Istället för att räkna kalorier: 9 löjligt enkla tips

Updated on October 15, 2018 in Nutrition

Här är något som jag tror du kommer tycka är intressant.

En sak som jag ofta pratar om är hur viktigt det är att lära sig hur din kropp fungerar för att vara säker på att du får den typ av resultat som du vill se av din styrketräning.

Ja, det underlättar om du lär dig en skvätt fysiologi.

Ja, förstår du hur energi omvandlas, lagras och förbrukas, så underlättar det också. Och ja, det är en fördel att förstå varför du behöver höja proteinsyntesen ibland.

Men vet du vad?

Egentligen måste du inte kunna allt det där.

Du behöver bara förstå vad du ska göra för att ge kroppen vad den behöver.

Faktum är att det finns många saker som du kan göra bara en gnutta annorlunda för att göra kosten lättare att förstå men också lättare att genomföra praktiskt.

Jag fick den här frågan av en god vän nyligen.

“Har du några bra tips på vad jag kan göra med kosten utan att räkna kalorier?

För jag orkar verkligen inte räkna kalorier alltså…”

Han har tränat en längre tid (riktigt seriöst en gång tiden), men på sistone så har han tappat sina rutiner kring kosten och därför har resultaten blivit lidande.

Så jag gav honom en lista på några saker som han kan göra annorlunda.

Detta löser inte alla dina problem.

Men det gör kosten lättare… lättare att förstå och lättare att följa.

Här är listan:

1. Höj proteinintaget (ökar mättnadskänslan, minskar cravings, höjer energiförbrukningen, förbättrar återhämtningen och kroppskompositionen).

Mitt förslag: 2-3 gram protein/kg kroppsvikt.

2. Träna för att bli stark (basövningar mestadels) och komplettera med övningar som träffar dina svagheter (så du hinner ikapp och därför kan få mer progression).

3. Ät kolhydrater efter träning (så du återhämtar dig ordentligt).

4. Packa med dig frukt, nötter eller bars som du kan äta när planen spricker.

5. Ät alla makronutrienter (både fett och kolhydrater) men välj antingen fett + protein eller kolhydrater + protein per måltid. Äter du mycket kolhydrater och fett tillsammans så ökar fettinlagring, så ett bra tips kan vara att fokusera på en sak åt gången.

Till exempel:

Måltid 1: Protein + fett
Måltid 2: Protein + kolhydrater

6. Tänk inte på hur du vill se ut om 4 månader, tänk på vad du behöver göra idag och imorgon för att ta dig ett litet steg närmare målet. Till exempel: hur många måltider/dag? Vad ska du äta? Hur mycket protein ska du äta? Och liknande.

7. Ta en portion magnesium efter passet och på kvällen.

Magnesium är inblandat i över 300 enzymreaktioner i kroppen och hjälper dig att återhämta allt från nervsystem till immunförsvar och skelettmuskelsystemet.

8. Sköt kosten 80% av tiden, gör vad du vill med resten.

9. Räkna inte kalorier, registrera kosten i en app som sköter tänkandet åt dig istället. Detta gör det enkelt att se vad du ska äta, hur mycket och vad du kan förbättra.

Hur som helst, detta är bara några exempel.

På saker som vem som helst kan göra annorlunda för att se mer resultat.

Och bäst av allt är att:

Det funkar.

Nåväl, det var allt för idag.

För att få samma resultat som när du räknar kalorier, utan att göra det, spana in:

www.lifesum.com/redeem/mathias50

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är idrottsfysiolog med filosofie kandidatexamen inom idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Mathias var tidigare chefredaktör på fitnessmagasinet Iron Man. Han har i snart 15 år bevakat bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har han gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Idag arbetar Mathias som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. När han inte coachar människor i styrketräning på plats, eller på distans via hans onlinecoachingprogram, undervisar han framtidens tränare på PT-utbildningar i evidensbaserad praktik, styrketräningens fysiologi och psykosociala perspektiv på fitness och hälsa. Värd för podden Kraftsport och Vetenskap.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?