Därför är tunga set och intensiva set inte samma sak

Handlar det om puls, träningsvärk eller hur fet pump du får med dig hem? Intensitet lider av begreppsförvirring. Att försöka förstå hur tungt eller hur intensivt man ska styrketräna för personliga mål kan därför vara besvärligt. Men det finns ett botemedel mot denna förvirring och det är vetenskap. I detta avsnitt av podden Kraftsport och Vetenskap får du lära dig vad vetenskapen säger om saken så att du har koll på skillnaden mellan tunga och intensiva set.

Innehåll i avsnittet

  • Intensitet betyder inte samma sak i kondition- och styrketräning
  • Varför det inte räcker att hålla koll på % av 1RM (viktbelastning)
  • Skillnaden på viktbelastning, ansträngningsgrad och intention
  • Hur fokus på olika delar av intensitet påverkar styrketräningsresultat

Kraftsport och Vetenskap är en podcast som ger dig krönikor om träning, forskning och vetenskap i ljudformat. Varje vecka delar jag med mig av tankar, insikter och forskningsrön efter snart 15 års erfarenhet som styrkecoach. Uppskattar du innehållet och vill stötta produktionen, lämna en recension där du lyssnar. Då hjälper du mig att nå nya lyssnare och podden får då en större spridning. Vilket innebär att jag kan lägga mer tid på innehållet.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: