Motivation Till Träning – 5 Viktiga Strategier (Du Inte Använder)

Motivation till träning

Hitta motivation till träning, och problem med att hitta motivationen, är en vanlig ursäkt att inte träna. “Bara jag hade motivationen!”, brukar det låta. Med motivation till träning hade jag klarat det lätt! Känner du igen dig? Då behöver du  5 strategier för motivation till träning (du inte använder).

Motivation till träning i teorin

Motivation till träning kan vara viktigt. Särskilt som nybörjare, och innan man kommer igång. Motivation får dig att vilja, att försöka, och kanske fortsätta. Men motivation kan också vara en svaghet, som håller dig tillbaka.

Mer motivation är inte alltid lösningen. Motivation tränar inte åt dig. Motivation äter inte maten åt dig. Mer motivation får dig inte att förändra ditt liv magiskt automatiskt. Säg att du är 100% motiverad! Vad gör du?

Motivationen du hoppas på, motivationen som ska förändra ditt liv, när den dyker upp, kanske aldrig dyker upp. Vad gör du? Ger du upp? Struntar du i att försöka? Tänk om motivation är ett resultat, och inte en anledning att börja.

Motivation inte vad du tror

Vanligaste läsarfrågan är: “Hur hittar jag motivation till träning?”
Det stående svaret är: “Du behöver inte vara motiverad!!”

Kanske tror du att det är motivation som håller elitidrottare – män och kvinnor – igång. Kanske tror du att det är motivation som gör att man stiger upp 60 minuter tidigare varje morgon, för att genomlida ännu ett träningspass, när du orkar det som minst. Kanske lider du av orealistiska förväntningar.

Du behöver inte vara motiverad för att sträva, kämpa,  och satsa på dina drömmar. Du kan lyckas oavsett, oavsett hur du känner.

Två sorters motivation

Motivation kan regleras med yttre och inre stimuli. Antingen hittar du motivationen externt, utanför dig själv, eller internt, inom dig själv.

Den största skillnaden i motivation till träning mellan människor handlar om perspektiv. Lågpresterande människor agerar på kortsiktig motivation, baserad på stundens känsla, snarare än disciplin och struktur. Högpresterande människor, och här hittar du skillnaden, agerar på långsiktig motivation, baserad på en uppgift som är större än livet.  Vilken kategori tillhör du?

Långsiktig motivation till träning

Motivation, och förhållande till perspektivet, är inget du föds med. Det är inget genetiskt nedärvt, eller något du antingen har eller inte. Motivation är, precis som inlärningsförmåga, något du kan öva på. Sträva efter, och kämpa för.

Innan du får lära dig 5 viktiga strategier, som kan hjälpa dig att utveckla långsiktig motivation, behöver du acceptera sanningen om motivation.

Motivation är ingen quickfix. Känslor är flyktiga. Det gäller inte bara glädje, sorg, uppgivenhet, och lättja. Det gäller även motivation. “Fixa känslorna” är inte lösningen. Motivation kan underlätta, men lösningen är att agera!

Strategier långsiktig motivation

1. Definiera konkret målsättning!
Träna rumpan, få magrutor, skaffa sexig kropp, är ingen konkret målsättning. Konkret målsättning är annorlunda. Ett mål som är mätbart. Gärna i siffror. Framgång kan inte mätas med estetiska preferenser. Du måste använda referenspunkter, mätbar referenspunkter, som avslöjar hur bra du lyckats.

Exempel på mätbara referenspunkter, för mätbara resultat, är analyser av kroppssammansättning. Mäta relevanta kroppsdelar, som midja, lår, och bröst, är ett effektivt mätinstrument du kan använda själv. Ett annat effektivt mätinstrument är fettmätningen – antingen genom kalipermätning, utförd av professionell fitness coach, eller mindre pålitliga alternativ som “vågen”.

Är du inte ute efter bygga muskler, bränna fett, och få sexig kropp, kan det fortfarande vara viktigt med mätbara referenspunkter. För dig som gillar att träna för prestation, och går igång på utmaningar, kan styrkeökningar och uthållighet utgöra hyggliga substitut. Definiera målet, konkret, enkelt!

2. Definiera varför det är viktigt!
När du definierat konkret målsättning, med konkreta mål som är mätbara, behöver du definiera varför det är viktigt. Varför är det viktigt, för dig? Personligen? Var uppriktig, för din egen skull. Varför är målet viktigt? Självförtroende? Självkänsla? Identitet? Standard? Sexuella preferenser? Hur vill du känna? Inför dig själv? Inför din kropp? Definiera varför det är viktigt!

3. Definiera planen – med delmål!
Med målet definierat, och anledningen konkretiserad, kan du enkelt komma igång. Men innan du kommer igång behöver du en plan. En plan som är genomtänkt, anpassad för dig personligen, med strategiskt designade processmål.  Du behöver veta hur du ska agera, när du ska agera, och varför du ska agera. Definiera planen, steg för steg, och var realistisk. Det kommer ta tid!

4.  Glöm “motivation” – börja agera!
Håll i hatten. Nu har du alla strategier du behöver. Du har målet, du vet varför, du har planen, så nu är det äntligen dags. Dags att skrida till verket! Glöm allt du lärt dig om motivation (det mesta har varit fel iallafall) och börja agera. Vad du snabbt kommer märka är att du inte längre behöver vara motiverad för att komma igång, för att kämpa, för att sträva, och för att satsa. Du lyckas oavsett!

5. Analysera, utvärdera, upprepa!
Ger du samtliga steg en ärlig chans, och aktivt implementerar strategierna, kommer du lyckas. Oavsett mål. Oavsett känsla. Du kommer inte bara ha betydligt lättare att ta dig tid du vill. Du kommer dessutom göra det utan att tvivla, med motivation som varar. Skulle olyckan vara framme, vilket tyvärr inte alltid går att styra över, kvarstår 5 effektiva strategier. Analysera, utvärdera, upprepa! Påminn dig själv om varför du började, hur långt du har kommit hittills, och uppskatta dina framsteg. Du kommer ta dig dit du vill.

Motivation till träning i praktiken

Strategierna är kraftfulla, effektiva, och ger verkliga resultat. Till skillnad från mycket annat där ute. Kom ihåg att allt du lär dig innanför gymmets väggar går att använda utanför med lika framgång. Träna för resultat – träna för livet!

P.S. Vill du ha fler omvälvande tips – motivation till träning, bästa övningarna, och vad du borde äta? Klicka här och tryck “gilla”.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: