Så börjar du tävla i fitness och bodybuilding Del 1

iStock_000006178628_Small

Hur går man till väga för att börja  tävla i fitness och bodybuilding? Denna serie besvarar alla dina frågor (och några till). Häng med!

När jag började styrketräna för att tävla i bodybuilding saknade jag bra vägledning. Informationen var nämligen oerhört dålig. Jag googlade efter förklaringar hur man börjar tävla i fitness och det mesta som stod att finna gjorde mig bara förvirrad och uppgiven.

Klasserna, regelverken, träningen, tömning och laddning – allt var otydligt och åsikterna om optimala vägen framåt spretade in i absurdum. Oavsett område var hjälpen dålig. Så dålig att man nästan drog sig för att sätta upp mål och komma igång med satsningen.

Det är andra tider nu. Fitness har blivit en stor sport. Tävlingarna kan inom kort att fördubblas och antalet deltagare är så enormt att domarna tvingas skapa nya klasser. Problemet är att hjälpen mot scenen fortfarande är ganska begränsad. Moderna fitnesstidningar fokuserar mer på smala(are) ideal (åtminstone mindre än tidigare) och använder sig av modeller med mindre muskler och mer fett, eftersom det helt enkelt är mer kommersiellt tilldragande.

För även om intresset har varit väldigt mycket på väldigt kort tid så är branschen ung. Nästan alla guider till att tävla i fitness och/eller bodybuilding är engelskspråkiga – de bästa svenska alternativen har du kunnat läsa i svenska Iron Man Magazine där vi har gått igenom allt från träning, diet och posering till tömning och laddning sista veckan – men för alla som ogillar att läsa tidningar (eller helt enkelt inte har råd) har det saknats bra webbguider av svenska fitnesscoacher som coachar klienter till knivskarp tävlingsform.

Detta är mitt bidrag. Med en artikelserie i olikartade delar ämnar jag (försöka) avhandla alla detaljer som kan vara viktiga att känna till för dig som vill börja tävla i fitness. Inläggen kommer vara basala, alltså fokusera på det mest grundläggande, vilket är poängen med en pedagogisk introduktion till en av världens mest fysiskt och psykiskt utmanande sporter. Du som söker efter avancerade (livsfarliga) upplägg på tömning och laddning, där man manipulerar mineraler och vätska på en nivå som är “hardcore” (=trams), och annat som kvalificerar till den mörka sidan kan alltså leta vidare. Detta är för nya tävlande.

Del 1: Klasser i Fitness & Bodybuilding

I den krigiska världen av kroppstävlan, som vi kallar bodybuilding eller fitness, finns olika grenar och olika klasser för olika mål. Poängen är inte, som man gärna tror, att kvalificera till passande ideal. För grenarnas variation är inte begränsade till muskelmassa och definition – det är bara två aspekter. Mer om det senare.

Här finns något för alla. En gren kan involvera någon form av prestationsmoment, som dips och chins (Athletic Fitness), medan en annan mest går ut på att framträda i sitt livs form genom att ”flexa” och sätta olika ”poser” som framhäver fysikens styrkor och maskerar eventuella svagheter (Bodybuilding). Vi har alltså att göra med vitt skilda regelverk. De flesta nöjer sig med att tävla i en gren. Antingen tävlar man i Athletic Fitness eller Bodybuilding, men alla som vill (och har vad som krävs) kan förstås göra både och.

Största misstaget man kan göra som nybörjare (åtminstone i tävlingssammanhang) är att fokusera på motståndet. Välj inte gren efter hur du ser ut gentemot konkurrenterna. Välj gren efter vad du faktiskt uppskattar. Gillar du att träna för prestation? Tävla i styrka? Då är Athletic Fitness troligen bättre för dig. Gillar du tvärtom att jämföra muskelmassa, definition, och kanske något av en linslus? Då är bodybuilding mer för dig. Med denna allmänna rekommendation i färskt minne ska vi gå igenom muskelsportens vanligaste grenar för att studera skillnader och likheter. Vilken gren passar just dig? Tycker du?

Bikini Fitness

Denna uppstickare i muskelsportsammanhang är en många sätt nedbantad version av tyngre klasser för kvinnliga atleter. Domarna premierar inte en definition (hårdhet) som är sylvass. Bodybuilding-typisk knastrig fysik med synliga muskelfibrer och uppumpade blodådror är inget att eftersträva när man tävlar i Bikini Fitness. Bikini-atleter med för mycket muskelmassa och hårdhet – tävlande som mycket väl hade kunnat placera sig hyfsat i en tyngre gren – förlorar i placeringar och får svårt att konkurrera på riktigt.

Målet med Bikini Fitness-grenen är en mjukare kvinnlig kroppshydda. Mycket handlar om att framhäva ett klassiskt feminint ideal med tight midja, vältränade gluteus (som för övrigt står väldigt mycket i fokus här), och ett komplett paket som har tydliga kurvor. Bikini-atleter poserar visserligen på ett för grenen typiskt sätt, men här slutar likheterna med bodybuilding. Bikini-tävlande flexar inte musklerna. T-walk ersätter fri posering och denna rutin handlar mer om att visa upp fysiken på ett sätt som inte ser ansträngande ut än att spänna allt man orkar. Tänk graciöst framträdande, inte brutalt muskelflexande till frenetisk testorock.

Body Fitness

Body Fitness-grenen premierar mer muskelmassa och tydligare muskeldefinition än Bikini Fitness, men tävlande bör fortfarande presentera en fysik som är mjukare än idealet i Women’s Physique. Även här är tydliga muskelfibrer och blodådror mindre bra. Domarna önskar en mer atletisk fysik som fortfarande har en kvinnlig framtoning. Därför är det av yttersta vikt att tävlande presenterar ett lårsvep som, i relation till axlarnas vidd, får midjepartiet att se förhållandevis litet ut. En cynisk avsändare skulle hävda att Bikini Fitness är utmärkt för nybörjare, med andra ord tävlande som inte har så mycket muskelmassa som mer luttrade, vilket gör Body Fitness till en gren som kvalificerar till nästa steg på den växande näringskedjan.

Women’s Physique

Målet med Women’s Physique var att erbjuda en kvinnlig motsvarighet till Classic Bodybuilding, då den internationella arenan inte hade den grenen, vilket öppnar upp möjligheten för svenska atleter att tävla utomlands på lika villkor. Women’s Physique är en lättare variant av kvinnlig bodybuilding. Till skillnad från mindre ambitiösa Bikini Fitness och Body Fitness eftersträvar tävlande här mer muskelmassa och tydligare definition. Domarna önskar dock strypa utvecklingen av massiva kvinnliga fysiker, varför mindre brukar vara mer när det kommer till musklernas storlek. Grenen kan fungera riktigt bra för Body Fitness-atleter som växt ur grenen eller kvinnliga bodybuilders som önskar dra ner sig till en mer kommersiell gren.

Men’s Physique

Men’s Physique är den naturliga inkörsporten för många manliga tävlande. Grenen kräver inte lika mycket muskelmassa som bodybuilding och har inget tävlingsinriktat prestationsmoment som Athletic Fitness. Som Bikini Fitness ska tävlande inte flexa musklerna, utan visa upp ett komplett paket på ett sätt som är mer avslappnat. Istället för poseringsbrallor, som är en förutsättning för Bodybuilding, har tävlande shorts som täcker stora delar av benen (nästan hela låren). Den typiska manliga fitnessmodellen trivs bra i Men’s Physique-grenen, där det övergripande utseendet är viktigt, men för luttrade kroppsbyggaren framstår grenen många gånger som alltför lättsam. Men’s Physique den snabbast växande grenen för manliga tävlande just nu. Och inget säger att trenden är på väg att tyna bort. Det stora antalet tävlande har bidragit till att öka intresset för fitness i allmänhet och muskelsport i synnerhet, vilket är väldigt kul att se. Ledmotivet här är lagom mycket muskelmassa – för mycket muskler sänker placeringar för övrigt – och hårdheten mer extrem än konventionell deff utan att gränsa till ohälsosam. Definitivt en bra inkörsport för unga killar!

Classic Bodybuilding

Classic Bodybuilding är en gren som framtagits för att främja kroppstävlan med fysiker av klassiskt snitt. Grenen har fungerat som ett sätt att hålla nere muskelmassan i förmån för estetiskt tilldragande kroppshyddor. Som en hyllning till den gyllene erans kroppsbyggning. Som konventionell bodybuilding finns här olika klasser. Men istället för att dela in klasserna enligt vikt gör man det med längd. Med andra ord får du väga xx antal kilon i förhållande till din längd. Tävlande som är 182 cm långa tävlar i + 180 cm och får väga längden minus 100 + 8 kg. När grenen först introducerades var det många tyngre kroppsbyggare, tävlande som inte hade tillräcklig massa och därmed inte kunde hävda sig i konventionell bodybuilding (eller som av andra anledningar ville sluta), som märktes i startfälten. Nu är grenen lika delar inkörsport, på det sättet inte helt olikt uppstickaren Men’s Physique, som ett mer hälsosamt alternativ.

Athletic Fitness

Athletic Fitness har av någon anledning blivit mindre populärt på senare år, vilket är synd. Detta är en mer atletisk variant av bodybuilding och lockar allt från prestationsinriktade tävlingsmänniskor till ambitiösa amatörer. Grenen har ett tydligt prestationsmoment där tävlande tävlar i dips och chins – maximalt antal godkända reps är det som gäller – samt rodd eller hinderbana (mer undantag än regel) som varvas med en fysikronda. Ett tag gjordes försök till att etablera grenen internationellt, med världsmästerskap och allt vad det innebär, men intresset visade sig vara för litet. Personligen tror jag fortfarande på den här grenen och hoppas på en reinkarnation. Tvivlar dock på att det sker inom en snar framtid.

Bodybuilding

Konventionell bodybuilding är huvudakten. Framför allt var det här allt började. Utan bodybuilding hade det inte funnits några fitnesstävlingar alls. Kanske inte ens någon fitnessindustri, som vi känner den idag, överhuvudtaget. Konventionell bodybuilding premierar symmetriskt genomarbetade fysiker och bedöms främst på den premissen. Andra viktiga faktorer är muskelmassa, hårdhet och posering. Jag älskar bodybuilding. Men relationen har inte varit helt oproblematisk. För bodybuilding är oerhört underhållande att titta på, men när det kommer till tyngre klasser är det oerhört ohälsosamt. Där finns i princip ingen gräns för hur stora (dopade) tävlande blir, vilket är ett problem som växer i takt med proffsbyggarnas svällande GH-magar. Ibland kan man tycka att bodybuilding är på väg utför. Men jag tycker det har blivit mycket bättre. Kanske inte så mycket för grenens utveckling som för alternativa sådana som ploppar upp. Oavsett vad man anser om den saken har vi den konventionella bodybuilding-scenen att tacka för mycket.

Sammanfattning

Olika klasser har olika mål, regler och inriktningar. När du funderar på att börja tävla i fitness och bodybuilding är det viktigt att du väljer den gren du tror är roligast. Gillar du att prestera? Tävla i styrka? Uthållighet? Då är Athletic Fitness kanske något för dig. Är du något av en linslus? Gillar att visa upp dig? Fantiserar om att pryda omslagen på fitnessmagasin? Då är Men’s Physique eller Bikini Fitness kanske något för dig. Genom att välja den gren du tycker verkar roligast, enligt dina preferenser, får du oddsen på din sida. Ju roligare du tycker det är desto bättre kan du bli! Genetik, idrottsbakgrund, sociala och ekonomiska faktorer påverkar i stor utsträckning, men i slutändan hänger det på din glädje till träningen! I nästa del kommer vi fördjupa oss ytterligare i denna estetiska form av kroppstävlan. Vi kommer titta på träningen, kosten, tömning och laddning, posering och en praktisk checklista över nödvändigheter, så du har komplett bild av vad du behöver känna till och åstadkomma för att tar dig hela vägen fram till scenen.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: