5 Inspirerande Fördelar Med Att Träna På Morgonen

träna på morgonenAtt träna på morgonen är ett fantastiskt sätt att starta dagen. En morgonritual som inkluderar morgonträning i form av styrketräning, plyometrisk eller kardiovaskulär träning maximerar kroppens glädjehormoner (dopamin). Jag har länge experimenterat med olika varianter. Men inget rustar mig för dagens utmaningar som att träna styrketräningen på morgonen på tom mage. Och jag är inte ens en morgonmänniska. Är du den morgontrötta typen? Då kan jag verkligen relatera.

Jag är inte morgonpigg av naturen. Det har funnits många (alldeles, alldeles för många) dagar när jag vill fortsätta trycka på snooze och ligga kvar under täcket. Men när jag blev alltmer intresserad av styrketräning och började experimentera med olika sätt att gå ner i fett hände någonting. Jag började se fram mot morgonen. Att träna på morgonen gav mig ett utrymme med tid för mig själv som jag uppskattade. För att fysiskt och psykiskt växa mig starkare.

Det finns många fördelar med att träna på morgonen. Tillräckligt många för att motivera morgonträningens existensberättigande. Vad jag för bara ett par år sedan inte såg som det minsta lockande, speciellt denna tid, blev min motivation. Innan var jag mindre trevlig att ha att göra med på morgonkvisten. Istället, skulle det visa sig, var det samma sak som framstod som otänkbar som skulle förändra det.

Givetvis måste du inte träna på morgonen för att komma i form. Bränna fett kan du göra alla tider på dygnet. Men om du ska göra det är morgonen en förbaskat bra tid att göra det. Inte bara för att kroppen är mer benägen att använda hullet som bränsle på morgonen, när du fastat (inte ätit) på 8 timmar. Utan för att du inte behöver plocka tid från annat. Har du familj, småbarn, och annat som pockar på uppmärksamhet är morgonträning perfekt. Det ger dig utrymme för egen tid en tid på dygnet när alla sover. Träna på morgonen, ta din tid, med gott samvete. Glöm inte att den mest effektiva träningen är den som blir av.

Inte övertygad ännu? Jag hjälper dig på traven. Typ. I denna artikel delar jag med mig av 5 fördelar med att träna på morgonen som gör dig till en bättre människa. I och utanför gymmet. Förhoppnings gör det dig lite mer motiverad att utforska det här med morgonträning. Oavsett om du vill öka fettförbränningen eller önskar en mer hälsosam morgonritual som underlättar, förbättrar, rentutav berikar tillvaron.

1. Du Blir Piggare

Varje gång jag tränar på morgonen upplever jag mig piggare – under hela vägen. Även om jag sovit mindre än önskvärt. Det gör mig mer fokuserad. Jag får mer gjort, känner mig mer produktiv, och presterar mer effektivt i mitt arbete. Eftersom jag är gladare. Morgonträning behöver inte vara styrketräning, med personbästa i krävande basövningar med tunga vikter (fast jag rekommenderar det). Enkla stretchövningar, helkroppspass, plyo eller kardio kan också funka. Så länge du gör något som rör på fläsket.

2. Du Äter Bättre

Att starta dagen med träning på morgonen sätter standard för resten av dagen. Det påverkar hur du äter. Om du startar dagen utan träning och äter flingor, socker, vitt bröd och snabba kolhydrater, kommer du äta sämre resten av dagen. Samma, fast tvärtom, när du tränar på morgonen. Du sätter en positiv ton direkt. Vem vill förstöra det med dålig mat? Detta gör att du enkelt kan gå ner mer i vikt.

3. Ämnesomsättningen

Träna på morgonen förbättrar din metabolism, och en snabb metabolism ökar energiförbrukningen och påverkar hur snabbt (eller långsamt) du bränner fett. Styrketräning i sig förbättrar metabolismen. Styrketräning på tom mage, direkt på morgonen, gör det icke desto mindre. Effekten är verksam flera timmar efteråt. Det är som träning på morgonen ställer in kroppen på att bränna fett resten av dagen.

4. Du Missar Inget

Föredrar du att träna på eftermiddagen? Risken är större att passet blir inställd när du tränar sent. Vad som helst kan dyka upp. Oavsett hur du planerar dagen. Vi som har barn upplever det hela dagen. Allt vi kan göra är att planera och föreställa oss hur saker och ting artar sig. Men prioriteringar kan förändras. När du tränar på morgonen ser du till att träningen blir av. Vad kan vara i vägen? Mycket. Förstås. Men när du tränar på morgonen minimerar du risken, eftersom det inte finns lika högprioriterade åtaganden den tiden.

5. Bättre Aptit

För att behålla formen eller framgångsrikt minska vikten behöver du kontroll över aptiten. Dålig aptitkontroll är vad som skapar sug efter sötsaker och annat onyttig mat. Blodsockerbalansen påverkar det, och stabila nivåer är att föredra. Att träna på morgonen gör det också. Morgonträning hjälper dig att kontrollera aptiten bättre. Mycket tack vare att du äter mer nyttig kost regelbundet (med mer jämna mellanrum). Detta underlättar viktminskning och du kan relativt enkelt fortsätta dieten utan att falla för diverse frestelser.

Sammanfattning

Uppenbarligen finns många fördelar med att träna på morgonen. Detta är bara några. Enligt mig finns inget bättre sätt att starta dagen. Inte bara för att det gör det lättare att deffa framgångsrikt, med mindre kroppsfett och mer muskler, utan för att det också gör oss piggare, mer fokuserade och gladare. Fysiologiska, och fettförbrännande, fördelar i all ära. Det är morgonträningens största behållning. Känn dig fri att välja mellan styrketräning, kardiovaskulär träning, stretch, plyo, eller vad som passar dig bäst egentligen. Jag är övertygad att du, oavsett träningsform, upptäcker en ny nivå av glädje genom att träna på morgonen.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: