Vem är Mathias Zachau?

Jag är journalist, personlig tränare och författare.

Jag skriver mycket om de tekniska aspekterna runt träning (det som så vackert kallas biomekanik) och vad som händer inuti kroppen när vi är fysiskt aktiva (och kanske inte är det). Så vill du bli bättre på tekniken i olika övningar och kanske hitta en koststrategi – som rimmar med ditt mål och vad du uppskattar – då har du hittat rätt. 

Skrev nyligen klart en bok baserad på podden Pump & Magnesium – som har 70 000 unika lyssnare varje månad. Den nominerades till Guldhjärtat vid Fitnessfestivalen två år i rad (2016 och 2017). Jag hjälper människor att förstå hur kroppen fungerar, så att du kan ta smartare beslut när det kommer till styrketräning och nutrition som faktiskt fungerar.

För jag tror inte på att du behöver äta tråkig mat som du inte gillar eller flytta in på gymmet, bara för att ta dig i bättre form och må bra. Förstår du din kropp behöver du inte välja på det sättet, vilket är nice.

Jag coachar klienter online och har en egen mottagning på Ortopedmedicinska Institutet i Vasastan i Göteborg. PT-studion kallas Kraftsportkliniken och är fokuserad på rehab och medicinsk träning. Där hjälper jag människor att hitta tillbaka till normalfungerande träning efter olika skador, sjukdomar och operationer, så att du kan fortsätta göra framsteg i din träning – utan att dina besvär förvärras.

Ibland skriver jag böcker om ämnen jag tycker är viktiga. Jag har bland annat skrivit hard gainer-manualen “Kroppsviktökning” (kost och träning för personer som har svårt att gå upp i vikt), receptboken “Mat för resultat” (som innehåller goda och nyttiga måltider för styrketränande) tillsammans med kostrådgivaren Lisbeth Perla och skriver nu på något mer rafflande som vi kan prata mer om senare.

Just nu är jag väldigt fokuserad på att starta upp min mottagning.

På bilden: Jag pratar böcker om nutrition och näringslära med Fredrik Paulún och Martin Brunnberg från Svenska Näringsakademin på första upplagan av Fitnessgalan.

Jag arbetar som redaktör och skribent på uppdrag av tidningar och magasin och har jobbat som chefredaktör på Iron Man Magazine, Flexonline och Pulse Magazine. Jag har bl.a publicerats i Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Nordic Wellness Magazine, Expressen GT, Styrketräning.com och varit med i TV4. Jag har varit rådgivare för bolag inom kosttillskottsindustrin, där jag har arbetat med research för produkter och content marketing. 

I grund och botten är jag bara en hard gainer som ville förstå kost och träning. En underviktig nörd – utan en tillstymmelse till gener för idrott – som snöade in på träning för att på något sätt fixa mig själv. För jag vantrivdes i min kropp: jag hatade att känna mig liten, klen och ogilla mig själv. Och på den vägen är det. Nu väger jag över 100 kg, marklyfter 243 kg, och coachar styrketränande på olika nivåer. Mina program har hjälpt män och kvinnor med hälsa och fitness, personlig utveckling, stressreducering, viktkontroll och rehabilitering. Efter en serie motgångar – som olika skador, utmattningssyndrom och depression – så börjar saker sakta men skakigt ordna upp sig. Styrketräningen gav mig en anledning att fortsätta, helt enkelt.

På bilden: Steve Cook, men’s physique-profil känd från Mr Olympia, fick äran att träffa Mathias Zachau på Golds Gym i Kalifornien – där Arnold tränade

Fick någon form av genombrott när jag coachade tävlande i bodybuilding, men’s physique och bikini fitness. Jag blev då publicerad i tidningar och hemsidor med artiklar där jag berättade om hur detta kan gå till. När jag var yngre arbetade jag med kommunikation och skribentjobb inom olika typer av popkultur. Mycket tid gick åt att recensera tv-spel, film och musik eller intervjua semi-kändisar för olika webbmagasin. En period var jag PR-ansvarig på ett produktionsbolag som sysslade med japansk hårdrock (tänk levande manga-figurer, omöjliga frisyrer och skrikiga riff).

Vad som håller mig motiverad är någon form av upptäckarlust, antar jag. Jag är nyfiken och gillar att lära mig saker, sedan syntetisera lärdomar och berätta om det för människor som har användning av det. Därför vill jag hjälpa läsare, lyssnare och tittare, genom att berätta om saker som jag lär mig eller är med om. Det gör jag genom att prata om misstag, vad du kan och borde undvika för inte göra samma sak, plus vad jag hart lärt mig på min egen resa fram till idag. Kombinerat med vad jag upptäcker då när jag gör research till arbete med mina klienter, böcker, artiklar och poddar eller tidningar (gillar att jobba med tidningar av någon anledning).

Om du gillar min blogg eller podcast så kommer du älska mitt populära nyhetsbrev. För i mitt nyhetsbrev delar jag med mig av senaste tipsen och insikterna från när jag grottar ned mig i forskning, intervjuar experter (som när Ed Coan, den främsta styrkelyftaren någonsin, gästade podden) eller lär mig något nytt från min egna träning (som när jag slet sönder musklerna i vänsterarmen, deffade första gången eller när jag råkade bli nakenmodell i Tyskland).

Börja prenumera på nyhetsbrevet genom att fylla i dina uppgifter här. Att prenumera på nyhetsbrevet är helt gratis och jag delar aldrig med mig av dina uppgifter till tredje part. Mitt mål med nyhetsbrevet är att göra dig inspirerad och utrusta dig med kunskap och förståelse för hur din kropp fungerar, så att du kan träna och äta smartare och lyckas nå ditt mål

Om du inte redan gör det så kan du följa mig på Facebook, Instagram och Youtube, så att du inte missar nästa gång jag publicerar något nytt. På Instagram delar jag också med mig av recept, övningar och ibland bilder på ostar som luktar lite konstigt ibland.

Mitt mål är att hjälpa dig att nå ditt, eftersom jag vet hur mycket sunda vanor och rutiner kan göra skillnad. Oavsett om du vill bygga muskler, gå ner i vikt eller bara må bra.

Prenumererar du inte på min podcast redan så är idag en bra dag att göra det på – det tycker många som lyssnar.  Lämna jättegärna en recension på Itunes, för det hjälper oss att nå nya lyssnare, och då kan jag hjälpa dig att nå ditt mål ännu mer.

Till nästa gång.

Din coach,

 

– Mathias Zachau
Cert. personlig tränare

PS – Bästa sättet att inte missa nästa grej är att prenumerera på nyhetsbrevet.

Då får du massa smaskigt som inte publiceras någon annanstans.

>> Klicka här för att börja prenumerera, du med.

Signa upp dig på nyhetsbrevet

för forskning och nyheter