8 Skäl Att Börja Med Hypertrofi-Fokuserad Styrketräning

hypertrofi-fokuserad styrketraning

Hypertrofiträning handlar inte bara om utseende.

En stark och snygg kropp är en stor anledning till att vi börjar träna.

Fast den största belöningen efter många år på gymmet är inte mer muskler och mindre fett.

Den största belöningen är alla positiva förändringar vi upplever utöver en förändrad fysik.

Här är några av mina personliga favoriter.

Du ökar självförtroendet

Hypertrofiträning har många positiva effekter på hälsan. För många som börjar träna på gym är självförtroendet dock viktigare. Hypertrofiträning gör självförtroendet starkare.

Med muskelmassan växer också självförtroendet. Du får en stark inneboende känsla av trygghet som säger att du är kapabel, att du har en vilja att åstadkomma saker i livet. Det genomsyrar allt du gör, inte bara när du lyfter tungt och äter sunt, för styrkan bär du med dig i dina muskler hela tiden.

När du tränar för hypertrofi tränar du inte bara kroppen. Du tränar också hjärnan och sättet du tänker på. Hypertrofiträning är, enligt mig, det bästa sättet att öka självförtroendet.

Dessutom kan du använda saker du lär dig på gymmet inom andra områden i livet. Du utvecklar principer och karaktär. Denna karaktär växer i takt med dina resultat. Du växer som människa.

Du bränner mer fett

Inget bränner fett lika effektivt som styrketräning. Kardiovaskulär träning kommer inte i närheten. Att kardio skulle vara bättre än styrketräning för att bränna fett är inget annat än en myt.

Hypertrofi-fokuserad styrketräning ökar inte bara muskelmassan. Det ökar metabolismen naturligt. Muskelmassa kostar enorma mängder energi – både att skapa och att behålla. Med större muskler har du högre metabolism även när du vilar. Det betyder att du lättare bränner fett dygnet runt.

Kör du bara kardiovaskulär träning kan du gå ner i vikt utan att att få bättre kroppskomposition. Vikten säger ingenting om din kroppskomposition. Du kanske går ner i vikt, men är lika smalfet som när du började. Du kan också stå still viktmässigt, men ändå bränna fett och öka muskelmassan.

Detta kan alla som genomgått en kroppstransformation skriva under på.

Även om ditt mål inte är att bygga muskler så kan hypertrofi-fokuserad styrketräning vara ditt bästa alternativ. Glöm allt annat du har läst om kardio och fettförbränning. Styrketräning är överlägset.

Du är glad oftare

Att lyfta tunga vikter är en svårslagen energikick. När du kör tunga knäböj känns det som hela världens förväntningar vilar på dina axlar. Hypertrofiträning blir den ultimata metaforen för livet.

Känslan efter ett lyckat pass är euforisk. Du svävar på moln. Njut av känslan. Rid på vågen av signalsubstanser. Själv använder jag denna energikick till att boosta min produktivitet.

Hypertrofi-fokuserad styrketräning löser inte världens alla problem. Det löser inte heller alla dina.

Men det gör dig gladare. Allt blir lite trevligare när man tränar. Med ett gladare humör och en mer positiv inställning till världen är du bättre rustad för att tackla alla utmaningar som korsar din framfart.

Du utvecklar disciplin

Den största behållningen av hypertrofiträning är inte stora muskler och minimalt kroppsfett. Den största behållningen är disciplinen du utvecklar i takt med din kroppsförvandling.

För att uppnå en förändring måste du ha disciplin. Det är disciplinen allt står och faller på. Om vi kan lära oss något om livet från styrketräningens värld så är detta den viktigaste läxan av dem alla.

Disciplin kan ibland kännas som något vi föds med. Antingen har man det eller inte. Men disciplin är inget som vi ärver från våra föräldrar. Disciplin är något vi skapar och utvecklar med rutiner.

När du utvecklar disciplin börjar du uppskatta betydelsen av hårt arbete. Du börjar förstå innebörden av målsättning och vilka uppoffringar som krävs för att ta dig fram till målet.

Det bästa sättet att utveckla disciplin är genom rutiner och rutiner utvecklar du med styrketräning.

Du mår bättre

Hypertrofiträning förbättrar din hälsa. Det förbättrar din aptit, din sömn, ditt sexliv och minskar risken för kardiovaskulära sjukdomar, cancer, depression och mental ohälsa.

Hypertrofiträning är hälsosamt på många plan. Det är också bra för din mentala hälsa. När du styrketränar utsöndrar kroppen signalsubstanser som gör dig glad och hungrig på livet.

Styrketräningens positiva effekter på din hälsa är inte bara akut direkt efter träning. Alla mår bättre av mer muskelmassa och mindre kroppsfett och styrketräning är det bästa sättet att uppnå allt detta.

Vill du må bra, kanske till och med bäst, då är hypertrofi-fokuserad styrketräning något för dig.

Du förbättrar hållningen

Inget är sexigare än bra hållning. Det tycker både killar och tjejer. Sitter du still mycket på jobbet är hypertrofi-fokuserad styrketräning som stärker kroppen extra viktigt för din hälsa.

Människor får inte ont i ryggen av tunga knäböj och tunga marklyft. Människor som har en stillasittande vardag får ont i ryggen av att inte styrketräna. Har du ont i ryggen, då vill du styrketräna.

Hypertrofiträning förbättrar hållningen genom att göra bland annat magen och ryggen starkare. När kroppen blir starkare går du mer upprätt med en hållning som är attraktiv och respektingivande.

Du får bättre kroppskomposition

Kroppskomposition är ration mellan muskelmassa och fettvävnad. En sund kroppskomposition har mer muskelmassa och mindre kroppsfett än genomsnittet, som har ohälsosamt lite muskelmassa.

Med bättre kroppskomposition mår du bättre och ser bättre ut. Enda sättet att lägga på sig muskelmassa, minska kroppsfettet och förbättra kroppskompositionen samtidigt är styrketräning.

När du styrketränar 3-5 dagar i veckan – med flerledsövningar som pull-ups, militärpress, och knäböj – lägger du på dig mer muskelmassa snabbast möjligt. Dieten är viktig. Fast även om du slarvar med dieten och fortsätter äta lika dåligt som du gör idag så kommer din muskelmassa öka snabbt.

Det är muskelmassan, inte kroppsfettet, som gör dig snyggare. Ansenlig muskelmassa signalerar god hälsa, sunda värderingar och en särskild karaktär. En karaktär som människor beundrar.

Om du vill uppnå det där riktigt vältränade utseendet som många önskar, då är hypertrofi-fokuserad styrketräning vägen att gå. Det ökar både muskelmassan och minskar kroppsfettet.

Det är roligare än kardio

Kanske är ditt mål att bränna fett. Kanske tycker du att konditionsträning är tråkigt. Med styrketräning kan du bränna fett på ett effektivt sätt utan att gå upp i ottan för att löpa i spåret på tom mage.

Kardio är ett tråkigt sätt att spendera tid. Din tid är värdefull och när du har tid över borde du lägga den på att umgås med familjen, vännerna, eller andra saker som du hellre vill göra.

Hypertrofiträning är roligt utmanande, speciellt med SMART-strategin. Då har du alltid något att sträva efter, något att kämpa för. Dessutom får du fler segrar längs vägen – det ger ett trivsamt momentum.

Ingen träningsform är lika mentalt och fysiskt utvecklande som hypertrofi-fokuserad styrketräning. Om du vill uppgradera livet, då är styrketräning bäst på alla plan. Fokusera på mer hypertrofiträning när du planerar din träningssatsning, då kommer du snart att både må bättre och se bättre ut.

Vill du veta hur du ska lägga upp din hypertrofiträning på ett optimalt sätt? Testa onlinecoaching, då får du all kunskap du behöver för att få kroppen som du förtjänar.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: