5 Fördelar Med Personlig Tränare Online

fördelar med personlig tränare
fördelar med personlig tränare
Korrekt teknik i knäböj är väsentligt för att träna både säkert och effektivt. En av många saker en bra PT kan hjälpa dig med.

Att träna för resultat är svårt. Så svårt att det är mer regel än undantag att människor ger upp. Innan man uppnår når sina mål. Det är ansträngande, utmanande, och svårt att veta hur du ska träna och äta. Eller vad som fungerar och inte. För just dig. Ett sätt att förbättra motivationen, hitta strategier som fungerar, och etablera disciplin är att anlita en personlig tränare eller fitnesscoach. Här är 5 anledningar varför du behöver en personlig tränare, och på vilket sätt han eller hon kan förbättra din träning, kost och fysik.

Planering

Vi är alla olika. Det är inte bara sant när det handlar om tycke och smak. Det gäller även på hur våra kroppar svarar på träning och kost. Nuförtiden innehåller i princip alla gym allt du behöver. Inte bara maskiner och fria vikter. Även metoder att mäta BMI, kroppsfett och kondition är standard. Ändå är det lätt att känna sig förvirrad. Vad är bästa metoden, för mig? En bra PT Online kan designa strategier som är anpassade för dig personligen. Det gäller kost och träning, då många tränare även är kostrådgivare.

Målsättning

En stor anledning varför många aldrig når sina mål är att man antingen når en platå, och slutar utvecklas, eller att målen saknar konkreta referensvärden. Att mål behöver vara konkret och mätbart. ”Snyggare med mindre fett”, som är ett vanligt önskemål, är inget konkret mål. En personlig tränare kan hjälpa dig att sätta upp konkreta mål, med lika konkreta delmål. Orealistiska förväntningar är en vanlig motivationsdödare. Men en tränare hjälper dig att dela upp målet i delmål, vilket skapar realistiska förväntningar.

Teknik

Alla gör vi misstag i början. Speciellt när det rör sig om teknik. Dålig hållning, medioker anspänning, och tveksamma rörelsebanor är inte bara definitionen av kontraproduktivt. Det ökar skaderisken, och kan hålla dig borta från gymmet en längre tid. Genom att anlita en personlig tränare kan du undvika misstag och vara säker på att du tränar effektivt. Särskilt relevant är basövningar som marklyft, knäböj och bänkpress.

Kontinuitet

Att anlita en personlig tränare ger dig en anledning att dyka upp. När du inte har några antaganden, eller någon annan att svika än dig själv, är det lättare att strunta i att träna. Detta hjälper dig att skapa en rutin med träning som är regelbunden. Har du problem med motivation och självdisciplin kan denna aspekt vara extra intressant. Även om du inte är hundra procent motiverad att komma iväg blir närvaron obligatorisk.

Intensitet

När tekniken är på plats och du bemästrat grunderna är det dags att öka intensitet. Problemet är att de allra flesta av oss tränar för mesigt. Det är oerhört lätt att, och oerhört svårt att inte, känna efter och ge upp när du egentligen har (mycket) mer at ge. En personlig tränare hjälper dig att pusha dig utanför trygghetszonen och utmanar dig att träna hårdare. Genom att få dig att prestera bortom befintliga nivåer: lyfta mer vikt, göra fler reps eller vila mindre, får du bättre resultat. Träna för resultat handlar om just det – att träna bättre och hårdare. Eftersom träna för resultat är svårt, så svårt att många ger upp, kan det vara en god idé att ta hjälp av någon som hjälper dig att fortsätta kämpa. Även när du inte orkar, och vill ge upp.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: