Problemet med ensidig styrketräning – utan genomtänkt variation

Många fastnar i favoritövningar och glömmer att inkludera variation i sina träningsprogram, vilket kan leda till tuffa utmaningar med motivation och målförverkligande. Det är vad som händer när vi saknar “periodisering”, som vetenskapliga studier visar gör skillnad. Det här avsnittet handlar om hur du kan vrida på saker som reps/set, intensitet, intention och mixa perioder med fokus på olika kvalitéer för att krydda träningen fysiskt och mentalt.

Innehåll i avsnittet:

  • Problemet med att styrketräna på tok för ensidigt
  • Konsekvenser för målförverkligande, motivation och progression
  • Varför någon form av periodisering behövs på sikt

Kraftsport och Vetenskap är min personliga podd med reflektioner, svar på vanliga frågor och forskning om träning i allmänhet och styrketräning i synnerhet. Prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt. Visa ditt stöd genom att lämna en recension där du lyssnar.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: