Skamlöst snabba sättet att få resultat

När jag började styrketräna (med målet att gå upp i vikt… eftersom jag var liten och svag), tyckte jag att det mest omotiverande – förutom att resultaten kom långsamt – var att sätta sig in i hur bra kost och träning fungerar. Det var tråkigt och tidskrävande.

Men det var ett måste. Jag kände att jag behövde göra enormt mycket research.

Och läsa allt jag kom över.

Eftersom jag hade så dåliga förutsättningar från start.

Under de första osäkra åren på gymmet (efter jag slutade börja bara för att sluta veckor senare) tvingade jag i mig enorma mängder mat, tränade flera timmar varje dag och spenderade resten av tiden (när jag skolkade från skolan) med att läsa om träning.


Det fanns inte jättemycket att läsa då på samma sätt som det gör idag.

Men det fanns tidningar och böcker.

Även om det ibland innebar att jag var tvungen att ta långsamma resor till andra kommuner för att botanisera i deras bibliotek (när ortens egna inte räckte till…).

Hur som helst, en dag fick jag något av ett uppvaknande. 

När jag kom till insikt om en grej:

Jag läste ju även massa magasin om träning, inte bara bodybuilding utan träning och hälsa i allmänhet. Jag slukade i mig enorma kvantiteter av information på det sättet.

Intervjuer och framgångshistorier från människor som hade lyckats.

Recept, dieter och kosttillskott och så vidare.

När jag läste dessa artiklar, som jag inte förstod mest var rena rama annonserna (som sagt, detta var långt före internet hade blivit stort), så var det en sak som slog mig:

Varför denna enormt tråkiga research? Andra har ju redan gjort massa research före mig… och denna information borde ju redan ha filtrerats av de bästa coacherna och atleterna som finns… Men istället för att ta till vara på det så hade jag helt onödigt läst sida upp och sida för att på något sätt hitta hemligheten… Den hemliga lösningen på min utmaning. Och denna frustration gjorde mig bara frustrerad och uppgiven.

Istället borde jag testat saker snabbare. Och sedan anpassa planen allteftersom. 

Så jag började använda andras program, det jag kunde hitta.

Det gjorde mig mindre lamslagen.

(Som man kan bli när man läser för mycket om ett ämne…)

Och det satte fart på resultaten…

Skamlöst?

Kanske.

Men effektivt.

Det var också enormt tidsbesparande, dessutom.

Kunskapen jag fick av det här, att i flera år testa de bästa coachernas program och anpassa planen baserat på mina framsteg, lade grund till den kunskap som jag hade med mig när jag 10 år senare bestämde mig för att utbilda mig till personlig tränare.

Och här är sensmoralen:

Om du vill lära dig något helt nytt, kom ihåg att det alltid finns smarta tränare och coacher som redan har gjort research långt före dig så att du slipper. Nej, det kommer inte förvandla dig på 6 snabba veckor från överviktig till en soldeffad fitnessmodell. 

Men det är en tillgång som du kan luta dig mot.

Och vet du vad?

Om du vet vilka misstag du ska undvika så kommer resultaten lite snabbare iallafall, eftersom du inte ödslar tid och energi på saker som knappt fungerar en kortare tid.

Det är något som är värt att tänka på.

Hur som helst, det finns mycket som man kan lära sig från bra coacher.

I januaris träningsprogram visar jag dig hur du kan adaptera när resultaten minskar (vilket resultat förr eller senare alltid gör), utan att behöva gissa i mörket, genom att luta dig mot någon som har gjort research åt dig så att du slipper grubbla i evigheter. 

Programmet skickas ut denna vecka.

Här är länken för att få tillgång till programmet före deadline:

www.mathiaszachau.com/pt-online

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: