Hur löpare kan styrketräna för att hångla upp resultaten

En annan prenumerant, nämligen Erik (som mest sysslat med löpning tidigare), berättar om en utmaning som jag tror att många som styrketränar har klurat på:

===

Hej Mathias.

Vill bara att du ska veta att dina program fungerar lika bra för gamla löpare som inte har så mycket erfarenhet av styrketräning.

Innan jag började följa dig så har jag nästan bara löptränat. På vintern har jag åkt skidor och simmat men styrketräning har det inte blivit så mycket. En orsak kan vara att vi som springer mycket ofta får höra att styrketräning gör en klumpig etc.

Själv tycker jag att styrketräningen hjälpt min löpning.

Inga skador sedan jag började.

Jag körde ditt program för 3 år sedan och har öppnat upp programmet några gånger per år när jag kört fast och börjat om på första fasen som du gjorde mig.

Nu hör jag av mig för att jag har en fråga.

I perioder har jag kört styrketräning med en vän till mig. Vi tränar inte alltid samtidigt för det går inte alltid ihop med tiderna men iallafall så försöker vi i perioder köra samma program. Ofta blir någon sjuk efter ett tag och hamnar ur fas.

Tycker du jag ska fortsätta på samma program även om han halkar efter?

Kan jag använda något av dina under tiden?

Vill passa på att tacka igen för en suverän blogg med många värdefulla tips.

===

Svår fråga tycker jag. 

Det finns så många faktorer att väga in.

Brukar ni träna på ungefär samma nivå annars? Har ni samma mål?

Är faktumet att ni tränar likadant betydelsefullt?

Alla kommer inte få mer resultat av att fortsätta själv, när man är van vid att träna med någon annan. Men personligen tycker jag det vore bra att försöka göra det oavkortat.

Jag vill inte att mina resultat ska stå och falla med någon annans.

Och jag tror du kan relatera:

Även om du får ut mer av passen ibland när du tränar med din vän (riktigt mycket mer till och med), så spelar det inte så stor roll om du presterar extra bra några få pass, när det är totala mängden pass som lyfter dina resultat i slutändan. Eller hur?

Jag hade inte försökt utforma mitt program efter någon annan på det sättet.

Ja, även om det kan vara motiverande med sällskap.

“Men Mathias, betyder det att jag måste träna själv resten av livet?”

“Jag blir mer motiverad av att träna med andra.”

Nej, det är inte vad jag säger.

Vad jag säger är att du inte vill göra dig beroende av externa faktorer, som är svåra att kontrollera. Till exempel om din vän dyker upp till gymmet eller inte gör det.

Träningen bör fortsätta på något plan iallafall.

Ang din andra fråga:

Fungerar det att träna något annat under tiden, i väntan på din vän?

Om programmet fortfarande ger framsteg så finns ingen anledning att göra några stora förändringar. Händer det fortfarande något, fortsätt med samma program. Det är åtminstone vad jag tycker. Att variera träningen i oändlighet, bara därför att, eller trycka på pause i väntan på whatever, kommer högst sannolikt inte vara bättre för motivationen än att fortsätta med något som fortfarande fungerar, tänker jag. 

Fungerar det inte, gör något annat (t.ex plocka upp ett favoritprogram).

Så vad är det som avgör om något fungerar eller inte?

Är det om din kompis tränar?

Är det konstant maximal variation? 

Är det “chockmetoden” (att försöka “chocka” muskler till resultat)?

Eller är det kanske något som du aldrig har tänkt på förut?

Jag berättar mer om det i månadens program.

Att anamma vad du kommer lära dig där, kan katapultera en intressant effekt per tidsenhet när det kommer till funktionell styrketräning (särskilt när tiden hotar vanan/ rutinen att ta sig iväg). Enligt min erfarenhet är detta den mest realistiska approachen.

Men det är inte supermycket tid kvar.

Här är länken:

www.mathiaszachau.com/pt-online

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: