Topp 5 värsta nybörjarmisstagen

nyborjarmisstag

Alla är vi barn i början, och för att lära oss gå måste vi först lära oss krypa. Detta stämmer väl in på styrketräning. För att få bra resultat, och riktigt bra resultat, gäller det att veta hur du ska träna. Såhär undviker du värsta nybörjarmisstagen.

1. Värmer inte upp
För att prestera optimalt, men framför allt säkert, gäller det att värma upp ordentligt. Genom värma upp försäkrar du dig om att kroppen är förberedd på arbetet den ska utföra. Få igång blodcirkulationen och värm upp leder genom att gå på löpband, trampa på crosstrainer eller cykla i 10-15 minuter. När du kommer till skivstängerna och hantlarna fortsätter uppvärmningen med några lätta set.

2. Tränar för tungt
Genom att träna tungt ökar du skaderisken. Felbelastning kan resultera i sträckningar, bristningar och en rad andra allvarliga konsekvenser. Det behöver inte ske direkt. Även om du lyfter fel kan det dröja flera år innan skadorna kommer. Men lyfter du fel, och dessutom tungt, handlar det om en tidsfråga. Gardera dig genom att träna lättare, och bemästra rörelserna fullt ut, innan du ökar belastningen. Det finns inget tråkigare än att behöva rehabträna en längre tid bara att man slarvat med utförandet.

3. Hittar inte kontakten
Genom att träna lätt och kontrollerat lär du känna din kropp. Du lär känna varje separat muskel och kan känna skillnaden. Detta är viktigt att avgöra om du tränar rätt. Återigen sänker du skaderisken, men du förbättrar också dina förutsättningar för att uppnå bra resultat. Ett hett tips är att tänka på muskeln som ska tränas, och spänna den specifikt när du kontraherar. När du lärt dig att hitta kontakten ökar du din kroppskännedom, och vägen till drömkroppen blir lite rakare.

4. Använder inte basövningar
Det är inget fel på att använda maskiner. Maskiner är ett bra komplement, och fungerar bra för nybörjare eftersom rörelserna är inbanade. Men för att få riktigt bra resultat krävs att du börjar använda basövningar. Flerledsövningar som marklyft och knäböj är fantastiska massabyggare, och ser till att kroppen utsöndrar mer testosteron och tillväxthormon. Detta kan vara extra utmanande för en nybörjare, men det betyder inte att övningarna behöver undvikas. Ta kontakt med en instruktör eller personlig tränare på ditt gym för att lära dig använda basövningar säkert och effektivt.

5. Tränar inte kondition
Konditionsträning är viktigt av flera orsaker. Dels för att värma upp leder och förbereda kroppen på mer krävande fysiskt arbete, dels för att öka vår allmänna prestationsförmåga. För att uppnå riktigt bra träningsresultat gäller det att pressa sina gränser, och med bättre kondition orkar man träna betydligt mer och betydligt hårdare. Genom att hoppa över konditionsträningen försämrar du dina förutsättningarna, och det blir svårare att få riktigt bra resultat.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag är idrottsfysiolog (BSc Sport Science). Vidareutbildad inom klinisk anatomi, biomekanik och sjukdomslära. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: