Viktminskning och ischiassmärta

Äntligen lördag! Och du vet väl vad det innebär?

Just exakt:

Fler svar på fler läsarfrågor. Denna fråga kommer från prenumeranten Björn som tränar hemma men ibland lider av ischiassmärtor (ischias är ett slags nervklämma).

Frågan lyder som följer:

===

Hej Mathias,

Hittade din blogg/podd/hemsida någon gång i sommar och vill bara säga wow, tack. Bland alla blahasidor över nätet – kunde jag hitta en vettig.

Jag har två frågor jag hoppas du har möjlighet att svara på. Först och främst: De färdiga programmen du nämner nedan, jag såg att det var ett viktminskningsprogram som var först ut, kommer det att komma ett med fokus på att bygga styrka/muskler?

Jag är strax över 30 och har tränat stronglifts i garaget sedan juni, med några få veckors avstickare med högreps. Sköter sömn, mäter kalorier med lifesum och ser till att jag får i mig 500 kalorier extra, och ligger hyfsat rätt i kolhydrater/protein/fett. Har ökat i kroppsvikt från 77 till 84 kg, vet inte hur mycket som är muskler dock! Tycker ändå det går trögt och har nyss börjat med magnesium/omega 3/kreatin för att se om det hjälper. Ett färdigt program med fokus på styrka/muskler skulle sitta som handen i handsken för mig.

Fråga 2: Har du tidigare skrivit något om ischias-smärtor? Det kommer en gång per år på hösten, och ligger just nu på soffan och kan knappt resa mig. Länka gärna om du har skrivit något, har sökt på nätet, men det finns så mycket att det är svårt att sålla vad som är bra. Hoppas du har en eller två minuter över för att svara.

/ Björn Andersson

===

Första frågan först:

Det kommer absolut komma fler program för fler målsättningar.

Bland annat muskler och styrka, i mer generella termer, men också mer specifika saker. Alltså program fokuserade mer på att träna upp specifika svagheter i muskelkedjan.

Detta kommer definitivt inte vara något tidsbegränsat erbjudande heller, utan mitt mål med att ta fram fler färdiga program – som fler kan ha råd till – är att helt enkelt hjälpa fler. Alla har inte råd till 100% individuella program – vilket tar längre tid att göra (därför måste vara dyrare) – varför färdiga program, till en billigare peng, känns som en bra kompromiss för alla.

Så mer sådant kan ni se fram emot.

På bilden: ischiasnerven

Nästa fråga:

Jag har inte skrivit om ischiassmärtor tidigare.

Och det beror på att smärta, akut och förebyggande, inte är mitt expertisområde.

Jag vill nämligen inte uttala mig om saker som jag inte kan.

Eller åtminstone inte förstår.

(Vilket för övrigt är en stor hemlighet bakom mina framgångar som tränare: jag är pragmatisk men uttalar mig bara om saker som jag faktiskt vet, kan och förstår…)

Ibland skriver jag om saker som är utanför mitt område för att belysa en fråga, men då är jag alltid tydlig med det; att detta har jag skrivit baserat på research med syfte att sprida information. Den typen av artiklar innehåller då inga konkreta instruktioner.

Det bästa du kan göra om du lider av ischias är att:

Uppsöka en expert på smärta och nedsättningar i rörelseapparaten. Till exempel en naprapat, kiropraktor eller osteopat. Nuförtiden arbetar nästan alla manuella terapeuter även med ergonomi och träning – vilket hjälper dig att skydda kroppen.

Eller till och med läka i vissa fall (träning fungerar läkande…)

Efter en undersökning får du förslag på åtgärder, som du kan göra själv, som i många fall går att kombinera med mer progressiv styrketräning med tyngre vikter också.

Ang. ischias specifikt så misstänker jag att:

Du kanske kommer få förslag på övningar som kan hjälpa dig att stretcha piriformismuskeln (när den är överansträngd och svullen kan den trycka på ischias-nerven vilket orsakar smärta) och annat som förebygger eller kan minska smärta.

Viktigt att komma ihåg bara, tror jag, är att den anatomiska orsaken kan variera från person till person. Behandlingen kommer därför se olika ut, inte bara beroende på vilket typ av terapeut du träffar, utan också vad man man misstänker är orsaken.

Ischiassmärta kan kännas i ryggen och sedan stråla ner mot benen.

(Ischias kan bland annat orsakas av diskbråck, graviditet och många andra saker…)

Men ta inte mitt ord på det:

Som sagt är jag ingen expert på smärta på det sättet.

Bäst är om du kan få ett utlåtande av någon som är riktigt kunnig inom detta, så att du får exakt den vägledning som du behöver. Att läsa på om tillståndet som du är drabbad av eller misstänker att du har, kan underlätta kommunikationen med din vårdgivare.

Och det brukar vara en bra början. Skjut inte upp det bara, se till att ta tag i det!

Hoppas det besvarade din fråga.

På tal om en bra början, en sak som vi vet kan lindra smärta ibland är att reglera vikten (kroppsvikten kan vara en stressor). Mitt 8 veckors träningsprogram för viktminskning kommer inte få din vikt att rasa, men det hjälper dig att komma igång med rutiner.

Som lyfter dig, så att du kan få den typen av resultat som du vill se.

För om det är något som är väldigt tydligt när man arbetar med träning så är det just det här: att det som får människor att misslyckas med att gå ner i vikt sällan är brist på kunskap eller en vilja att försöka – utan förmågan att skapa och hålla vanor och rutiner.

Detta program hjälper dig med just det.

Inte bara att börja, utan att fortsätta, på ett sätt som du kan hålla.

Här är länken till programmet:

8 veckors viktminskning

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Priset på 8 veckors viktminskning är bara 499:- totalt, vilket är 1401:- mindre än vad jag brukar ta för att göra träningsprogram. Detta är en intensiv introduktion för dig som vill få en bra start men kanske känner att du inte kan betala 2000:-/månad.

Här lär jag dig vad du behöver förstå när det gäller:

* Hur du ska träna (reps, set, vila, övningar, intensitet och liknande…)
* Viktiga principer inom kosten (riktlinjer – men inget personligt kostprogram)

Så att du kan fortsätta på egen hand sedan, utan att behöva en coach.

Här är länken till programmet igen:

8 veckors viktminskning

Beställer du det idag så har du ditt program före helgen är slut.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: