Periodisk Fasta För Att Bränna Fett Utan Att Förlora Muskler

gå ner i vikt och bränna fett

PF

Den okonventionella undergroundmetoden periodisk fasta eller LeanGains, för att optimera fettförbränning och maximera muskeltillväxt, har blivit en trend. Förflyttad från källargymmens angenämt dunkla vrå inträder den populära metoden i träningens finrum. Periodisk fasta är ett fenomen. Medan löpsedlar domineras av framgångssagor, intervjuer med personer som satsat och lyckats, och specialdesignade PF-recept utgör den kittlande ingivningsritualen för nyfikna fortsätter begreppet skapa förvirring.

Vad periodisk är, och hur den populära metoden fungerar, är nämligen inte helt självklart. Periodisk fasta är inte 5:2-metoden. 5:2-metoden är periodisk fasta. Det är ett sidospår, och en kommersiell produkt baserad på en metod som coacher och atleter experimentet med länge. Principen är enkel. Du minskar antalet timmar du äter (enligt LeanGains bör det vara max 8 timmar / dygn). Det är allt. Det är grunden, från vilken 5:2-metoden utgår, och utgör periodisk fasta. Du behöver inte nolla kolhydrater eller fett. Du behöver inte äta vegetariskt, utesluta animaliskt, eller äta mindre mejeriprodukter. Du behöver bara äta färre timmar. Detta är periodisk fasta i all sin enkelhet.

Att ifrågasätta metoder är hälsosamt. Jag skulle rentutav rekommendera det. Men även om 5:2-metoden, baserad på periodisk fasta, pryder löpsedlar och toppar försäljningen hos landets bokhandlare så bör man vara medveten om att detta inte är den senaste i raden av kommersiella quickfixes. För personer som tränar hårt, och ämnar deffa eller bulka med goda resultat, är detta intressant av flera orsaker. Det finns nämligen ganska många fördelar med “mirakelmetoden” som är svåra att förneka. Detta är några av mina favoriter.

Periodisk fasta bränner fett. Inte bara för du rimligtvis konsumerar färre kalorier. Hormoner är viktiga vid viktminskning, och periodisk fasta har potential att förbättra produktion och balans av hormoner. Insulinkänsligheten förbättras, produktionen av testosteron maximeras och mer kroppseget tillväxthormon utsöndras. Du kan bränna fett och minska kroppsvikten med kass hormonell miljö. Det fungerar.  Men inte särskilt bra. När du trampar vatten med en hormonproduktion som främjar fettinlagring, och direkt eller indirekt motarbetar fettoxidation, är det inte en fråga om utvecklingen stagnerar. Det är en fråga om när. Men med periodisk fasta kan du optimera förutsättningen för att bränna fett och bygga muskler – hormonellt. Lägg därtill morgonträning i form av tung basträning, med fastande mage och 1-2 st portioner BCAA-kosttillskott, och du har en plan som är närmast idiotsäker.

Periodisk fasta tillåter dig att träna intensivt, för att behålla och bygga muskler, utan att kompromissa på styrka och prestation. Med adekvat träningsnutrition, optimerad för maximal muskeltillväxt och motverka stresshormonet kortisol, kan du balansera metabolism och energi effektivt. Det är en vanlig missuppfattning att färre måltider gör dig trött(are). Inget hade kunnat vara mer felaktigt. Många upplever fastan som dygnets mest kreativa timmar. Bättre närvaro, med skärpt fokus, och bättre koncentrationsförmåga är inte ovanligt under periodisk fasta. Föreställningen att färre måltider gör dig tröttare bottnar i verklighetsfrämmande missuppfattningar. Det har länge ansetts vara legitimt att äta få måltider under deff eller när du deffar, eftersom framgångsrika kroppsbyggare gör det. Men det är alltså felaktigt. Det finns nämligen inga vetenskapliga belägg för att hög måltidsfrekvens gör förbränningen mer effektiv än låg eller lägre måltidsfrekvens.

Periodiskt fasta är enkelt. Konceptet är lätt att förstå, och knappast svårt att leva efter. Det enda du behöver komma ihåg är att begränsa antalet timmar du äter. Som det inte vore kan du räkna med en uppsjö fenomenala biologiska fördelar. Förutom bättre hormonproduktion, och bättre balans mellan väsentliga hormoner, kan färre måltider krympa magsäcken. Med det krymper inte nödvändigtvis hungern. Men den volym näring som krävs för att mätta hungern. En tacksam konsekvens, som visserligen framstår som sekundär, är att blodsockerbalansen påverkas positivt medan kroppen rensar slaggprodukter. När insulinkänslighet och glukosmetabolism förbättras ändras  sättet på vilket kroppen svarar och reagerar på maten du äter.. Den största fördelen med periodisk fasta, vid jämförelse med andra “dieter”, är psykologiskt orienterad. Förutom bättre fokus, bättre koncentration – med det förhoppningsvis bättre produktivitet – slutar du snabbt betrakta maten som ett måste för att få saker gjorda. Hög måltidsfrekvens är, tro det eller ej, ingen förutsättning för produktivitet. Bara tanken är svindlande.

Periodisk fasta är inte för alla. Det bör man vara medveten om. Är du sjuk, lider av diabetes eller metabolt syndrom, behöver du kost därefter. Men när det kommer till friska människor som tränar för att bränna fett och bygga muskler, eller helt sonika bränna fett utan att tappa muskler, är periodisk fasta en effektiv strategi. Har du aldrig provat periodisk fasta, och söker den där sista pusselbiten för att optimera träningen, kan detta vara ingrediensen du saknar. Begränsa dig inte till 5:2, eller LeanGains, för att det råkar vara mest populärt. Testa gärna olika varianter. Hitta den som passar dig bäst.

Har du testat periodisk fasta? Hur gick det? Vad gick bra? Vad gick dåligt? Skriv en kommentar.

 

Om författaren

Mathias Zachau

Jag är idrottsfysiolog (BSc Sport Science). Vidareutbildad inom klinisk anatomi, biomekanik och sjukdomslära. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: