Skräpmaten som får din mage att växa

Här är något som är baserat på en sann historia:

Jag älskar mat.

Det gör jag verkligen…

Faktum är att jag älskar mat så mycket att när jag ska försöka gå ner i vikt, vilket jag gör kanske 1-2 tillfällen per år, så ser jag alltid till att göra plats för något litet extra.

Vad är något litet extra?

Något litet extra är god mat som jag gillar, men som går utanpå det mesta.

Alltså den typ av mat som jag verkligen längtar efter

Det kan vara ost, choklad, hamburgare osv.

Helt enkelt mat som inte hamnar längst fram på hyllan i hälsokostbutiker. 

Och gissa vad:

Det brukar gå alldeles utmärkt.

(Jag har deffat, fått magrutor, gjort nya personbästan osv, med den approachen…)

Men förra året hände något som kullkastade detta helt.

Det tog mig verkligen på sängen.

Och chocken efter jag insåg det, som jag ska berätta för dig nu, har fortfarande inte riktigt lagt sig därför att det utmanade enormt mycket som makes sense inom kost och träning. Ok, så till att börja med; vi är alla rörande överens om att “dieter” i bästa fall hjälper oss att äta mindre mat, vilket får oss att tappa ett par trivselkilon.

Eller hur?

Ingen diet är magiskt mer effektiv än någon annan, på grund av kolhydrater, avsaknad av kolhydrater eller liknande. Nej, inte ens socker är djävulen per definition egentligen.

Ja, ibland kan det vara klokt att minska på sockerkonsumtionen.

Eller göra slut med den helt och hållet.

Men i själva verket är det inte socker som gör dig fet, eller hur? Vad som gör dig fet är att du äter mer energi än vad du förbrukar och maten är bara mer eller mindre lämpliga redskap för att hjälpa dig att skulptera fram kroppen som du vill bygga.

Men jag gjorde ett enormt misstag.

Och det kostade mig allt:

* Momentum (jag slungades ur mina invaggade rutiner)
* Motivation (plötsligt hände ingenting och det som hände var fel saker…)

Och vad brukar hända med viktminskningen då?

Hur som helst,

Misstaget jag gjorde och som jag vill rekommendera dig att undvika lyder som följer. Jag provade en ny påse med snacks, nämligen linsbågar. Linsbågar låter mycket smalare än ostbågar, eller hur? Och nog skulle det vara det, iallafall i teorin.

Det märkliga var att linsbågarna smakade godare än ostbågar…

Som jag i ärlighetens namn tröttnat på oavsett.

(Äter det aldrig längre…)

Så jag började addera det här till min dagliga rutin. Jag åt lite linsbågar, typ varje dag. Det kändes harmlöst, hyggligt och genomtänkt, för jag räknade till och med på det. Men sedan kom jag på att det hade varit förbaskat gott med parmaskinka efter linsbågarna och efter linsbågarna en proteinpudding och efter det lite pistagenötter.

Såhär fortsatte det i flera veckor utan en vidare eftertanke.

Och plötsligt sa min sambo:

– Vad runt du har blivit runt magen! 😛

Min flexibla approach till kost hade målat in mig i ett hörn. Jag gick över gränsen, från att ninja-smidigt planera in saker som jag gillar och vill få plats med iallafall till att äta mycket mer än vad jag skulle, därför att det ena gjorde mig mer sugen på det andra i en helvetesspiral. Uppenbarligen är detta definitivt inte bara linsbågarnas fel. Men det är fel att låta dåliga kostval diktera hur du ska leva ditt liv. För sedan infekterar det dina rutiner, din kroppsform (och lägger sig mestadels på magen) och innan du vet ordet av så är du så trött på resultaten som du inte har fått, att du bara vill krypa tillbaka till sängen och dra täcket över dig, och fundera på nästa ursäkt varför du ska ge upp.

Därför har jag tagit fram ett nytt träningsprogram.

För dig som inte har hunnit ta dig i form inför sommaren, men som vill intensifiera träningen nu det sista, för att med så bra förutsättningar som möjligt sätta fart på förbränningen. Nej, detta är inget lätt program. Nej, det kommer inte göra det möjligt att äta vad du vill hela tiden. Och nej, det kommer inte vara en konstant bekväm resa.

Men hur bekvämt är det att inte komma in i sina favoritbyxor?

Hur bekvämt är det att magen hänger?

Hur bekvämt är det att gång på gång försöka, men aldrig komma någonstans?

Jag vet inte hur det är med dig, men jag tänker inte upprepa mina misstag och jag ser ingen anledning att fortsätta med samma sak som har visat sig att inte fungera. Och allt detta tenderar att bli mer realistiskt när någon annan säger åt dig vad du ska göra. Om du är den typen av person, och har bestämt dig, då är detta något som du inte får missa.

Här är länken till programmet:

8 veckors intensiv fettförbränning

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Träningsprogrammet är 8 veckor långt och innehåller en saftig blandning av intensiv styrketräning, intervall/konditionsträning och svar på frågor under tiden.

Programmet börjar på måndag nästa vecka.

Men deadline är nu på söndag.

Så om du tror att detta kan få dig att undvika fler misstag, glöm inte att spana in programmet och lägg din anmälan före tiden har runnit ut, för sedan är det försent:

8 veckors intensiv fettförbränning

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: