Träna power som vuxen, trots att du är nybörjare

Den här typen av träning har hjälpt mig och mina klienter att besegra svåra och envisa platåer. Vad innebär explosiv styrka och hur tränar du det? I detta avsnitt utforskas fördelarna med power (styrketräning som ger effekt) för dig som är vuxen. Förslag på hur du kan komma igång med det enkelt med små modifieringar i din gymträning – från uppvärmning till programmering och bänkpress med gummiband. Mycket viktigt för dig som har planerar för att bära matkassar, resa dig från soffan och gå på toaletten själv.

Innehåll i avsnittet

  • Explosiv styrketräning är inte samma sak som muskeluppbyggande träning
  • Varför power inte bara är för barn, ungdomar och elitsatsande fullblodsatleter
  • Du tappar dina explosiva muskelfibrer med åldern, det påverkar kapacitet i vardagen
  • Hur du doserar träning för power som vuxen som är nybörjare
  • Förslag på intensitet, frekvens, vila och intention för effektutveckling

Kraftsport och Vetenskap är min personliga podd som varje onsdag och lördag ger dig seniora reflektioner, svar på frågor och forskning kopplat till styrketräning. Målet med podden är att väcka nyfikenhet för vetenskapen bakom resultat och samtidigt ge praktiska tips för träning som faktiskt fungerar, så att du slipper slösa tid på onödiga misstag. Stötta gärna podden genom att tipsa en kompis som behöver inspireras till styrketräning och lämna en recension på podden där du lyssnar på den. Det hjälper podden att klättra på topplistorna!

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: