Gå ner i vikt efter depression – med kondition eller styrketräning?

Updated on October 4, 2019 in Styrketräning

Många som försöker gå ner i vikt ser träning som det första naturliga steget till en mer hälsosam tillvaro. Det är träna vi ska göra, därför att träning är vad som förbränner fett.

Och en ganska logisk följdfråga då, som många av oss trasslar in oss i, är:

Vad ger bäst/mest förbränning?

Bränner jag mest fett med cardio? Med intervaller? Med HIIT? Promenader på tom mage?

Eller styrketräning?

Eller är det sant att styrketräning bara gör en bulkig, svullen, stel som en pinne och bara äckligt muskulös? Jag vill inte bli för stor, så jag vill inte styrketräna, ungefär.

En av veckans läsarfrågor kommer från Niclas.

Och Niclas beskriver en utmaning som många som tränar sällan pratar om.

Såhär skriver Niclas:

===

Jag undrar om styrketräning för att gå ner i vikt.

Jag behöver kanske gå ner 20-30 kg för att känna att jag mår bra igen.

Tycker konditionsträning är så fruktansvärt tråkigt och jag har alltid viljat bli ganska stor och stark. Har hållit med träning i perioder i cirka 10 år men det alltid varit något som stoppat mig.

Men jag känner nu att jag måste verkligen gå ner i vikt då jag efter depression i våras ökade 10 kg på 5 veckor. Måste tänka på framtiden att det inte kan fortsätta såhär. Hoppas du har tid och lust att svara.

===

Många läsare har funderingar kring detta:

Effektiv träning för att gå ner i vikt, efter utmattning och olika typer av depressioner. Någon form av träning, med gradvis upptrappning, är tveklöst ett bra första steg för att ta kontroll över sin situation.

Och inte bara fysiskt.

Att gå ner i vikt kan, dessutom, bidra till en stark eller åtminstone tilltagande känsla av att förändring faktiskt är möjligt, på riktigt.

Men innan vi samlar ihop oss själva och kokar ihop någon form av plan för att resa oss ur sängen, skrubba av oss gårdagens tankar och ta tag i det som då återstår – så kan det vara rimligt att försöka fundera på vad är som är viktigt för oss, egentligen.

Är det viktigaste att börja träna?

Att gå ner i vikt?

Att styrketräna med så perfekt teknik som möjligt?

Att briljera med personbästan på löpande band?

Att vinna över sig själv? Över andra? Handlar det om någon annan?

Att bli bekräftad, accepterad och godkänd av någon annan?  Är detta ens vad du vill? Eller handlar det om något som du gör med dig själv, för dig själv, punkt?

Vad är viktigast?

Och varför är det viktigast?

Att försöka gå ner i vikt, som primärt mål, kan vara en enorm stressor för kroppen.

Inte alltid först, för först kan det kännas som att du har mer energi. Vilket inte är så konstigt egentligen. Fettsyrorna som du förbrukar från fettväven måste användas till något och det är en förklaring till varför många som deffar upplever att man har mer energi i början (en vanlig beskrivning är att man känner sig närmast manisk).

Denna stressor kan, om inte alla andra delar av livet lirar, vara för mycket.

Jag hade därför först försökt komma igång.

Försökt att börja träna regelbundet. Styrketräna regelbundet.

Samt träna kondition regelbundet.

Och arbeta på att försöka upprätthålla detta en längre tid. Styrketräning kommer hjälpa dig, det kommer även konditionsträning göra. Äter du dessutom lite mer protein, försöker koncentrera dig på komplexa kolhydrater och nyttiga fetter (om du inte har så dålig insulinkänslighet att nolla kolhydrater kan vara en hygglig start), så är det svårt att inte gå ner i vikt. Bara du gör något av detta, regelbundet.

Vad som är mest effektivt?

Allt och inget.

Det handlar aldrig om bara en sak. Det handlar om summan.

Den totala summan.

Men för att se helheten behöver först börja trampa upp en väg, för att se vart den leder, och det är vad jag tycker att du ska försöka koncentrera dig på först och främst. Det kommer hjälpa dig att börja gå ner i vikt mot ditt mål på 20-30 kg, efter din depression.

Jag hoppas att det besvarade din fråga.

Är du också trött på att börja om och börja om, gång på gång, utan att något händer? Vill du att någon tar tag i din kost och träning och hjälper dig att fortsätta?

Då är du varmt välkommen till Kraftsportkliniken i Göteborg.

Här är länken:

www.kraftsportkliniken.com

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Jag fick en följdfråga. Och följdfrågan lyder som följer:

===

Glömde dessutom skriva i min fråga att jag i mitt träningsschema så har jag lagt in 2 övningar per muskelgrupp, gånger 3 set med 8-10 reps. Går även igenom mitt schema 2 gånger i veckan. Är det tillräckligt med 2 övningar för varje muskelgrupp?

===

Mitt svar:

Det beror på vilka övningar du väljer (en väldigt generell fråga) för vilket syfte.

Om du tränar lågfrekvent:

Då hade jag satsat på hel- eller halvkroppspass.

Bara den totala volymen ökar över tid, så kommer du göra framsteg.

På tal om framsteg, här är länken igen:

www.kraftsportkliniken.com

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är idrottsfysiolog med filosofie kandidatexamen inom idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Mathias var tidigare chefredaktör på fitnessmagasinet Iron Man. Han har i snart 15 år bevakat bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har han gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Idag arbetar Mathias som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. När han inte coachar människor i styrketräning på plats, eller på distans via hans onlinecoachingprogram, undervisar han framtidens tränare på PT-utbildningar i evidensbaserad praktik, styrketräningens fysiologi och psykosociala perspektiv på fitness och hälsa. Värd för podden Kraftsport och Vetenskap.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?