5 recept på bönpasta – som gör mig mätt och belåten, utan att göra mig fet

Vill du ha ett nytt recept på pasta som inte är onyttigt? Med bönpasta får du inte bara färre kolhydrater, du får också mer protein.

Efter förra veckans kavalkad i sötpotatis, som jag gillar riktigt mycket, har vi den här veckan förkovrat oss i något annat som också är lite annorlunda och spännande. Nämligen… bönpasta!

Bönpasta är inte bara ett vegetariskt livsmedel som utgör en riktigt god måltid. Bönpasta passar alla styrketränande som vill få in mer protein i kosten, utan att dramatiskt öka intaget av kolhydrater.

Personligen är jag ett stort fan av all form av pasta, särskilt pasta med crème fraîche och kopiösa mängder riven ost. Men det är inte alltid den typen av pasta passar när man tränar för ett specifikt mål – som minskat midjemått, viktminskning eller muskelbyggnad med minimal kroppsfettökning.

En sak jag verkligen gillar med bönpasta, förutom att det innehåller mycket protein, är att det mättar på ett sätt som är behagligt. Jämfört med mycket annat. Det blir aldrig sådär tungt i magen som vetebaserad pasta tenderar att bli. Tacksamt och värdefullt, tycker jag, särskilt när man deffar.

Testa gärna recepten, tagga mig på instagram och berätta vad du tycker.

Varsågod!

Recepten är gjorda av Lisbeth Perla, kostrådgivare på MZ Fitness Consulting

Grön bönpasta med bacon, svamp och parmesanost

Ingredienser:
50 g grön bönpasta, okokt vikt
50 g bacon, otillagad vikt
80 g Pioppino svamp, otillagad vikt
5 g parmesanost
salt och peppar

Gör så här:
Koka bönpastan enligt anvisningar på förpackningen. Stek klippt bacon på teflonpanna. Fräs svampen i fettet baconet lämnat kvar efter sig på teflonpannan. Servera med riven parmesanost och några pepparkvarnstag.

Näringsvärde:
47 g protein
15 g kolhydrater
18 g fett
Totalt: 397 kcal

Bönpasta med ost, cocktailtomater och rödlök

Ingredienser:
50 g gul bönpasta, okokt vikt
40 g ost, 17% fett
75 g röda och gula tomater
20 g rödlök
15 g Sriracha Mayo
valfria torkade kryddor
Salt och peppar

Gör så här:
Koka bönpastan enligt anvisningar på förpackningen. Placera rätt mängd ost, i valfri smak, på tallriken. Dela tomaterna i mitten och skiva rödlöken i skivor. Toppa med Sriracha Mayo och valfria torkade kryddor.

Näringsvärde:
35 g protein
17 g kolhydrater
14 g fett
Totalt: 336 kcal

Bönpasta med äggplanta och tomater

Ingredienser:
50 g gul bönpasta, okokt vikt
150 g aubergine
150 g röda och gula tomater
10 g olivolja
färsk rosmarin
färsk timjan
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Koka bönpastan enligt anvisningar på förpackningen. Tvätta rent aubergine och dela i stora bitar, fördela bitarna på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fördela även hela tomater, rosmarin och timjan. Tillaga mitt i ugnen i cirka 25 – 30 minuter. Toppa med olivolja, salt och peppar vid servering.

Näringsvärde:
25 g protein
18 g kolhydrater
15 g fett
Totalt: 305 kcal

Bönpasta med kantareller och gräslök

Ingredienser:
50 g gul bönpasta, okokt vikt
100 g Karljohan svamp
50 g havregrädde, 13% fett
gräslök
salt och peppar

Gör så här:
Koka bönpastan enligt anvisningar på förpackningen. Rensa svampen genom att borsta rent svampen och skära bort eventuell jord från foten. Klyv svampen på längden för att se om den är maskäten. Lägg svampen i en teflonpanna utan smör eller kryddor. Ånga bort stora delar av vattnet som kommer ur svampen. Ha slutligen i grädde, salt och peppar. Rör om och ha i den färdigkokta pastan. Toppa rätten med nyklippt gräslök.

Näringsvärde:
25 g protein
15 g kolhydrater
11 g fett
Totalt: 262 kcal

Bönpasta med pumpa, ruccolasallad och tomat

Ingredienser:
50 g gul bönpasta, okokt vikt
10 g kokosolja
100 g pumpa, skalad vikt utan kärnor
30 g ruccolasallad
60 g cocktailtomater
en vitlöksklyfta
salt och peppar

Gör så här:
Koka bönpastan enligt anvisningar på förpackningen. Skär pumpan i centimeterstora kuber. Skär vitlöken tunt och fräs den med kokosoljan, ha därefter i pumpan och tillaga tills tärningarna mjuknar. Ha slutligen i ruccolasallad, salt och peppar. Toppa med delade cocktailtomater.

Näringsvärde:
24 g protein
17 g kolhydrater
15 g fett
Totalt: 300 kcal

Vill du ha fler goda recept som också är nyttiga? Spana in den här receptboken!

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: