Pump, Volym, Frekvens Är Viktigast För Hypertrofi

0F1A4480_2 (1)Jag uppskattar mitt jobb. Det gör jag verkligen. Som coach, tränare och (chef)redaktör får jag träffa alla möjliga karaktärer: många begåvade, intelligenta och kunniga personer. Somliga är bäst inom sitt område och står i spetsen för utvecklingen av visuellt tilldragande kroppshyddor. 

Dessa människor har en sak gemensamt, en sak som får denna till synes fysiskt och psykiskt överlägsna skara människor att förenas, men det är inte vad du tror. När vi söker kunskap, motivation och fan och hans moster för nästa fix – den där hårda sparken i baken som ska få oss att krossa platåer och tangera personbästan (PB) – så är vi inte mer än människor. Och människor har en enastående förmåga att söka efter svar som är större än livet. Det hör liksom till.

Vi gör vad som helst, praktiskt taget, för den där hemligheten. Den där mytomspunna, i det närmaste legendariska, sanningen som bara en handfull uppenbarligen känner till. Problemet är uppenbart, det står mitt framför oss, men i vår växande enfald är vi så blinda av brinnande längtan efter snabba sätt att bygga muskler och bränna fett att vi inte ser det. Det bästa sättet att bygga muskler är inte vad du och dina kompisar tror. Risken är att mycket av det du läser bidrar till förvirringen och lämnar dig handfallen. Till slut står du där, uppgiven och uppriven, för inget händer. Med en känsla av att alla andra lyckas, förutom du, och alla andra gör något som inte du gör. Som du måste hitta, komma på och förstå, vad allt handlar om.

Personer som har lyckats bygga en ganska ansenlig fysik, med massiva muskler och lågt kroppsfett med tillhörande styrka, söker inte hemligheter. Man ställer frågor. Och nej, inte den typen av frågor, som… Vilket proteinpulver bygger mest muskler? Hur bygger man muskler snabbast med minst ansträngning? Måste man gå upp i fett för att bygga muskler? Och annat som gränsar till idioti. Många ger upp, endast på grund av förvirringen, och den förrädiska fitnessbranschen livnär sig på att du hoppar från metod till metod.

Jag har aldrig utgett mig för att ruva på alla svar, för det gör jag inte. Mycket av det jag skriver i artiklar, för magasin och webbplatser, är baserat på egen erfarenhet och data från hundratals klienter. Jag filtrerar anekdotiska bevis som korsar min väg genom att hålla mig uppdaterad med så mycket facklitteratur jag hinner läsa. Uppskattningsvis spenderar jag minst 2 timmar dagligen på att hålla mig uppdaterad. Ju mer jag lär mig desto tydligare blir det att det finns fler frågor än svar, särskilt när det kommer till bodybuilding. Den  überoptimala, supereffektiva metoden för att bygga muskler snabbast som fungerar lika bra för varendaste person, oavsett kön och bakgrund, är fortfarande icke-existerande. Hur kommer det sig?

För att vi är lika, men ändå olika. Något som förenar oss, i vår strävan efter mer muskler och mindre fett, är den urbota korkade föreställningen att det finns en enkel lösning som funkar i det närmaste magiskt såfort vi anammar taktiken. Så när vi försöker bygga muskler och läser oss fyrkantiga framför, förvisso lärorika, artiklar om allt från bästa sättet att bygga muskler snabbt till bränn fett utan att styrketräna kan det vara sunt att påminna sig om att det är många faktorer som bidrar. Inte bara en. Du kanske har hört att pump är viktigast för muskeltillväxt. Att du inte kan bygga maximal muskelmassa utan optimal volym. Eller att frekvens är det enda som avgör hur snabbt du bygger muskler. Men inget är viktigare än något annat.

Det enda som kan vara viktigast, om man måste isolera en enskild faktor bakom hypertrofi och resultat av styrketräning i allmänhet, är individualisering. Detta är det som framgångsrika atleter, bodybuilding-proffs, physique-mästare, bikini-glänsare – idrottsmän och idrottskvinnor överhuvudtaget – faktiskt har gemensamt, oavsett idrott. Man söker inte ett svar, utan man ställer frågor, utifrån individen. Kom ihåg det nästa gång du läser om pump, volym, frekvens och den viktigaste faktorn för hypertrofi. Och snälla, gör dig själv denna tjänst; sök information. Gör det med fördel. Men fundera lite extra nästa gång du tar del av nya sanningar. Som metoder som fungerar lika bra för alla. För med största sannolikhet är det kvalificerat skitsnack.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: