Lågt testosteron, farliga marklyft och tävla i bikini fitness

Updated on December 28, 2018 in Rehabilitering

Några intressanta frågor har snöat in under veckan och eftersom det ändå är fredag och jag är på det humöret (hade ett bra pass igår) så ska jag besvara några av dessa idag.

(Får man ett par 100 mail om dagen på sociala medier så är det svårt att hinna med alla… Men jag vill göra så gott jag kan och försöka besvara så många som möjligt…)

Hur som helst, här är första frågan:

===

Hej! Jag signade upp för ditt nyhetsbrev igår och idag kom det första! Jag funderar på att tävla nästa höst i bikini fitness och kollar runt lite efter en coach. Såg att du erbjuder online coachning, är det något som skulle gå att anpassa till tävling? Jag är helt ny i “fitness världen” men är riktigt sugen att prova och uppleva resan dit.

Med vänlig hälsning, Emma

===

Njae, jag vet inte. Kanske… Det beror på vad du förväntar dig.

Jag har coachat flera bikini fitness-tävlande tidigare, men det har framför allt handlat om att toppa formen, gå ner i vikt fram till tävlingen, eller hur man får upp särskilda svagheter (många bikini-tävlande behöver mer volym på axlar + gluteus bland annat).

Men jag coachar inte i praktiska tävlingsförberedelser.

Eller poseringsträning.

Tävlar du första gången så kommer du behöva hjälp med det och andra praktiska saker som går utanpå optimal viktminskning, prioriterade muskler och liknande.

Jag tror det kan bli en ganska dyr historia för dig.

Tänk att du först anlitar mig (jag är ingen billig coach och det finns många starka anledningar till det) och sedan ska du även ha pengar till dieten (som också kan bli dyrare än vanligt), kosttillskott och sedan investera i bikini, anmälningsavgifter, resor, hotell och dessutom ha någon erfaren som hjälper dig med posering…

Då är frågan, är det verkligen värt att ha flera olika coacher samtidigt?

Eftersom jag inte coachar i posering för bikini fitness och av uppenbara skäl inte har tävlat i bikini själv så finns det några aspekter runt det som jag inte kan hjälpa dig med. Vissa har löst det så och har varit nöjda, men fundera gärna en extra gång.

Det korta svaret är:

Ja, jag coachar bikini fitness-tävlande med.

Men nej, jag kan inte hjälpa dig med alla delar kring en tävlingssatsning.

Nästa fråga:

===

Hej Mathias,

Jag vill tacka dig för att jag får vara medlem på dina sidor.

Jag fastnade läsandes i din blogg natten som var, där jag kunde bla läsa om din hjärtinfarkt och alla dina goda tips och råd. Läste även ditt inlägg om ev låg testosteronhalt ev hög östrogenhalt, mycket intressant. Just detta ämne har jag fått upp ögonen på sista tiden och ju mer jag läser in mig på ämnet, läser forskning, ser på informationsvideos osv osv, ju mer inser jag att jag själv ev är drabbad.

Det är som du säger, det kommer smygandes väldigt långsamt och ju mer vaken man är, ju tidigare inser man symtomen och dess biverkningar. När man är mitt uppe i livet med jobb, fritid, familj osv har man ofta varken tid eller energi att stanna upp och faktiskt lyssna och även tolka kroppens signaler.

Och när man väl börjat tänka och analyserat så inser man att just detta är orsaken till ett visst beteendemönster mm. Spännande och intressant! Tack än en gång.

Önskar dig all lycka och framgång.

Med vänliga hälsningar:

Christian

===

Tack för ditt stöd Christian. Det betyder mycket för mig vill jag att du ska veta.

Att försöka tolka och lyssna på kroppens signaler är bra.

Det är också alltid bra med kunskap kring hur kroppen fungerar. Det är på något sätt där allt måste börja också. Har man inte den där grundförståelsen så spelar det ingen roll hur mycket forskning man läser – man kan inte sätta det i rätt sammanhang.

Hur som helst,

Om du misstänker att du har problem med dina hormoner, gör såhär:

Kontakta din vårdcentral.

Det måste börja där. Du måste få dina hormonnivåer kliniskt undersökta.

Ibland kan det kräva att man ligger på lite extra.

(Vissa patienter upplever att man får tjata sig till den hjälpen…)

Att göra en massa blodtester är dyrt och inget man gör för skoj skull och svensk sjukvård har, trots alla skattemedel vi skyfflar in i systemet, väldigt stram budget.

Läs därför noga på alla symptom på lågt testosteron/högt östrogen.

Förmedla detta till din läkare.

Alltså vad du känner igen dig i och hur det får dig att må (varför är alltid viktigt i dessa sammanhang). Be sedan att få dina hormoner undersökta med riktiga tester.

Om dina nivåer inte visar sig vara inom referensvärdet så finns några alternativ.

Du kan få remiss till endokrinologen (specialiserad hormonläkare), vilket egentligen är det bästa som kan hända, som kan hjälpa dig med behandling. Då har du möjlighet att få medicin, om du behöver det, eller förslag på andra åtgärder.

Ett annat alternativ är att beställa blodprover själv och besöka privatläkare.

Viktigt att tänka på bara:

Ibland kan man med livsstilsförändringar påverka hormonbalansen. När det kommer till testosteron så är det emellertid inte alls så enkelt som det låter.

Det krävs många många många förändringar.

Och det är ändå inte säkert att dessa förändringar kommer vara tillräckligt.

(Statistiskt är det få som kan få normalfungerande testosteronnivåer igen genom att enbart ändra olika saker i sin livsstil… Med andra ord funkar det inte alltid…)

Att optimera sin livsstil för att kroppen ska må bra är dock alltid en bra idé och det kommer inte skada att hålla nere fettprocenten, stressa mindre, träna regelbundet, äta ordentligt med animaliska fetter (som ger dig råmaterial till testosteron) etc.

Men vad du än gör, börja hos läkaren!

Ok, dags för dagens sista fråga och den handlar om marklyft och skador:

===

Hej Mathias!

Jag är intresserad av 4 månaders programmet men vet inte om det passar mig.

Finns det plats till en början?

Om det gör det så är det enda jag är fundersam över är hur pass mycket marklyft är del av programmet och om man kan ersätta den övningen med något annat.

Min ländrygg är skadad sen tidigare och jag ska till en sjukgymnast i veckan om det för jag vill börja träna hårt.

Jag klarar ca 60kg i marklyft 4×8 utan att min rygg straffar mig nästa dag.

100kg och uppåt är den inte glad av. Jag är 195cm lång och väger ca 82kg. Lång och smal kroppsbyggnad.

Mitt mål över 4 månader är att bygga bra vanor med träning, kost och sömn. Mitt jobbschema varierar ganska mycket med morgon- dag- och nattpass. Så min sömncykel rubbas ibland, dock tror jag att jag kan få tillräckligt med vila om jag bara slutar titta på roliga saker på internet om natten.

Ser fram emot att höra från dig!

Hälsningar Adam

===

Vilka övningar det blir, belastning, intensitet och annat, beror på målet men också dina personliga förutsättningar. Om du inte kan träna riktigt tunga marklyft på grund skador eller liknande, så tar jag hänsyn till det.

Ibland kan sjukgymnaster/kiropraktorer dock ordinera marklyft även i samband med skador men då är det viktigt att det rör sig om för individen anpassade vinklar men också belastning för att det ska kunna hjälpa återhämtning/läkning. Det är viktigt att träningen gör mer nytta än skada, om träningen förvärrar skadan eller försämrar dina förutsättningar att återhämta dig ordentligt så behöver något i träningen göras annorlunda. Ibland går det dock att träna runt det, och träna med bra progression trots skador men då är det också viktigt att träningen är anpassad efter just dig.

Mitt förslag är att vi inväntar vad sjukgymnasten har att säga och sedan anpassar oss efter det. Jag kan ändå hjälpa dig med din övriga träning, och du kommer kunna få resultat även om du inte kan träna svintunga marklyft alltid, men för mig är det viktigt att vi lyssnar på sjukgymnasten samtidigt.

(Det måste ändå få vara vägledande…)

På det sättet kan du vara säker på att du får ut mest av träningen utan att skadan förvärras eller resultaten blir lidande på något sätt.

Det finns platser kvar (just nu).

Men det är först till kvarn som gäller när anmälan är öppen.

Vill du vara säker på att du hinner få en plats innan januari är över oss och gymmen bokstavligt talat svämmar över av nya tränande? Glöm inte att spana in:

www.mathiaszachau.com/pt-online

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Mathias Zachau är idrottsfysiolog med filosofie kandidatexamen inom idrottsvetenskap (BSc Sport Science). Mathias var tidigare chefredaktör på fitnessmagasinet Iron Man. Han har i snart 15 år bevakat bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har han gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Idag arbetar Mathias som fysiolog och styrkecoach på Atletakademin i Göteborg. När han inte coachar människor i styrketräning på plats, eller på distans via hans onlinecoachingprogram, undervisar han framtidens tränare på PT-utbildningar i evidensbaserad praktik, styrketräningens fysiologi och psykosociala perspektiv på fitness och hälsa. Värd för podden Kraftsport och Vetenskap.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler:

Har du viljan, har vi vetenskapen

Är du redo att ta nästa steg?