Mental träning vid viktminskning: 5 frågor du vill undvika och hur du ska tänka istället för att gå ner i vikt

Trodde du att viktminskning handlade om kunskap?

Det trodde jag också. Jag trodde det handlade om energiomsättning, makrofördelning och träningsnutrition – noga utvalda kosttillskott som höjer fettförbränningen hundratals procent.

Kunskap är en faktor. Det kan man inte komma ifrån.

Men det är bara en faktor av många som är inblandade i din fettförbränning.

Hur många läser inte bloggar, magasin och sociala medier varje dag? Du vet troligtvis vad som inte är nyttigt och vad du borde undvika. Du vet också att det är viktigt att vara fysiskt aktiv.

Eller hur?

Så hur kommer det sig att de flesta som sätter upp nya mål mål med kosten och träningen i samband med nyårslöften nästan undantagslöst misslyckas – även om de har kunskap nog?

Vi är trots allt fler överviktiga än någonsin i mänsklighetens historia.

Det är logiskt att viktminskning är ett vanligt nyårslöfte. Men varför misslyckas vi?

Vi misslyckas redan innan vi sätter igång – och trenden är alarmerande. Detta beror inte på brist på kunskap. Vi är mer utbildade än någonsin, dessutom. Det beror på hur vi förhåller oss till det.

Mental träning för att gå ner i vikt

Förhållningssättet är din uppfattning av verkligheten.

Detta kallas ”mental inställning”. Så vad är en mental inställning?

Många tror att det är hjärnan som bestämmer vad vi tänker.

Men hjärnan bestämmer inte vad du tänker. Din kropp gör det. Vad du gör med din kropp influerar hur hjärnan fungerar, så genom att influera hjärnan med fysiska aktiviteter förändrar du dina tankar.

Hjärnan är inte ett isolerat, abstrakt litet organ där själen bor. Hjärnan är inte separerad från resten av kroppen. Det är kopplad med nervtrådar och biokemiska processer till resten av kroppen.

Kan du föreställa dig hur mår du efter att du har tränat?

Hur är dina tankar efter att du har tränat jämfört med före du har tränat?

Du är mer positiv, kreativ och motiverad. Det beror på att blodcirkulationen ökar när du tränar. När blodcirkulationen ökar får du mer syre till hjärnan, vilket gör att du kan tänka klarare.

Det beror också på att träning gör att du utsöndrar signalsubstanser som dopamin.

Dopamin är en signalsubstans som får oss att må närmast euforiskt bra. Det är inblandat i system som hanterar glädje, entusiasm och koncentrationsförmåga.

Jag vill att du ska lyckas med dina mål, oavsett om du är klient eller läsare.

Om du vill ha den hjälpen, för att du är beredd att förändras du också, vill jag att du föreställer dig hur du nu kommer riva sönder allt som du har lärt dig om fettförbränning. Bara för att börja om.

Ibland handlar det nämligen inte om att lära sig mer, utan om att tänka på ett nytt sätt.

Om du är trött, irriterad eller nedstämd så beror det ofta på kroppen.

Det beror på att du är hungrig, trött eller stressad. Är du hungrig, trött eller stressad kan du enkelt ändra dina tankar genom att ändra din fysiologi. Genom att äta, sova eller lugna nervsystemet.

Du kan lugna nervsystemet genom att läsa, vila, umgås med familj eller vänner. Om inget annat funkar, testa ett tillskott av magnesium (minst 1000 mg) på kvällen och se vad som händer.

Jag vill att du ser hur du kan göra samma sak åt andra hållet också.

På samma sätt som du kan göra något annorlunda med kroppen för att ändra dina tankar, känslor och därmed också hur du mår, kan du ändra kroppen med sättet du tänker på.

En ny mental inställning kommer inte skaka om din världsuppfattning.

Men med en kombination av en mer fysiskt aktiv livsstil och sunda kostvanor kan du ändra dina referensramar. Det gör du genom att välja vad du ska fokusera på. Då kan du öka dina resultat.

Varje dag har du en ny chans att förändra din mentala inställning, eftersom din mentala inställning är tankar och tankar kan du påverka med vad du gör. Du kan alltid göra något lite annorlunda.

Hur ändrar man sin mentala inställning i praktiken?

Du kan göra saker som du inte är van vid, som du inte brukar göra, genom att bokstavligen ta nya vägar. Kroppsligt och emotionellt. En väg till en ny mental inställning är nya frågeställningar.

Hur ofta ifrågasätter du dina uppfattningar, värderingar och intryck från omvärlden?

De flesta gör det sällan, eftersom det går emot essensen i den mänskliga naturen.

När vi väl har bestämt oss för en åsikt ser vi bara argument som bekräftar vår världsbild. Det kallas confirmation bias och är en orsak till att människor är irrationella, eftersom vi är känslostyrda.

Du drabbas av det även om du är medveten om det. Men är du medveten om det kan du ta ställning. Varför tänker jag som jag gör? Kan jag göra något annorlunda för att ändra situationen?

Du vill inte undvika dina känslor, fly vad du känner och låtsas som att det inte spelar någon roll, men ibland vill du ta en helikopter och se dina känslor ovanifrån. Tänk också på metaperspektivet.

Vill man lära sig något nytt så är det alltid rätt att ställa frågor på ett nytt sätt.

Problemet med fitnessindustrin är att vi lätt fokuserar på fel frågor. Uteslutande.

Vi ställer frågor som gör att vi fokuserar på fel saker. Men istället för att ställa fel frågor, som gör att du fokuserar på fel saker, kan du lära dig att ställa rätt frågor. Rätt frågor ger mer korrekta svar.

Efter den här artikeln kan du kanske se dig själv närma dig dina mål snabbare?

Du kommer känna att du kan ändra ditt förhållningssätt i ett ögonblick, så du lättare kan gå ner i vikt eftersom du ställer rätt frågor. För att ställa rätt frågor behöver du veta vad som är fel frågor.

Vi tar en sak i taget. Jag kommer berätta exakt vad som är fel frågor, så du lättare kan hitta rätt frågor, men först behöver vi titta på ett par misstag när det kommer till tänket kring viktminskning.

Om du vill få ut mest av den här artikeln rekommenderar jag att du antecknar medan du läser… Anteckna vad du läser och påminn dig om knepen här nästa gång du tvivlar på dig själv.

Fel fråga #1: Hur mycket godis kan jag äta på helgen när jag deffar och ändå lyckas gå ner i vikt?

Att gå ner i vikt och deffa är aldrig lätt. För att gå ner i vikt behöver du äta mindre kalorier än vad du gör dig av med. Det är jobbigt, för när du äter mindre än vad du behöver blir du hungrig.

När du blir hungrig känner du dig lättirriterad. Det gör dig mindre trevlig att umgås med. Om dina medmänniskors välmående är viktigt för dig är det kanske något du vill lägga på minnet.

Hunger är inte farligt. Det är normalt att känna sig hungrig, lättirriterad och skör när man deffar, eftersom hjärnan behöver glukos för att fungera normalt. Se det som hjärnans bränsle.

Din kropp vill inte förändras. Den eftersträvar homeostas.

Homeostas, av grek. homoios (liknande) och stasis (stopp, stillastående), är ett stabilt och konstant tillstånd gentemot omgivningen i ett biologiskt system. De tre viktigaste homeostatiska mekanismerna är termoreglering, osmoreglering och reglering av blodsockernivåerna. Källa: Wikipedia

Kroppen vill inte gå ner i vikt, deffa magrutorna, eller öka vaskulariteten – bara för att du ska bli snyggare naken. Din kropp vill överleva, så den gör vad den kan för att du ska äta ordentligt.

När jag deffar blir jag ofta sugen på mat som jag inte ens gillar. Jag blir sugen på konstiga saker, som jag väldigt sällan äter, som thaimat eller friterade räkor. Jag föredrar egentligen sushi.

Alla får cravings, ett sug efter hedonistiska frestelser, när kalorierna stramas åt.

När jag deffade senast var jag konstant sugen på thaimat. Jag föredrar inte thaimat. Jag föredrar sushi alla dagar i veckan, eftersom det är godare. Det tog emot att stå emot, men det går…

När dieten närmar sig sluttampen – du ser hur blodådror framträder på magen och separationen mellan axlar, bröst och armmuskler blir tydligare – höjer jag antalet kalorier i dieten successivt.

Då försöker jag inte skapa ett underskott av kalorier.

Istället strävar jag efter energibalans. Att äta lika mycket kalorier som jag förbrukar.

När du har nått formen som du vill behålla vill du höja antalet kalorier, så du hamnar på kaloribalans, för att inte öka fettinlagringen och gå upp allt som du har gått ner. En gång till.

Vad hände med thaimaten?

Sugen efter thaimat blev som bortblåst. Mina cravings försvann. Allt jag behövde göra för att bli av med det oförklarliga suget var att börja äta mer kalorier igen. Det slår nästan aldrig fel.

Eftersom jag inte är en stor förespråkare av stora överskott eller underskott av kalorier – att deffa och bulka är egentligen bra kvarlevor från bodybuilding – så var höjningen ganska blygsam.

Om jag lyssnar på hungern och börjar äta vad jag är sugen på så äter jag mer än vad jag borde.

Om jag äter mer än vad jag borde så kan jag inte hålla dieten. Jag bryter den. För att inte bryta den behöver jag förstå att det inte är en fråga som jag vill ställa, eftersom den förstör mina resultat.

Men Mathias, min kompis kör IFFYM och det funkar för honom. Han har magrutor.

IIFYM är ett förhållningssätt som bara fokuserar på makrofördelningen. Anhängare har gjort det till en sport att få plats med så mycket godis, kakor och skräp, i dieten att poängen går förlorad.

Vill du puzzla om makrofördelningen för att få plats med mer godis fokuserar du på fel saker.

Varför fokusera på hur mycket jag kan fuska, när jag istället kan fokusera på vad som funkar?

Missförstå mig rätt: IIFYM kan vara helt rätt för somliga. Det kan underlätta dieten, kostupplägget och livet, men det ökar inte din fettförbränning. Det ökar dina cravings, om du har cravings.

Det har också blivit en sport att hitta kalorisnåla fitnessalternativa livsmedel.

Som kakor, bars, godis och annat. Om det har mindre kalorier och mer protein borde det vara nyttigt. Rimligtvis. Men det är inte nyttigt att försöka hitta nya vägar att fuska på. En kvalitativ proteinbar är inget substitut för godis. Det är godis med extra mycket protein per 100 gram.

Det är inte kakorna, godiset eller barsen det handlade om. Det handlar om din inställning.

Din mentala inställning gör att du äter mer kalorier än vad du behöver när du planerar in fuskmåltider och ätardagar redan innan du har börjat deffa. Du behöver inte ens ätardagar.

För de allra flesta är ätardagar en negativ faktor som förstör momentum.

Inbilla dig inte att ätardagar gör det lättare att följa dieten. Det gör det svårare, eftersom du tappar momentum. Tappar du momentum tappar du följsamheten. Då tappar du också motivationen.

Det är fler som mår dåligt av ätardagar än vad det finns människor som står sig på det.

Om du inte redan har suverän självkontroll är ätardagar troligtvis inte rätt för dig…

Fel fråga #2: Vilka kosttillskott kan hjälpa mig att deffa eller öka förbränningen vid viktminskning?

Jag gillar kosttillskott. Jag använder kosttillskott varje dag.

Det går inte en dag utan att jag använder magnesium, zink, omega-3, c-vitamin eller multivitaminer. Det är inte heller sällsynt att jag använder någon form av proteinpulver – för återhämtningen.

Men kosttillskott ökar inte fettförbränningen.

Det enda som ökar fettförbränningen är kaloriunderskott och metabol stress från träning.

Jag gillar tanken på fettförbrännande kosttillskott. Det gör jag verkligen.

Det är en tilltalande tanke att det räcker med en kapsel eller tre. Det är bara att gapa och svälja. Sedan luta sig tillbaka och invänta resultaten. Men det funkar inte så. Inte i verkligheten.

Kosttillskott ersätter inte mat. Det ska komplettera en balanserad kosthållning.

Fast även om du har en balanserad kosthållning och kompletterar med kosttillskott, för att täppa till brister eller optimera förutsättningarna för viktminskning, så hänger det aldrig på det.

Letar du kanske efter kosttillskott som bränner fett av fel anledning?

Att vilja uppnå något, genom att skapa en förändring, men utan att göra jobbet är dåligt.

Det är dåligt eftersom det är dömt att misslyckas. Det är fel fråga och fel frågor skapar en svag mental inställning som ger svaga resultat. Inget kosttillskott kan, krasst sagt, rädda din diet.

Kosttillskott gör det inte lättare att gå ner i vikt.

Det kommer aldrig vara lätt att gå ner i vikt om du inte har disciplin, karaktär och strategier, men det kan vara simpelt. Gillar du läget och accepterar det kan du förbättra din inställning.

Förstå att kosttillskott inte är fel, men det är inte rätt att sak att fokusera på.

(För övrigt finns inget kosttillskott som dramatiskt kommer karva fram din tvättbräda. Fatburners kan höja kroppstemperaturen och öka pulsen, men det handlar mer om energiomsättning).

Fel fråga #3: Hur bränner jag bort fettet på magen?

Varje månad är det tusentals svenskar som söker på hur man bränner fett på magen.

Många vill veta hur man får bort det där sista envisa magfettet, eftersom det är lättare att göra sig av med kroppsfett på andra delar av kroppen. Det kan jag relatera till, för jag har samma problem.

Synd för mig och alla andra som vill uppnå samma sak är att punktförbränning inte fungerar.

Punktförbränning fungerar inte eftersom kroppen inte fungerar på det sätter. Det spelar ingen roll hur ofta du tränar eller äter. Inget du gör kan bränna fett på magen – då endast på magen.

Antingen bränner du fett eller så gör du det inte. Det är en kamp mellan energikonsumtion och energiförbrukning, men ett kaloriunderskott kan inte påverka var fettet försvinner först – eftersom kroppen antingen bränner fett eller lagrar fett. Så du bränner fett från hela kroppen samtidigt.

Tycker du det är extra svårt att göra dig av med fettet på något ställe, eller snarare lägger på dig extra mycket fett på ett ställe, så kan det bero på hormonproduktionen.

Män som har en mindre optimal hormonproduktion – vilket är icke-normal fungerande produktion av naturliga hormoner i din kropp – har mer östrogen än testosteron. Östrogen ökar fettinlagringen, men det påverkar också fettförbränningen – var kroppen är benägen att lagra kroppsfett först.

Ett sätt att påverka det innan skadan är skedd är att försöka optimera testosteronet.

En normalfungerande testosteronproduktion förändrar dock inte faktumet att punktförbränning är en myt. Du kan förstås fortfarande bränna fett på magen, men inte endast på magen.

Att arbeta på att optimera hormonproduktionen kan vara ett proaktivt sätt att förhindra att du lägger på dig extra mycket fett kring midjepartiet, men det kommer inte öka ett slags punktförbränning.

Lösningen? Styrketräna regelbundet, konditionsträna ibland och räkna kalorier/makros

Glöm inte heller att du behöver mäta dina resultat – för att utvärdera framstegen. Du kan utvärdera framstegen lättare med behändiga redskap för att mäta viktminskning och fettförbränning.

Fel fråga #4: Är det kolhydrater eller fett som gör mig fet?

Du blir inte fet av kolhydrater eller fett.

Du blir fet av att du äter mer kalorier än vad du gör dig av med.

Det finns ingen specifik mat som gör dig fet. Det finns inte heller någon specifik mat som gör att du går ner i vikt och magisk trollar fram ett deffat sexpack. Det handlar om kalorier, inte livsmedel.

Olika livsmedel kan vara mer eller mindre sunda. Det är sant. Men kostens totala sammansättning, och hur mycket kalorier den maten innehåller, är mer avgörande för din fettförbränning.

Kom ihåg följande:

  • Ingen specifik mat gör dig deffad
  • Ingen specifik mat gör dig överviktig
  • Kroppsvikten regleras av kcal, inte makros

Du kan gå ner i vikt med mycket kolhydrater i kosten.

Men du kan också gå ner i vikt med mycket fett i kosten.

Vad är rätt och fel när det kommer till att optimera fettförbränningen?

Först, låt oss slå hål på bubblan. Makrofördelning handlar om preferenser – vad du står dig bäst på när det kommer till energi, prestation och resultat – mer än suveräna biokemiska fördelar.

Protein kostar mer energi att bryta ner än kolhydrater och fett.

Protein dämpar aptiten, optimerar immunförsvaret och ökar energiförbrukningen. Fett har mer kalorier än kolhydrater per gram, men kolhydrater fyller glykogendepåer. Fett bidrar till en normalfungerande hormonproduktion. Nolla fett eller kolhydrater och du får sub-optimala resultat.

Ja, det finns tillfällen det är bättre med mer fett.

Det finns också tillfällen det är bättre med mer kolhydrater.

Ett stort problem med fitness är att vi söker universallösningar.

En person som är överviktig kanske behöver arbeta på insulinkänsligheten. Hur kan man förbättra insulinkänsligheten? Genom att minska kolhydraterna ett tag. Ser du vad jag skrev där? Ett tag.

LCHF kan vara fantastiskt för överviktiga. Ett tag. Sedan kommer platån.

Vad gör du när du hamnar på en platå i din viktminskning?

Du kan antingen höja kalorierna, ändra makrofördelningen eller ändra träningsdosen.

Mitt generaltips är att fasa i mer kolhydrater successivt.

Personer som inte är överviktiga, som inte har dålig insulinkänslighet, kan äta mer kolhydrater och ändå gå ner i vikt. Faktum är att du behöver kolhydrater för bästa möjliga återhämtningsförmåga.

Du behöver alla makronutrienter för att fungera optimalt.

Bara för att du teoretiskt kan stå dig på ketoner betyder inte det att det är bra för hälsan, återhämtningen eller fettförbränningen. Optimalt är en väl balanserad kostsammansättning.

Fel fråga #5: Vilken övning är bäst för att få bort gäddhänget? Det där dallrande fettet på armarna…

Eftersom du inte kan äta eller träna för att bränna fett på endast magen kan du inte heller träna eller äta på ett sätt som gör att du bränna bort mer fett från armarna, där gäddhänget sitter.

Träning gör inte att du bränner mer från ett specifikt ställe.

En kombination av rätt kost – ett kaloriunderskott och en passande makrofördelning för din livsstil – plus träning som förbättrar kroppskompositionen gör att du kan göra dig av med kroppsfett.

Det spelar ingen roll om det handlar om gäddhäng eller en växande ölmage. Du kan inte bränna fett på ett specifikt ställe, hur du än tränar eller äter, för kroppen fungerar inte på det sättet.

Starka frågor ökar dina resultat

Fram till nu har vi gått igenom fel frågor – frågor som skapar en mental inställning som inte främjar din fettförbränning, utan sätter käppar i hjulet för den. Nu ska vi istället fokusera på rätt frågor.

Vad definierar rätt frågor?

Rätt frågor är frågor som skapar en stark karaktär. Det är frågor som banar väg för värderingar som hjälper dig att fokusera på rätt saker, så du kan se resultat fortare utan att vilja ge upp.

Rätt fråga #1: Hur kommer jag må när jag har tagit mig i bra form?

Det är lätt att föreställa sig hur man kommer må och se ut när man är i form. Jag kan se hur magen ser ut, hur armarna ser ut, till och med benen och ryggen. Jag har mer muskler + mindre fett.

En annan intressant sak med att ta sig i form är att det höjer känslan av välmående.

När formen förbättras kan du räkna med att självförtroendet också kommer förbättras.

Du kommer må bättre, se bättre ut och alla kläder kommer sitta bättre. Förutsatt att du inte har gått ner mer än tio kg. Då kanske du får fundera på om det är värt att investera i en ny garderob.

Människor behandlar vältränade personer bättre.

Vältränade personer får mer respekt och behandlas bättre än personer som är fysiskt svaga, överviktiga eller väger för lite. Det beror på något som kallas halo-effekten. Den finns på riktigt.

Kan du se dig själv imaginärt när du blunder i ditt livs formen?

  • Hur känns det?
  • Hur ser du ut?
  • Hur mår du?

Detta är starka frågor som skapar starka värderingar.

Har du starka värderingar kan du enkelt avstå från fusk, cravings och annat som hotar dieten.

Du kan enkelt avstå från saker som hotar dieten eftersom ditt välmående är viktigt för dig…

Varför funkar det?

Du skjuter fram belöningen. Så belöningen inte är maten du äter. Mat är bara energi. Belöningen är framsteg på resan mot målet. Det kommer vara tufft. Du kommer vilja ge upp. Men om du skiftar fokus, från varför du vill fuska, till varför du vill skapa en förändring – då blir visionen kristallklar.

Ju tydligare vision, när du vet varför målet är viktigt för dig, skjuter fram belöningen. Din belöning är inte socker, transfetter och andra onyttigheter. Din belöning är dina resultat! Med denna mentala inställning finner du dig i en värld där du har större chans att lyckas – för att du banar väg för det.

Dessutom har du redan bestämt dig. När du frågar dig varför målet är viktigt – när du vet exakt hur du ska må, se ut och känna dig – har du redan gjort det till din verklighet. Det är din verklighet eftersom det inte handlar om huruvida du kommer ta dig i form, utan snarare när du når fram.

Formulera rätt fråga, då kommer hjärnan bete sig därefter.

Rätt fråga #2: Hur gör jag dieten enklare?

Det finns ingen perfekt diet. Det finns inget perfekt träningsschema. Det finns ingenting som är perfekt eftersom perfektion är påhittat. Det är påhittat och har inget med verkligheten att göra.

Sträva inte efter perfektion. Sträva efter enkelhet.

Koncentrera dig inte på vad du kan göra för att göra dieten perfekt. Tänk istället på allt som du kan göra för att underlätta för dig. Kan du använda appar som Myfitnesspal istället för att räkna kalorier själv? Är det att räkna makros istället för kalorier? Eller bara förbereda matlådor en gång i veckan?

Om du tycker att 3 stora måltider/dag är enklast för dig, då är det antagligen det bästa du kan göra för att följa dieten. Tycker du att 6-7 mindre måltider/dag känns bättre, då har du svaret där.

Så länge du äter mindre kalorier än vad du gör dig av med kommer du gå ner i vikt.

Hur du äter mindre kalorier än vad du gör dig av med – om det är med många måltider/dag som en bodybuilder eller färre måltider eftersom du föredrar periodisk fasta – är faktiskt inte lika viktigt.

För mig är enkelhet att äta mer fett och protein tidigt på dagen.

Jag föredrar mer kolhydrater strax före och efter träning.

Jag kan också uppskatta att äta mer kolhydrater på eftermiddagen/kvällen i allmänhet.

Många gör dieten mer komplicerad än vad den behöver vara. Tänk inte på vad som är optimalt eller perfekt för att maxa dina resultat. Särskilt om du redan kämpat hopplöst med motivationen.

Ju enklare du kan göra dieten och processen bakom matschemat desto lättare blir det.

Rätt fråga #3: Hur vet jag om jag får resultat i rätt tempo?

Mäter du inte resultat ser du inte resultat.

Men Mathias, du pratar alltid om att mäta resultat. Är det verkligen så viktigt?

Det är oerhört viktigt att mäta resultat. Åtminstone om du vill se resultat.

När du mäter resultat kan du justera dieten. Du kan upprepa den, när du har hittat vad som funkar och det motiverar dig att fortsätta. Känner du att inget händer, då mäter du inte resultat på rätt sätt.

Om du inte mäter resultat så gissar du bara.

Du ”känner” bara om du får resultat. Problemet är att du inte kan känna hur kroppskompositionen förändras. Du kan uppleva det. Genom spegeln, vågen eller annat – men du kan inte mäta det.

Du mäter kroppskompositionen genom att ta mått runt midjan, lår, armar och bröstkorg – till exempel. Du kan mäta exakt hur mycket fett du har gått ner om du gör kaliper-mätningar.

Den största utmaningen för många tränande är behålla formen, när man väl har fått den.

Om vi för en stund förutsätter att du vet hur du ska träna och äta för att nå ditt mål – kanske har du lyckats förr, kanske har du det inte – men det spelar ingen roll. Vet du hur du behåller den?

De flesta går upp allt de har gått ner – plus lite till. Då ökar också antalet fettceller.

Om du mäter förändringar i kroppskompositionen, plus loggar kosten och träningen, kan du enkelt se vad som funkar och inte. Då kan du enkelt justera planen, genom att höja kalorierna, för att du lättare ska kunna behålla formen. Då handlar det bara om att justera, så du anpassar dig.

En sista sak innan vi avrundar den här artikeln…

Gör inte misstaget att bara förlita dig på vågen eller spegelbilden.

Det finns få saker som är lika motiverande som att se hur dina ansträngningar ger resultat.

Som att ställa sig på badrumsvågen och se hur kroppsvikten har minskat. Det boostar motivationen. Men viktminskning är inte linjärt och kroppsvikten är bara en av många faktorer.

För de allra flesta är det mer logiskt med en re-komposition, där du försöker öka muskelmassan samtidigt som du minskar kroppsfettet. Då är kroppsvikten plötsligt en väldigt missvisande faktor.

Vikten går konstant upp och ner.

Den förändras med maten du äter, stressen du upplever, hur mycket du sover – plus en rad andra faktorer som du inte ens kan kontrollera. Så förlita dig inte bara kroppsvikten.

Skapa ett system där du mäter resultat på ett holistiskt sätt.

Lättaste sättet att utvärdera dina resultat är om du använder vikten, plus kaliper-mätningar, mätningar, formbilder och loggar hur du både tränar och äter. Då får du kvalitativ data.

När du har kvalitativ data kan du sedan enkelt justera allteftersom… bra va?

Det är dessutom ett säkert sätt att veta om det du gör funkar – eller snarare inte funkar.

Sammanfattning

Fkusera på rätt frågor. Undvik fel frågor.

Rätt frågor ändrar din mentala inställning så du lättare kan genomföra en förändring som håller.

Fel frågor förhindrar din fettförbränning, eftersom du lättare tappar motivationen till kosten och träningen. Fel frågor gör det svårt att fokusera på rätt sak, eftersom fel frågor gör dig ängslig. Kanske till och med osäker på huruvida du gör rätt eller fel. Eller om du ser resultat överhuvudtaget?

Kunskap är makt även när det kommer till viktminskning.

Men det är inte kunskapen som får dig att komma igång, att fortsätta, att härda ut när du står på ovisshetens brant och funderar på om du ska ge upp. Eller skjuta fram belöningen.

När du vet hur du vill må, se ut och känna dig, blir allt lättare. Det blir lättare eftersom din vision är tydlig. Du vet varför det är viktigt för dig och när du vet varför det är viktigt för dig bleknar alla ursäkter, distraktioner och hinder. Din mentala inställning är en film – som du regisserar med dina tankar.

Så ställ starka frågor. Frågor som skapar en stark mental inställning.

Har jag berättat att jag har ett coachingprogram som du kanske vill testa eftersom det hjälper dig med motivationen? Jag tar nu emot nya klienter som inte vill stå utanför i kylan. Kom igång nu.

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: