mathias zachaU

PT ONLINE

Ta din styrketräning till nästa nivå - även om du inte har teknik, disciplin eller kunskap

Jag coachar motionärer och idrottare att överträffa sina mål med målfokuserad

och individanpassad styrketräning baserat på vetenskapliga principer.

TESTA VILKET PROGRAM SOM PASSAR DIG

Hur kan jag hjälpa dig?

Optimera, specialisera och avancera dina resultat med beprövade strategier

Är du nybörjare?
Styrketränat 1-2 år

Jag hjälper dig att komma igång med grundläggande och välbeprövade strategier för säker och effektiv teknik så att du kan få bättre resultat en längre tid. Jag har gjort misstagen och efterforskningarna så att du slipper. Allt du behöver göra är att följa planen, instruktionerna och luta dig mot min erfarenhet. Resten? Det sköter jag.


Är du medelerfaren?

Styrketränat 2-5 år

Om du styrketränar regelbundet och gjort det en tid men inte längre får  resultat, då kommer mina avancerade strategier för periodisering hjälpa dig att ta dig förbi platåer utan att du blir övertränad. Jag ger dig nya strategier, regelbunden coachning och feedback som håller dig fokuserad på rätt saker så att du kan fortsätta plocka resultat.

Är du avancerad?
Styrketränat 5-10 år +

Du har styrketränat länge och vill avancera dina resultat till högsta nivån. Men du förstår att det finns olika saker som du kan förbättra och vill därför ha en expert som du kan bolla med, som kan vägleda dig förbi motivationsbrist, skador och besvär, och korrigera utförandet när tekniken är ett problem. Vi planerar hur du slår dina svagheter.

Program, teknik och coachning som
levererar personbästan på löpande band

Mitt coachingprogram passar dig som vill förbättra aspekter runt din styrketräning (inklusive nutrition). Du är seriös och prestigelös när du lyssnar på din coach. Du vill utveckla teknik, kunskap och motivation så att du kan få bättre resultat utan att bli övertränad eller skada dig. Du är nybörjare, seriös motionär eller idrottare. Du är villig att satsa och förstår att man behöver investera i kunskap, motivation och tålamod för att träningsresultaten ska ta fart.

Vad ingår i onlinecoaching?

Här är allt som ingår om du väljer full coaching - med både kost- och träningsplanering

1


personligt anpassat styrkeprogram
- mätbar progression

Inuti appen hittar du din träningsplan. Här får du all info du behöver om uppvärmning, basövningar, assistansövningar, teknik och utförande, hur tungt du ska träna - och förstås eventuell stretching och rörlighetsträning. Har du frågor kan du maila mig när du vill, inuti appen, så återkommer jag med feedback.

2


Målbaserad kostrådgivninG
- baserad på mat som du gillar och uppskattar

Du får en personlig, varierad och målbaserad kostplan. Planen utgår från maten du föredrar, eventuella allergier/saker du inte vill äta och är beräknad med kalorier och makros för ditt mål. Dessutom - lär dig hur du ska tänka kring kosten för att undvika platåer tiden efter programmet.


3


analyser och teknikföbättring
- för din kroppstyp

Lättbegripliga instruktionsvideos. Lär dig vilka muskler som ska arbeta vid vilket tillfälle. Skicka in videos på ditt utförande och få feedback på tekniken, så att du får en teknikstil som inte bara passar ditt mål utan också dina proportioner - även om du skador, smärta eller sjukdom har hindrat dig att styrketräna effektivt fram till nu.


Grundat i vetenskap, omsatt i praktiken av 20 års erfarenhet
- Så individanpassas ditt kost- och träningsprogram


När jag tar fram ett individanpassat program så arbetar jag enligt något som kallas evidensbaserad praktik. Modellen baserar sig på att tränaren eller terapeuten använder flera olika kunskapskällor för att ta beslut medvetet och systematiskt med 1) bästa tillgängliga kunskap, 2) individens erfarenhet och önskemål, 3) individens situation och 4) professionell expertis. Modellen är inte en metod - det är ett personcentrerat arbetssätt med kunskap från forskning och undersökning, beprövad erfarenhet och utbildning - samt vad individen föredrar och önskar ska hända. I min roll som tränare och terapeut ingår det att lyssna på din situation, identifiera dina problem och utmaningar, kritiskt värdera information och tillämpa den praktiskt med instruktioner som är pedagogiska. Alla individuella coachingprogram från MathiasZachau.com grundar sig på evidensbaserad praktik, så att planen stämmer med dina förutsättningar. Kom igång med en individanpassad

 plan som fokuserar på rätt saker för dig personligen

Det finns många starka skäl att ta hjälp av en coach, när resultaten inte kommer snabbt nog. Låt mig hjälpa dig med tekniken, motivationen och kunskapen - eller fortsätt som du alltid gjort.

This is the Final Subheading on the Page

Here, we can ask visitors to connect or share on social media.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla tincidunt fermentum arcu a bibendum. Nunc finibus turpis congue lectus dignissim, eu tempus lectus pellentesque. Nunc facilisis at eros vel consectetur.Varför ska du lyssna på mig?

Mathias Zachau

Hej, Mathias här. Jag studerade anatomi, biomekanik och patologi hos Medical Exercise Training Institute (METI) i USA och är licenserad styrkecoach, medicinsk tränare och styrkelyfts-instruktör. Jag startade Kraftsportkliniken i Göteborg 2017 som sedan 2019 är en del av Ortopedmedicinska Institutet. Jag är specialiserad på säker och effektiv styrketräning i samband med ortopediska skador, post-rehabilitering och kroniska sjukdomar. Jag har ett stort personligt intresse för styrketräning och kan inte sluta tänka på det. I mitt onlineprogram hjälper jag dig att avancera dina resultat, även om olika hinder har stoppat dig.


Förutom det har jag arbetat som redaktör på fitnessmagasin och träningstidningar, skrivit flera böcker om kost och träning och nominerades till Årets PT vid Fitnessfestivalen fyra år i rad.
Hur fungerar onlinecoaching

- när du väljer att låta mig coacha dig?


1

Steg 1 - Välj en plan

Vad behöver du hjälp med? Varför är ditt mål viktigtför dig? Det finns ingen anledning att ta hjälp med både kosten och träningen, om det egentligen bara är en del som du känner är problemet. Välj mellan en kostplan, träningsplan eller full coachning - där feedback ingår.

2

Steg 2 - Fyll i dina uppgifter

Vad händer efter köpet? Du får ett mail med inloggningsuppgifter till
ditt konto. Fyll i dina personliga uppgifter (hur ofta du kan träna, vilka redskap du har, om du tränar hemma eller på gym, vilken mat du föredrar etc). Ditt första program får du inom 5-7 arbetsdagar i appen.

3

Steg 3 - Följ programmet och logga resultaten, så knuffar jag dig åt rätt kurs om du tappar fokus

När du följer programmet - som alltid ligger i din ficka - rapporterar du framsteg. Eftersom du loggar resultaten, följer jag dina framsteg och ser vad du kan försöka göra annorlunda för att få ut mest av planen.

Enligt många av mina adepter är detta den största fördelen med att ta hjälp av en coach. När någon övervakar vad du gör - och inte gör - så är det mer regel än undantag att du anstränger dig extra fokuserat.Välj omfattning

Vad behöver du hjälp med? Är det kosten? Träningen? Eller kost- och träningsplanering med coachning, feedback och uppföljning?Varför du
borde bry dig


1.

Slumpmässig träning tar inte hänsyn till dina svagheter, rörelsebegränsningar och andra hinder som påverkar vad du kan och borde göra.

Alla är olika. Det beror bland annat på oändliga anatomiska variationer. Människor har olika långa ben, armar, överkropp, underkropp, fötter, händer, ryggar och bålsegment. Därför kan inte alla göra knäböj, marklyft och bänkpress på exakt samma sätt. Exempel: knäböj, eftersom djupet i ledhålan i pelvis, där lårbenet möter ditt bäcken, varierar mellan olika personer så kan inte alla göra knäböj med exakt samma avstånd mellan fötterna. Och det gäller även hur många grader fötterna är vinklade utåt. Vissa kan gå djupare än andra, medan andra presterar bättre mer framåtlutade eller upprätta.

Därför är det inte rimligt att försöka få alla att göra samma övningar med exakt samma teknikstil, eftersom teknik och utförande behöver anpassas efter individens anatomiska förutsättningar.

Lösningen: En screening och rörelseanalys hjälper oss hitta en personlig teknik och ett utförande som passar dig. Detta hjälper oss att förstå vad som är bra att tänka på - för dig personligen - när det kommer till saker som rörlighet, övningsval men också intensitet och volym. Om du har begränsad rörlighet i fotleden, till exempel, så finns det ingen anledning att försöka träna exakt likadant som någon som inte har det. Därför behöver detaljer i träningsplanen ta hänsyn till dina utmaningar.

2.

Att hoppa mellan olika program utan regelbunden utvärdering innebär inte snabbare resultat, det orsakar ofta långsamma och svårbegripliga resultat (om du gör framsteg överhuvudtaget).

Jag brukade göra samma sak. Att hoppa mellan olika program, så fort du inte ser resultat snabbt nog och du är på väg att tappa motivationen en gång till, kan kännas logiskt. Om något inte funkar, varför fortsätta liksom? Problemet är att resultat tar tid (till och med när du gör det mesta ganska rätt).

Och om du hoppar mellan program för snabbt så utvecklar du inte färdigheter, teknik och utförande, som ditt mål kräver på ett konsekvent sätt. 

En annan nackdel med den inställningen är att det bli svårt att veta när något fungerar, varför det fungerar och när det egentligen är lämpligt att byta övningar, höjs reps eller set  eller höja vikten.

Och det är exakt den balansgången som resultat av styrketräning handlar om.

Lösningen: Ett hållbart träningsprogram är resultatbaserat - men systematiskt -  inte slumpmässigt ihopkrafsat så fort känslor spelar oss ett spratt. Aldrig mer och aldrig mindre. Jag hjälper dig att variera träningen på ett vetenskapligt baserat sätt. Detta ger dig kontinuitet tillräckligt länge för att du ska få resultat Du behöver aldrig gissa vad du ska göra - allt du behöver göra är att dyka upp och följa planen. Mina program hjälper dig att bygga kontinuitet baserat på vad du personligen behöver när det kommer till teknik, kunskap och motivation.


3.

Det enda maximal tung träning kan garantera på något sätt är överträning, ökad infektionsrisk och motivationskrasch, därför att intensiteten är för mycket för ditt hektiska liv.

Vet du hur tungt du borde träna?


Tränar du för tungt, för snabbt och för ofta, så kan det orsaka problem. Det kanske börjar med att du känner dig tröttare än vanligt, får svårare att sova och känner dig allmänt trött, hungrig och grinig.

Hur länge står du ut med att må pyton för ditt mål?

En annan sak som händer om du tränar för tungt en längre tid är att kroppen till slut blir utbränd på grund av att belastningen är överdimensionerad. Ibland går det att lösa med mer mat och sömn.


Men ofta är konsekvensen av att man försöker göra för mycket för snabbt att man blir sjuk på grund av att infektionsrisken blir för kraftig (ju hårdare du tränar, desto mer ökar infektionsrisken). Så inte bara tappar du motivationen. Du skadar dig lättare och blir sjuk lättare. Och hur många pass förlorar du då? Färre pass innebär som en konsekvens av det att du får mindre träningseffekt på samma tid.

Lösningen: Träna så mycket som du behöver för ditt mål - varken mer eller mindre - och träna inte så hårt att du får ont och skadar dig. Därför behöver intensiteten matcha din nivå, inte bara vad du vill uppnå snabbast möjligt utan också vad ditt immunförsvar, ditt nervsystem och dina ligament klarar.

När någon annan sköter planeringen åt dig så är det svårare att misslyckas med balansen mellan ansträngningsnivå och återhämtning eftersom du - genom att följa planen - inte tränar för hårt.

4.

Träna bara det du känner för ibland tar dig sällan långt. Med tiden inser du att teknik, rörlighet och progression måste fungera med dina unika förutsättningar. Det gäller allt från proportioner på armar och ben, överkropp och underkropp till hur gammal du är och hur länge du har tränat.

Många detaljer bör vara individanpassade.

Dels för att du ska få bra förutsättningar för att nå ditt mål, givetvis. Men också så att du har motivation, koncentration och färdigheter som tar dig hela vägen. Du vill väl inte ge upp halvvägs?

Lösningen: Ju fler saker som drar åt samma håll, desto större chans har du att lyckas.

Resultat av kost och träning handlar aldrig om en sak - det handlar om helheten. Och helheten består av många rörliga delar som antingen knuffar dig åt rätt kurs eller får dig att stå och trampa vatten.

Har du frågor eller funderingar?

Vilken slags diet grundar sig kostschemat på?

Jag tycker det är oseriöst och oproffsigt när tränare försöker få sina klienter att äta och träna exakt som han eller hon gör.

Poängen med med personlig träning och kostrådgivning är att den behöver vara personlig.


Jag tror inte på dieter med väldigt strikta förbud som utesluter all god mat som du gillar. Jag tror att den bästa kosthållningen för dig är den som du trivs med, som du kan hålla men som ändå hjälper dig att ta dig fram mot ditt träningsmål.

Därför är jag mer intresserad av:

  • Vilken typ av kost föredrar du? Och varför?
  • Känner du att du står dig bäst på mer eller mindre kolhydrater?
  • Kan du tänka dig att använda kosttillskott?

Kostschemat är anpassat efter maten du föredrar, inte vad jag eller någon annan föredrar eller tror på.

Principerna bakom kostschemat är baserade på vad vi vet om hur kroppen fungerar enligt grundläggande näringslära, publicerad forskning, teoretisk kunskap och erfarenhet.

Kom ihåg att kan finnas många olika sätt att uppnå ett mål. Det gäller inte bara träning utan även kosten.

En del klienter följer någon form av periodisk fasta medan andra äter tidig frukost, några äter mer kolhydrater (därför att man behöver det för målet man har och/eller att man trivs med det), andra äter mindre kolhydrater eller nästan inga kolhydrater alls, somliga äter kött eller fisk medan andra föredrar att äta mindre kött eller inget kött alls.

Vilken slags kosthållning kostschemat baserar sig på varierar därför mellan olika personer. Om man ska sammanfatta vad jag tror på så är det personcentrerad individanpassning för mål och preferenser.

Jag har matallergier/är känslig mot gluten/laktos osv - hur gör jag då?

Kostprogrammet anpassas efter maten du föredrar, eventuella matallergier och om det finns några särskilda råvaror som du av något skäl vill undvika. Du måste inte tvinga i dig mat som du inte gillar eller tål. Vilken mat du föredrar och liknande fyller du i efter köpet, när du kommer fram till hälsodeklarationen.

Hur ofta uppdateras kostschemat och träningsschemat?

Träningsschemat uppdateras var 4-6:e vecka beroende på hur framstegen har varit. Ibland uppdateras träningen oftare om det behövs och mindre sällan om vi fortfarande får stora resultat, eller du har blivit sjuk och har fått förhinder att hålla igång träningen eller om det finns önskemål om att förlänga/förkorta perioden.

Kostschemat kan uppdateras med samma intervall om man önskar.


Här tycker jag det är bra att tänka likadant:

Om vi fortfarande ser resultat med ett kostupplägg så kan det vara fördelaktigt att fortsätta med det som fungerar ett litet tag till, innan vi gör stora förändringar.

Så att vi inte bara varierar kosten/träningen för sakens skull. Ibland kan det till och med göra mer skada än nytta. Hur frekvent träningen och kosten uppdateras styrs sammanfattningsvis av vilka resultat du har fått, hur bra du trivs med upplägget du följer, din hälsostatus och dina förutsättningar att genomföra kosten och träningen som vi har planerat.

Jag har köpt program men hittar inte inloggningen?

Inbjudan till ditt konto med inloggningsuppgifter skickas automatiskt ut till mailadressen som du använde vid köpet. Om du inte har fått inloggningen så kan det bero på att mailet har fastnat i något filter hos din epostleverantör. Kika gärna en extra gång bland skräppost och andra inboxar före du kontaktar supporten.

Hittar du fortfarande inte dina inloggningsuppgifter?

Maila support@mathiaszachau.com, ange ordernummer och bifoga ditt kvitto så ser vi till att du får tillgång till uppgifterna så att du kan komma igång snabbast möjligt. Supporten svarar vanligtvis inom 24-48 timmar helgfria vardagar.

Hur funkar friskvårdsbidraget?

Sedan januari 2018 är personlig träning godkänt som avdragsgill friskvård – enligt svenska skatteverket. Det innebär att du kan använda friskvårdsbidraget, genom din arbetsgivare, för att betala för personlig träning online och/eller på ett gym.

Allt du behöver göra är att spara kvittot efter köpet.

Sedan visar du upp ditt kvitto för din arbetsgivare. Din arbetsgivare avgör vilken information som ska framgå av kvittot.

Om du saknar någon information på kvittot som krävs för att du ska få tillgodoräkna dig friskvårdsbidraget så mailar du support@mathiaszachau.com – så ser vi till att få får hjälpen som du behöver för att få igenom friskvårdsbidraget.

Tar du emot friskvårdskuponger?

I dagsläget har jag tyvärr inga möjligheter att ta emot friskvårdskuponger.

Kan jag delbetala köpet?

Coachingprogram som sträcker sig över längre tid än 4 veckor innebär alltid en avbetalningsplan. Beloppet dras en gång varje månad, exakt 30 dagar efter föregående.

Detta är med andra ord inte en prenumeration som du kan säga upp när som helst (det faller på egen orimlighet, eftersom många väljer att ta hjälp av en coach just för att inte ge upp). Anmälan är bindande.

Kan jag välja när jag börjar programmet?

Ja, det går alldeles utmärkt. Leveranstiden för individuella kost- och träningsprogram är visserligen 5-7 helgfria arbetsdagar. Men om du önskar att börja ett visst datum så kan du ange det i formuläret som du kommer till efter köpet. Vissa tider på året är köptrycket alltid större. Detta brukar vara i början av året, strax före sommaren och framåt hösten. Om du vill vara säker på att du får plats inför ett visst datum så kan det vara en god idé att genomföra köpet god tid i förväg.

Måste jag ha tillgång till ett gym?

Nej, men du behöver någon form av träningsredskap. Hantlar, kettlebells, skivstång eller gummiband.


Vissa klienter tränar hemma, helt utan tillgång till olika maskiner, och gör stora framsteg bara med fria vikter.

Från vilket datum "räknas" tiden?

Samma dag du påbörjar programmet.


Om du har beställt en plan och du får planen inom 5-7 arbetsdagar, så innebär det alltså att tiden för leveransen inte påvekar hur länge programmet varar.


Beställer du 4 månader så innebär det 4 månader, från den dag du påbörjat programmet. Aldrig tidigare.

Är det möjligt att pausa programmet?

Du kan när du vill under programtiden välja att pausa programmet, om du till exempel blir sjuk eller ska resa någonstans, och återuppta planen senare. Kom ihåg att betalningsplanen dock är bindande, så även om du pausar programmet så kvarstår betalningsplanen. För att pausa programmet, skriv i chatten i appen och berätta så ordna jag det.

Vilken sorts träning kör vi?

Träningsplanen baserar sig på vad du vill uppnå och dina förutsättningar. All träning bottnar dock i klassisk styrketräning. Så även om konditionsträning förekommer så är styrketräning grunden.

Add Content BlockKostprogram

1999 kr


En varierad och personlig kostplan. Planen baserar sig på maten du föredrar, ev. allergier samt hur mycket kalorier och protein, fett och kolhydrater du behöver för ditt mål. 


Träningsprogram

1599 kr


En individanpassad träningsplan med övningar, rek. reps/set-antal, intensitet och träningsfrekvens baserat på hur ofta du kan träna. Planen tar hänsyn till skador, sjukdomar och erfarenhet.
* Alla program är godkända för friskvårdsbidrag sedan 2018Jag har arbetat som tränare och coach i ett decennium

och under den tiden har jag haft förmånen att hjälpa:


Vem kan
jag hjälpa?


Lic. styrkecoach, medicinsk tränare och styrkelyftsinstruktör

- Kraftsportkliniken Rehab & Friskvård
Ortopedmedicinska Institutet i Göteborg

  • Småbarnsmammor med obekväma graviditetskilon med kost- och träningsplanering för debut i Bikini Fitness
  • Professionella atleter inom kraftsport 
  • Rehabpatienter med säker och effektiv rörelseterapi efter skador, operationer och kroniska sjukdomar
  • Män och kvinnor som vill få ut mer av sin träning utan att känna sig mörbultade och överkörda efter varje pass
  •  Motionärer som vill gå ner i vikt, bli starkare och öka muskelmassa på ett hälsosamt sätt

Gemensamt för nästan alla klienter är att de flesta vill må bättre, röra sig bättre och se bättre ut med eller utan kläder. 


Copyright 2020, Mathias Zachau

Allmänna villkor  |  Integritetspolicy