10 saker som bara inte hänger ihop

Vissa saker hänger bara inte ihop.

Särskilt i träningsvärlden.

Och det eskalerar. Ju längre jag arbetar med kost och träning desto fler saker ser och hör jag som bara inte hänger ihop. Alltså, saker och ting där logiken bara havererar.

Ta följande som exempel.

1. Personliga tränare lovar viktminskning på över 20 kg på kortare tid än 2 månader, men kan själva knappt göra en korrekt marklyft, än mindre gå ner i vikt.

2. Profiler med tusentals köpta följare på sociala medier som “rekommenderar” kosttillskott som de har fått gratis eller får rabatt på. Och alla går på det.

3. Fejkade före- och efterbilder som är tagna samma dag.

4. Att vem som helst kan kalla sig personlig tränare och börja sälja program, även om han eller hon aldrig har gått en utbildning inom kost eller träning i hela sitt liv.

5. Personer som försöker gå ner i vikt köper fatburners (fettförbrännande kosttillskott som innehåller stimulanter och kryddor) men räknar varken kalorier eller makros.

6. Nybörjare betalar andra nybörjare för råd på instagram.

7. Att alla tränar det som han eller hon redan är bra på, eller känner sig bekväm med, istället för det som han eller hon egentligen behöver träna för att uppnå sitt mål.

8. Att många fortfarande tror att konditionsträning bränner fett.

9. Personer som vill tävla i bikini fitness försöker isolera rumpan istället för att träna med övningar som tillåter mer progressiv överbelastning (och därför kan leda till mer massiv muskeltillväxt). Till exempel: glute kickbacks istället för tunga marklyft.

10. Att personer som misslyckas med sina mål bara vill träna när motivation finns och därför hellre stannar hemma och rullar tummarna i väntan på att få mer disciplin. Det är ungefär som att sitta och vänta på att få en lön för ett arbete som du aldrig har gjort…

Det finns antagligen 100 andra saker utöver detta.

Men jag tror att det räcker så. Vi har slösat nog med tid på misstag redan.

Eller hur?

Det hänger bara inte ihop.

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Den 29 september håller jag seminariet “Marklyft för nybörjare” i Göteborg. Detta är ett tillfälle för dig som känner dig osäker på tekniken, som misstänker att du gör något fel och inte vill drabbas av skador, att lära dig marklyft från grunden. Här får du en chans att lära dig knep som funkar oavsett vad du vill uppnå (maximal styrka, muskeltillväxt på rätt ställen eller funktionell styrka). Och ja, allt detta hänger ihop.

Plus, du får hänga med mig i mitt nya gym, dessutom.

Biljetter hittar du här:

Hämta din biljett här

PPS – Seminariet är tre timmar långt och innehåller en teoretisk del och en praktisk del. Vi tränar tillsammans, sedan korrigerar jag din teknik, och efteråt kör vi en frågestund. Passa på att boka din biljett, du också, innan det är för sent:

Köp din biljett till min workshop i marklyft

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: