, tillräckligt tungt, och tillräckligt smart. Kan enbart förmoda att du är smart nog att använda “rätt övningar” för magrutor. Att du gillar att träna tungt, för att bygga muskler, och samtidigt vet vilka kosttillskott du behöver och inte. För att hålla vätskan borta kan du analysera om du behöver mer eller mindre av specifika mineraler. När man talar om vätske- och mineralbalansen, som inför tävling inom fitness, kommer man förr eller senare in på frågor om natrium och kalium. Inom det västerländska köket får vi allt som oftast mycket natrium, och allt som oftast mindre mycket kalium. Ett effektivt sätt att mobilisera vätskan, och påverka sättet på vilket den fördelar sig, är att modifiera kaliumintaget. Kalium, som du hittar i bland annat potatis och banan, kan göra att mindre vätska samlas under huden. Istället “sugs vätskan in i muskeln”. Resultatet? Mer framträdande magrutor. Bra att ta med sig, även utanför explicita rekommendationer, är att kolhydrater (mängd och sort) kan påverka. Då mer kolhydrater traditionellt binder mer vätska, även vid fördelaktig mineralbalans, kan det lämpa sig att reducera kolhydratintaget – strategiskt modifiera energifördelningen – om än för stunden.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: