När kan du börja styrketräna regelbundet på vanliga gym efter en episod av Covid19?

Så en mäktig men häftig frågade landade i mitt knä imorse:

===

“Hej Mathias jag har en annorlunda fråga.

Jag var väldigt sjuk en månad, tror det kan varit corona, och nu vågar jag inte komma igång på gymmet igen riktigt med risk att bli sjuk igen eller smitta någon.

Kan tillägga att jag inte testades positivt för fick inte testa mig även om åkte till akuten vid ett tillfälle. Hade väldigt svårt att andas. Det är bättre nu men blir andfådd lätt.

Så symptomen verkar stämma.

Förstår om det är en konstig fråga men vad tror du som jobbar med det här?

När är det säkert att träna efter man varit sjuk?

Och är det säkert att träna på gym? Eller bättre köra igång hemma? Jag har band och hantlar men kan tänka mig att köpa hem lite mer om det krävs längre fram.

Mvh Jonas

===

Alright, så det finns ett par saker som vi kan försöka bena ut.

Först och främst:

Jag kan inte bedöma det, tyvärr.

Jag kan inte bedöma när du är redo att börja träna igen, huruvida det är säkert att träna på gym för stunden (det beror på så många olika saker så går inte att svara på) både vad gäller smitta och att bli smittad.

Vad jag kan göra?

Är att påminna dig om ett par förhållningsregler för inte helt ovettig regelbunden träning igen efter att du har varit sjuk.

Kom ihåg:

Eftersom Covid19 är en ny sorts corona-virus (fortfarande) så vet vi inte supermycket om det. Även om man forskar om det flitigt i dagsläget, så är det så nytt att det är svårt att säga något säkert. Det enda vi kan göra är att luta oss mot vården i det avseendet.

Så vad gäller när det kommer till att börja träna igen efter sjukdom?

I normala fall brukar jag tänka, för min egen träning, att så länge jag inte har feber, halsont eller känner mig väldigt förkyld, så borde det vara fritt fram att börja träna igen.

Eller hur?

Och då får man först känna efter lite, visst?

Du får själv göra den bedömningen, hur frisk du känner dig.

Problemet?

Det kluriga med covid19 är, baserat på vad läkarna har berättat i medier, är att man kan ha allvarliga besvär från viruset (låg syresättning i blodet) utan att man känner av det påtagligt.

Så hur kan vi vara säkra på något överhuvudtaget?

Någon som i vanliga fall tränar ganska regelbundet kanske tänker att:

“Äh, jag är ju inte jättedålig. Jag kan säkert träna ändå…”

Och många av oss börjat träna igen, efter sjukdom, kanske lite för tidigt i vissa fall. Vilket kan orsaka komplikationer även om inte covid19 hade cirkulerat i världen.

(Hjärtmuskelinflammation är inte supervanligt, men ja… det förekommer)

Hur som helst,

Eftersom det finns väldigt mycket osäkerheter kring detta i dagsläget, men vi ändå behöver orientera oss runt det, så hade jag tänkt såhär:

1) Vänta lite längre, efter du blivit symptomfri, än vad du hade
2) När du börjar styrketräna igen, ta det försiktigt

Vad menar jag med försiktigt?

Med försiktigt menar jag: Vila mellan dina set (även om du blir rastlös mellan varven), träna inte väldigt intensivt (det gäller både hur tunga vikter du tränar med och hur mycket du vilar mellan set), träna inte till failure och pressa dig i allmänhet inte så mycket som du kanske hade velat göra egentligen.

Ett tips kan vara att du kan tänka att det nu handlar om att börja träna igen, inte att maxa prestationen eller toppa resultaten, eller hur?

Det gör därför inget om du inte presterar på topp. Det handlar om att ta sig tillbaka.

Med det sagt:

Exakt hur lång tid du ska gå symptomfri, innan du börjar styrketräna regelbundet igen, vågar jag inte svara på. Känner du dig osäker så hade jag kontaktat kry, eller konsulterat vårdgivare digitalt eller lokalt på annat sätt.

På tal om att konsultera:

Från och med nästa vecka börjar jag ta nya strategisamtal igen. Poängen med strategisamtal är att få reda på om mina tjänster passar dig. Du får – förutom det – alltid snabba men konkreta tips på vägen, som gör att du kan komma vidare till nästa nivå.

Här är länken:

Boka kostnadsfritt strategisamtal

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: