Vad tycker du om statisk stretch före styrketräning?

Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågor om vad jag tycker om statisk stretch. En vanlig fråga – tycker du det är bra eller dåligt om jag stretchar?

Frågor är bra, jag gillar frågor och jag besvarar gärna fler frågor.

Men eftersom ni är så många som ändå undrar samma sak gör jag hellre en video om det, där jag förklarar min ståndpunkt, än att svara på mail slentrianmässigt.

Dessutom kan ju fler då ta del av svaret. Bara en sådan sak.

I den här videon berättar jag vad jag tycker om statisk stretch före styrketräning i väldigt generella termer. Plus skillnaden mellan ett par olika stretchingmetoder.

Vad är ballistisk stretch? När är det relevant?

Och varför är det så viktigt med dynamisk stretch? När och hur är det överlägset statisk stretch? Och när är statisk stretch tvärtom passande och mer användbart?

Jag hissar inte eller dissar enskilda metoder på det sättet.

Men berättar gärna vad jag tycker om det, när det är relevant och när du lika gärna kan strunta i det. För min upplevelse är att det ger dig betydligt mer i slutändan.

För i slutändan handlar det väldigt lite om taktiker och mer om principer, alltså principerna som taktikerna behöver vila på. Så, varför är principer så viktigt?

Därför att du inte kan förstå taktikerna utan att förstå principerna.

Principen är basen i pyramiden, grunden som allt annat står på. Toppen på pyramiden är begränsad av basen, därför behöver vi prioritera själva basen.

Principerna är vad som utgör basen som allt annat bygger på.

Jag vill aldrig skriva dig på näsan utan att på riktigt förklara resonemanget bakom, med förhållningsregler som gör bakomliggande principer lite mer lättfattliga.

Glöm inte att prenumerera och ge en tumme upp, om du gillar videon.

Har du en fråga du vill att jag lyfter? Skriv en kommentar.

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Du kommer antagligen gilla min bok, inte bara för att den är ny och många andra gillar den – utan för att statisk och dynamisk stretch är lika viktigt ibland.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: