Myten och sanningen om ägg

myten-om-agg

Vi har sett Sylvester Stallone dricka det rått, kroppsbyggare gå loss på det och läkare varna för det. Inget livsmedel är lika mytomspunnet, och lika missförstått, som ägg. Detta är myten och sanningen om det bästa vitamintillskottet som mänskligheten någonsin har skådat.

Myten: För mycket ägg är dåligt för hälsan, eftersom det höjer kolesterolet.

Det är sant att ägg höjer kolestrolet. Men det betyder inte att ägg är skadligt för vår hälsa. Ägg höjer HDL, som är nyttigt kolesterol. Att mycket ägg skulle vara skadligt är fel. Det är en vanlig missuppfattning, och på grund av dess existens är det många som begränsar sin konsumtion. Inget hade kunnat vara mer fel. I själva verket är det precis tvärtom. Ägg är inte bara ett fantastiskt tillskott av flera nyttiga näringsämnen, och bra för oss som tränar. Ägg kan till och med förbättra din hälsa.

Myten: Man ska undvika gulan, eftersom det är där fettet och kolestrolet finns.

Enda anledningen att skippa gulan är om man går på en väldigt kaloribegränsad diet, och vill begränsa mängden kalorier ytterligare. Detta är relevant för kroppsbyggare och fitnessmodeller, som behöver toppa formen inför en tävling eller plåtning. Men för gemene man, som vill gå ner i vikt eller äta sunt, är det föga intressant att hoppa över gulan. Så återkommer vi till frågan om kolesterol. Kroppen är självreglerande. Det betyder att om du skulle få i dig för lite eller – mot förmodan – skulle få i dig för mycket ser kroppen till att balansera nivåerna helt själv. Att undvika gulan gör inte äggkonsumtionen mer hälsosam. Tränar du för att må bra och se bra ut naken, utan att vara kroppsbyggare eller fitnessmodell, går det alldeles utmärkt att äta hela ägg. Jag skulle rentutav rekommendera det.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: