5 spännande recept med räkor som kommer förändra din diet

Om du tror att räkor är onyttigt, eller komplicerat att räkna på därför att det inte brukar ingå i ditt kostschema, då är detta 5 spännande recept som kommer förändra din diet.

Ett matschema för viktnedgång behöver inte bestå av kyckling och ris. Räkor är en supernyttig proteinkälla med minst lika hög kvalité som andra magra alternativ – som kyckling, tonfisk, kalkon eller torsk. Därför kan du med gott samvete frossa i räkor, även när du vill lyckas med din viktnedgång.

Räkor är inte bara proteinrikt, det är snålt på fett och kalorier.

Fettet som finns i räkor består dessutom av omega 3, den essentiella fettsyran som du ändå vill försöka få i dig mer av – som också finns i fet fisk. Fettet fungerar anti-inflammatoriskt och är hälsosamt för hjärtat – vilket får blodkärlen att slappna av – så det är inget du vill försöka undvika.

Det bästa för alla tränande som vill lyckas med dieten är att räkor förutom ett genuint nyttigt innehåll dessutom är gott. Så gott så du kan äta det i stora mängder – utan att tröttna på smaken.

Här är 5 spännande recept på räkor som du måste testa!

Sommarlätt sallad med räkor

Ingredienser:
40 g mixad sallad
70 g gurka
60 g tomat
60 g avokado
150 g räkor, skalad vikt
5 g olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Skölj rent samtliga grönsaker. Fördela mixad sallad på en tallrik. Dela gurka, tomat och avokado i tuggstora bitar. Fördela även dessa på tallriken ihop med räkorna. Ringla över lite olivolja och smaka av med eventuell salt och peppar.

Näringsvärde:
30 g protein
7 g kolhydrater
18 g fett
Totalt: 310 kcal

Sojapasta med räkor, spenat och riven parmesanost

Ingredienser:
50 g gul bönpasta, okokt vikt
10 g kokosolja
25 g gul lök, hackad
en pressad vitlöksklyfta
40 g färsk spenat
90 g räkor, skalad vikt
10 g riven parmesanost

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Under tiden pastan kokar, fräs löksorterna med kokosoljan och ha i spenat. Rör om och ställ kokkärlet från värmen på spisplattan så det inte bränner. När pastan kokat klart, häll av vattnet och servera pastan med spenat och lök fräset, toppa med räkor och riven parmesan.

Näringsvärde:
44 g protein
13 g kolhydrater
18 g fett
Totalt: 395 kcal

Rött ris, räkor och grönsaker

Ingredienser:
40 g rött ris, okokt vikt
10 g kokosolja
10 g röd lök, hackad
20 g röd paprika
10 g sojasås
10 g sweet chilisås
150 g räkor, skalad vikt
10 g vårlök, klippt
några klyftor citron
salt och peppar

Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Fräs lök och paprika mjuka. Ha i färdigkokt ris, sojasås, sweet chilisås och rör om med de frästa grönsakerna. Blanda i räkorna strax före servering och toppa med klippt vårlök och citron.

Näringsvärde:
32 g protein
43 g kolhydrater
13 g fett
Totalt: 413 kcal

Hirs med räkor och zucchini

Ingredienser:
150 g räkor, skalad vikt
50 g hirs, okokt vikt
10 g kokosolja
150 g zucchini
färskpressad citron
färska myntablad
salt och peppar

Gör så här:
Koka hirs enligt anvisningar på förpackningen. Skölj och skura rent zucchini med en rotfruktsborste. Skär zucchinin i jämntjocka skivor, salta och peppra skivorna. Stek zucchiniskivorna med kokosolja. Portionera ut hirs, stekta zucchiniskivor, räkor, ringla över färskpressad citron och toppa med myntablad.

Näringsvärde:
34 g protein
40 g kolhydrater
13 g fett
Totalt: 412 kcal

Sjögräsnudlar med heta räkor

Ingredienser:
200 g Sjögräsnudlar (1 paket)
40 g majs, fryst vikt
10 g smör
150 g räkor, skalad vikt
en vitlöksklyfta
en bit röd chili
persilja
salt och peppar

Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Tina fryst majs och blanda med de färdigkokta nudlarna. Blanda även i en näve hackad färsk persilja och finskuren chili. Fräs pressad vitlök med smör och sautera de skalade räkorna hastigt innan de serveras. Toppa med mer hackad persilja.

Näringsvärde:
29 g protein
14 g kolhydrater
10 g fett
Totalt: 260 kcal

DAGENS TIPS


Vill du ha fler nyttiga recept som hjälper dig att gå ner i vikt – genom att äta mat du gillar? Mat för resultat innehåller 75 recept som funkar med dieten!

Tänk om mat för resultat inte behövde vara torr och tråkig? Vad hade hänt med din motivation om du kunde gå ner i vikt och bygga muskler med god mat som du gillar och uppskattar?

Hur hade det känts, om du inte behövde tvinga i dig den nyttiga maten?

Vi tog fram den här receptboken för att underlätta för styrketränande som har stora mål – men tycker att nyttig mat lätt blir svår att äta en längre tid, eftersom smakerna blir torra.

Recepten du hittar i Mat för resultat är nyttiga, utan att kompromissa på smaken, så att du lättare kan fortsätta äta på ett effektivt sätt – utan att tappa motivationen.

Klicka på länken nedan för att köpa och ladda ner receptboken.

>> JAG VILL HA RECEPTBOKEN MAT FÖR RESULTAT!

Om författaren

Mathias Zachau

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: