Kreatin för motionär som vill bygga muskler, är det värt det?

Som styrkecoach får man mycket frågor om kosttillskott. Ett av de vanligaste kosttillskotten som många hoppas på är kreatin, men är det värt att ta kreatin om man är motionär? Detta avsnitt handlar om vad kreatin är, varför vackert klingande specialvarianter av kreatin som binder mindre vätska är skräp, och vilka effekter som du kan förvänta dig av kreatin.

Innehåll i avsnittet

  • Är kreatin värt det om man är styrketräningsmotionär?
  • Varför många överväger att använda kreatin
  • Stödet för påstådda prestationshöjande effekter av kreatin
  • Vad du vill akta dig för när du väljer kreatinsort
  • Vad du faktiskt kan förvänta dig resultatmässigt (repsantal, styrka och muskeltillväxt)

Kraftsport och Vetenskap är min personliga podd som varje onsdag och lördag ger dig seniora reflektioner, svar på frågor och forskning kopplat till styrketräning. Målet med podden är att väcka nyfikenhet för vetenskapen bakom resultat och samtidigt ge praktiska tips för träning som faktiskt fungerar, så att du slipper slösa tid på onödiga misstag. Stötta gärna podden genom att tipsa en kompis som behöver inspireras till styrketräning och lämna en recension på podden där du lyssnar på den. Det hjälper podden att klättra på topplistorna!

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: