Hallå! 

Jag heter Mathias och jag arbetar som fysiolog

Jag är 36 år gammal och har en filosofie kandidatexamen (BSc Sport Science) från Göteborgs Universitet, där jag läste ett idrottsvetenskapligt program med inriktning elitidrott. Jag har läst medicin med kurser i bland annat klinisk anatomi och biomekanik, patologi, mätmetoder för fysiologiska tester och prevention och behandling av sjukdom med fysisk aktivitet. För tillfället läser jag en masterexamen (MSc) i idrottsvetenskap.

Min bakgrund är inom pedagogik och idrottsfysiologi vilket innebär att jag har ett lärandefokuserat synsätt på fysisk träning. Efter många års egen träning brottades jag med olika utmaningar med smärtbesvär och skador, vilket gjorde mig nyfiken på medicin. Jag fascineras av hur kroppen fungerar, varför vi gör som vi gör när det kommer till träning i samband med skador och smärta och därför har mina egna studier gått alltmer från fokus på prestation till medicin.

Mitt klientel är dock brett. Jag hjälper motionärer som vill gå ner i kroppsfett och forma kroppen av olika skäl, idrottare med skador (korsband, diskbråck, lateral epikondylit, axelbesvär och ryggsmärta) som vill hitta en väg tillbaka till prestationstoppar, lyftare med smärta eller sjukdomar som behöver anpassingar, till personer inom fysiskt krävande yrken inom försvarsmakten. Mitt egna mål är att lyfta tungt (powerlifting) och orka springa långt i skog (trailrunning).

Skilknaden på pt och fysiolog

Vad gör en idrottsfysiolog? 

Fysiologen har kunskap om hur kroppen fungerar, reagerar och anpassar sig till fysisk träning. För hälsa och prestation. Utbildning till idrottsfysiolog innebär universitetsstudier inom bl.a. idrottsmedicin, testning, biomekanik och psykologi. En fysiolog kan arbeta som tränare men alla tränare är inte fysiologer. Som fysiolog kan man bland annat arbeta med forskning, rehabilitering eller idrott. I mitt arbete innebär det tester av kroppsfunktion i samband med träning, exempelvis hjärta, lungor och muskler. En annan sak är hastighetsbaserad styrketräning (VBT).

mer om

Mitt nuvarande arbete

Jag arbetar som idrottsfysiolog och medicinsk tränare på Atletakademin i Partille. Dessförinnan arbetade jag i fem år på Ortopedmedicinska Institutet. En multidisciplin vårdenhet med olika professioner samlade under samma tak. Där samarbetade jag med patienters vårdgivare från läkare och sjukgymnaster till psykologer och manuella terapeuter såsom naprapater och kiropraktorer. 

I klinik arbetar jag med fysiologiska undersökningar, motiverande samtal och coachning i samband med rehabilitering och fysträning och träningsplanering. Ett typiskt möte med mig på kliniken innebär att vi går igenom bakgrund, historik och förutsättningar och gör vi tester för att få en objektiv bild om nuläget utifrån fysiologiska perspektiv. Det kan innebära mätningar av något som kallas grundämnesosmättning (RMR), submaximala- eller maximala arbetstester där vi får fram ditt maximala syreupptag (Vo2max), kroppsammansättning med kaliper eller inbody, samt enklare rörelsetester som vi kommer fram till är relevanta för dig. Den typiska patienten jag träffar har skadehistorik, sjukdomar eller vill minska risken för att utveckla det. Det är inte heller ovanligt att jag stöter på styrketränande och andra idrottare med smärtsamma besvär som vi kommer åt med ändringar i övningar och program. 

När jag inte arbetar på Atletakademin så arbetar jag med distansklienter. Den stora skillnaden på onlinecoaching och coachning på kliniken är att online är kommunikationen mer ständig, den pågår inte bara under besöken utan mellan träningstillfällen. Vilket innebär att coachningen inte är begränsad till tillfället man träffas på samma sätt, vilket jag personligen tycker är en behållning. Ett vanligt upplägg på det är att man först tar ett samtal om sina mål, sedan sätter vi en plan för målet och under tiden görs avstämningar och uppföljningar en gång i veckan eller varannan vecka för att se till att vi håller kursen och träningen gör vad den är menad att göra.

Exempel på tester som en idrottsfysiolog arbetar med

Fysiologen är framför allt sakkunnig när det kommer till tester och diagnostik

Ett test som är populärt att göra hos idrottsfysiologen är VO2max (test av maximal syreupptagningsförmåga). Testet är inkrementellt och innebär en gradvis stegring av intensiteten till max. Efter testet får du med dig ett värde på syreupptagningsförmåga och en plan för framtiden.

Mer om min bakgrund och

Vad jag har gjort tidigare

Jag har tidigare arbetat som skribent, redaktör och chefredaktör i olika sammanhang. När den ikoniska bodybuilding-tidningen Iron Man (fokuserad på kraftsport, och inte triathlon förresten) skulle publiceras i Sverige var jag med och startade upp den, översätta och rapportera från tävlingar samt intervjua människorna som hade lyckats. Efter en kort tid gick jag från redaktör till chefredaktör för magasinet, vilket innebar ansvar för den dagliga ruljansen med planering av det redaktionella arbetet, faktakontroll, publicering etc.

Utöver det har jag skrivit artiklar för KroppsNytt, Flexonline och Träningsmagazinet. Jag har blivit intervjuad av och publicerad i Nyhetsmorgon i TV4, Göteborgs-Posten, Expressen, Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Under två års publicerade jag två poddar - Pump och Magnesium som var en personlig podd med reflektioner kring träning och den dagliga träningspodden Kaliper. Ingen av dessa poddar är aktiva idag. Den andliga uppföljaren till detta blev en evidensbaserad men sporadisk podd - Kraftsport och Vetenskap.

Jag har även arbetat som copywriter och content marketing manager för svenska kosttillskottsföretag och mässor, där jag varit med och tagit fram strategier och innehåll för nyhetsbrev, sociala medier och bloggar på teman såsom näringslära och idrottsnutrition. Vidare skrev jag produktbeskrivningar till många av de webbutiker som i princip dominerade den svenska marknaden på den tiden.

Dessförinnan arbetade jag som fitnesscoach på Exhale Gym där jag började karriären som personlig tränare, samtidigt som jag startade den här bloggen. Det var runt 2012. Arbetet med bloggen har fortlöpt hyfsat parallellt med andra uppdrag sedan dess. I samband med detta fick jag skribentuppdrag för magasin och bloggar och började så småningom skriva mer om idrottsvetenskap.