Bålträningens hemligheter

Denna vecka har jag fått många frågor om bålträning.

Efter inlägg om på det på bland annat Youtube och Facebook har jag fått DM från läsare, lyssnare och tittare som är frustrerade över resultaten som dom inte får.

Ett bra exempel är en fråga från Emma:

===

Tycker jag försöker träna magen bra. Gör situps, ibland på boll och i maskin, plankan och andra magövningar man hört är bra. Jag går ner osv men inte på magen just.

Vet inte varför och tycker det är svårt att orka fortsätta när inget händer.

En annan fråga är om squats. Har förstått att magträning kan hjälpa att få till djupet bra som jag tycker är svårt för mig. Försöker träna magen oftare men vet inte om jag gör rätt och det hjälper. Har du några tips på övningar och träning som kan hjälpa mig?

Btw, älskar din podd!!

===

En stor anledning till att många misslyckas med bålen är det här:

Du följer tips baserat på hörsägen, eller som du har snappat upp i hälsoblaskor och personliga men inte särskilt sakkunniga bloggar, som i bästa fall knappt är halvbra.

Vi kan kalla det mainstreamtips.

Ju mer mainstream du tänker när det kommer till övningsval, vanor och rutiner, desto större är risken att du – ärligt talat – kommer få medelmåttiga resultat av din träning.

Till exempel:

Ett mainstreamtips är att du ska äta ofta.

För om du äter ofta så håller du förbränningen igång. Men det är en myt. Det spelar ingen roll hur ofta du äter, om energiintaget är samma, därför kan du göra som du vill.

Ett annat mainstreamtips är att man ska köra cardio…

För att gå ner i vikt.

Som mer cardio, tråkiga sallader och svältdieter, är vägen till framgång och lycka.

Ett annat tips är att du inte behöver träna hårt.

Eller att man ska vara försiktig med att äta (“för mycket”) protein.

Eller att kosttillskott kan rädda dig.

Som det finns magiska kosttillskott som kan rädda vilken skräpdiet som helst.

Mainstream är att undvika särskilda näringsämnen helt.

Antingen fett eller kolhydrater.

Vilket är trams. Som mycket annat som är mainstream. Som att spendera mer tid med datorn, TV:n och mobiltelefonen än att på riktigt umgås med våra nära och kära.

Vad hade du kunnat göra istället?

Mainstream är att dricka sockerläsk och äta halvfabrikat.

Mainstream är att tvinga i sig frukost som växer i munnen, när man inte känner för det, eftersom vi alltid har fått höra att frukost (undantagslöst) är den viktigaste måltiden.

Mainstream är att följa en diet där andra bestämmer vad du får äta.

Mainstream är att få ångest när man äter mat man gillar och sedan försöker kompensera extra kalorier med intensiv träning, bara för att du har dåligt samvete.

Mainstream är att må fysiskt dåligt, känna sig misslyckad och olycklig och jämföra sig med hur det går för andra. Och vara missnöjd med tillvaron, därför att inget funkar.

En annan sak:

Mainstream är att göra dåliga situps på bollar och i maskiner, istället för att lära sig aktivera bålen genom bra andning (och med diafragman) och träna på ett funktionellt sätt.

Detta måste vi göra något åt.

Därför har jag skapat mitt nya träningsprogram:

8 veckors bålträning.

Som är ett färdigt träningsprogram som fokuserar på inte bara styrka i fjompiga övningar som inte hjälper dig med dina squats, utan som dessutom lär dig hur du aktiverar bålen (nej, det räcker inte med att spänna magen och köra plankan ibland).

Detta är ett program som jag vet att många av er behöver.

För många av er har följt dåliga mainstreamtips som inte funkar, alldeles för länge.

Och när du lär dig aktivera bålen på rätt sätt händer ett par intressanta saker:

  • Du känner dig stark, trygg och säker
  • Du orkar mer, får mer resultat och mår därefter

Om du är villig att dumpa mainstreamråden, förlegade tips och råd, vanor och rutiner som inte hjälper dig att ta dig i bättre form – och du känner att du aldrig har lärt dig att aktivera bålen och därför vill göra något åt det – då är detta ett program som passar dig.

Här är länken till programmet:

https://mzfitnessconsulting.thrivecart.com/8-veckors-bltrning

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

PS – Jag accepterar inte medelmåttiga resultat och det borde inte du heller göra. Varför göra något medelmåttigt när du kan göra det på ett sätt som fungerar? Bli bålstark, bli bålstabil (en gång för alla) eftersom att du förtjänar resultat, du med. Anmäl dig nu.

Programmet är på 2 pass/vecka.

Så du behöver kunna träna åtminstone två tillfällen/vecka. Det går också bra att kombinera detta med annan träning du gör. Faktum är att jag rekommenderar det.

Programmet skickas ut i början av nästa vecka.

Här anmäler du dig:

https://mzfitnessconsulting.thrivecart.com/8-veckors-bltrning 

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: