Rekommenderade produkter

Här är en lista på produkter som jag använder och rekommenderar.

Kosttillskott

Star Nutritions proteinpulver

Star nutritions egna proteinpulver är billigt och effektivt. Det innehåller även kolhydrater, vilket kan vara bra om du vill ta ditt protein runt träningen och inte vill tillsätta extra kolhydrater. Under många år använde jag både Whey 80 och Whey 100 – beroende på hur behovet av kolhydrater såg ut för stunden – med bra resultat. Smidigt, när man har ont om tid eller bara är på språng, tycker jag.

Scitecs vassleisolat (mindre laktos)

Sedan jag blev allvarligt laktosintolerant (blir seriöst sjuk när jag äter råvaror med mycket laktos) så försöker jag hålla mig till proteinpulver med mindre laktos. Som Scitecs vassleisolat, eftersom isolat är en renare form av vassleprotein. Whey 80 och Whey 100 är koncentrat, istället för isolat, vilket brukar innebära mer kolhydrater och mer laktos. Nu föredrar jag isolat, eftersom jag mår bra av det.

Super Magnesium

Magnesium påverkar fler än 300 olika enzymreaktioner inuti kroppen: från muskelkontraktion, återhämtning av nervsystem (omkoppling från det sympatiska nervsystemet till det parasympatiska nervsystemet) till syntetisering av protein, avslappning och återhämtning. Brist på magnesium kan bli så allvarligt att du blir deprimerad, får oregelbundna hjärtslag, panikångestattacker och återhämtar dig dåligt mellan passen. Och styrketränande, personer som är fysiskt aktiva och/eller har mycket stress i sitt liv, förbrukar magnesium i högre tempo. Därför använder jag ett tillskott av Magnesium, för att försäkra mig att jag får i mig tillräckligt mycket varje dag. Detta tar jag efter träning och före läggdags för att somna bra.

Super Zink

Zink är en mineral som är viktig för matsmältningen. Får du inte i dig tillräckligt mycket magnesium kan du därför få problem med matsmältningen. Men precis som andra viktiga mineraler så har zink en myriad olika funktioner. Zink är inblandat i över 100 olika biologiska funktioner, som bland annat involverar immunförsvar, utveckling av bindväv och celler och bidrar till ett friskt skelett. Zink är också en faktor för produktionen av testosteron – som man lätt får problem med av för mycket stress, östrogen eller ökad fettvävnad.

Super Potassium (kalium)

Vätske- och mineralbalansen är ett ständigt pussel. Antingen äter man för mycket salt eller för lite, och detta gäller inte bara natrium (tänk bordssalt), utan också kalium (potatisum). Kalium är viktigt för hjärt- och nervfunktion, återhämtningen och vätskebalansen. Jag tar tillskott med kalium av dessa skäl, men tycker du att du binder mycket vätska så kan kalium hjälpa dig med det också – genom att transportera en del av den överflödiga vätskan från under huden till musklerna som då får ökad pumpeffekt. Kalium förekommer annars i potatis.

Kreatin Monohydrat

Ett av få prestationshöjande kosttillskott som faktiskt fungerar. Forskning har visat att kreatin, som förekommer i kött, kan hjälpa kroppens ATP-energisystem, genom att omvandla den energi som finns tillgänglig i kroppen, till styrketräning. Så använder du keratin så orkar du mer under passat, återhämtar dig snabbare under setvila och mellan pass, lagrar glykogen smidigare (kolhydrater och kreatin fungerar bra kombinerat, vilket hjälper dig att fylla muskeln med energi). Kreatin hjälper dig med styrka och muskelmassa, men funkar lika bra när du deffar.

Omega-3

Detta är inte ett kosttillskott jag alltid använder. Men när jag använder det så är det i perioder när jag äter mindre fet fisk av olika anledningar. Omega-3 är som ett smörjmedel för kroppen och bidrar till immunförsvar, kognitiva funktioner och hormonproduktion – plus mycket mer. Fettsyrorna är essentiella, vilket betyder att du behöver omega-3 i någon form för att fungera ”normalt”. Viktigt på riktigt.

Proteinbars

Jag är inget jättestort fan av proteinbars, men som alla andra har jag en planering som ibland kraschar. Och då är det smidigt och enkelt att tillföra lite extra protein med proteinbars, istället för att slänga sig över choklad eller annat, när man inte hinner äta lagad mat eller kanske har glömt matlådorna hemma. Star Nutrition har bra alternativ. Jag gillar också Goodlifes proteinbars, som smakar helt OK!

Signa upp dig på nyhetsbrevet

för forskning och nyheter