Hur viktiga är deload-veckor för maximal styrka och muskeluppbyggnad?

Updated on September 17, 2024 in Podcast

Är deload-veckor, dvs planerad avlastning, den hemliga ingrediensen som du saknar i din styrketräning? Eller bara en träningsfluga i mängden? I “Kraftsport och Vetenskap” går vi bortom gymmet och in i labbet för att avslöja sanningen. Detta avsnitt går igenom resultaten i den första interventionsstudien som jämför kontinuerlig träning, dvs träning utan uppehåll, och träning med planerad deload för maximal styrka, muskeluppbyggnad och motivation.

Höjdpunkter

  • Vad är deloads / planerade viloperioder? Varför har man använt viloveckor historiskt sett för att begränsa risk för överträning och främja prestation?
  • Första interventionsstudien i sitt slag jämför resultaten mellan en grupp som får en vilovecka i programmet och en grupp som tränar kontinuerligt. Resultatet överraskar.
  • Fysiologiska effekter, fatigue och load management, och effekter på motivation.
  • Reflektioner om skillnaden mellan planerad deload och reaktiv deload med autoreglering, dvs anpassning av träningsvariabler baserat på framväxande behov när man lyssnar på dagsform och hur du känner dig.
  • Skillnaden mellan overreaching (planerad överträning), tapering för styrkelyft-tävlingar och deload för att främja utveckling i träning – samt mina praktiska rekommendationer.

Länkar till avsnittet

Kraftsport och Vetenskap är min personliga podd som varje onsdag och lördag ger dig seniora reflektioner, svar på frågor och forskning kopplat till styrketräning. Målet med podden är att väcka nyfikenhet för vetenskapen bakom resultat och samtidigt ge praktiska tips för träning som faktiskt fungerar, så att du slipper slösa tid på tråkiga misstag. Stötta gärna podden genom att tipsa en kompis som behöver inspireras till styrketräning och lämna en recension på podden där du lyssnar på den. Det hjälper podden att klättra på topplistorna!

Om författaren

Mathias Zachau

Jag heter Mathias Zachau. Jag är idrottsfysiolog (BSc Sport Science) med bakgrund inom vetenskapsjournalistik. Jag skriver för dig som vill få ut mer av din träning. Bli starkare, orka mer – och träna dig ur stelhet, värk och återkommande skador. Efter snart 15 år branschen, med erfarenhet från klinik, coaching och undervisning, hjälper jag människor att förstå kroppen bättre och bygga styrka som håller – utan att träningen tar över resten av livet.

Jag driver podden Kraftsport och Vetenskap, där jag varje vecka ger dig forskning om träning, kost och hälsa. Prenumerera på nyhetsbrevet här och lyssna på podden här.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?