Dieten som lurar fettcellen att lägga in en högre växel

Förra veckan fick jag den här frågan:

“Tjena!! Grymt bra filmer du lägger upp på Youtube!

Jag har en fråga som du kanske kan svara på.

Har läst lite om LCHF och att komma in i “keto mode” där kroppen tar lagrat fett i kroppen och använder som energi (vilket gör att man blir smalare (och mer deffad)… Men hur funkar detta kostsätt om man styrketränar 3-4 gånger i veckan?

Kan det vara bra? Mitt mål är nu att bli hårdare och gå ner i fettprocent.”

Jag har ett par saker att säga om detta.

Först det här. Min erfarenhet är att det är mycket viktigare att bli bättre på att skapa system baserat på motiverande processmål snarare än att stressa över vilken typ av diet som du ska följa. Till exempel om du ska äta mindre kolhydrater eller undvika det helt.

Ärligt talat är jag inte stormförtjust i ketodieten.

Och om du vill läsa mer om fördelarna med keto så finns det många skickliga
förespråkare där ute som kan ge dig långa utläggningar om varför keto är överlägset och liknande. Att detta nästan alltid är baserat på personliga åsikter är en annan sak.

Men här är en sak jag vet:

Ju bättre jag blir på att skapa vanor som jag kan hålla en längre tid… desto bättre blir jag på att göra vad jag behöver göra för att nå mitt mål… och ju mindre jag bryr mig om detaljer som inte spelar någon roll… desto mer jag kan fokusera på saker som funkar.

Jag har aldrig oroat mig för vad som händer om jag äter kolhydrater.

Eller insulin.

Eller hur ofta jag äter. Varför oroar jag mig inte för det?

Eftersom:

  1. Det handlar inte om insulin
  2. Det handlar inte om kolhydrater (eller hur ofta du äter)

Ja, lågkolhydratkost funkar. Ja, ibland är det klokt att minska kolhydraterna.

Men nej.

Du bränner inte mer fett därför att insulin “lurar fettcellen att bränna mer fett” och att du genom att minska kolhydrater, och därmed insulinpåslag, lagrar mindre fett.

Det alldeles för förenklat.

Däremot finns det fördelar med lågkolhydratkost.

Särskilt för människor som aldrig har tänkt så mycket på kosten tidigare.

Därför att du genom att börja tänka på vad du stoppar i dig nästan automatiskt äter mindre, särskilt mindre dålig mat, och mindre total näring innebär att du kommer gå ner i vikt (om det nu är ditt mål). Men återigen, allt är inte kolhydraternas fel.

När du gör kost- och träningsprogram till människor varje dag och du gång på gång ser vad som funkar och inte gör det så blir det däremot uppenbart att resultat inte handlar om militanta åsikter om enskilda näringsämnen eller mikroskopiska smådetaljer.

Vad människor behöver är inte mer stress över smådetaljer.

Och när du märker skillnaden så är många hårresande utmaningar som brukar hindra din framfart, plötsligt så lätta att tackla att allt annat framstår som kvalificerat nonsens.

Det finns mycket annat som är betydligt viktigare.

Hur som helst, du gör förstås vad du vill med den här informationen.

Om du vill lära dig hur jag arbetar, och du vill få hela lösningen serverad i månadens program (som handlar mer om principen bakom, varför kosten funkar eller inte och vad du kan göra åt det när du kör fast) före deadline, då vill du inte missa den här länken:

www.mathiaszachau.com/pt-online

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Du kan fortfarande se resultat av din styrketräning med noll kolhydrater. Men nej, det är inte optimalt för varken prestation eller återhämtning av styrketräning… Vill du däremot bara gå ner i vikt och inte har något emot att må lite extra dåligt (med minimal ork/energi) och tycker att det är lättare utan kolhydrater, då kanske keto är rätt för dig.

Men vet du vad?

Problemet med keto är inte att det inte funkar… utan att det är sub-optimalt. Därför att det är extremt krävande (det är en extrem diet). Och om resultaten inte blir bättre, men dieten är svårare att följa, varför ska du fortsätta med något som håller dig tillbaka?

Det makes no sense, tycker jag.

En sak som däremot håller ihop är att lära dig varför en diet funkar.

Ja, utan allt trams.

Och det är något du får lära dig i månadens program.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag är idrottsfysiolog (BSc Sport Science). Vidareutbildad inom klinisk anatomi, biomekanik och sjukdomslära. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: