Därför beror axelont inte på vad du tror (impingement, frozen shoulder etc)

Det gör ont och jag vill inte vara svag. När man arbetar med rehabilitering och prestationsoptimering är det inte ovanligt att man stöter på människor som har ont i axeln. Vad axelont beror på kan man enkelt hitta förklaringar till genom sökningar på sociala medier, frågan är hur väl dessa stämmer? Förvånansvärt dåligt, det visar resultaten i vetenskapliga studier och nu föreslår forskare till och med att vi börjar använda andra ord för att beskriva axelbesvär.

Vanliga förklaringar, som vi idag kan vara säkra på inte stämmer, inkluderar:

– Felaktig teknik i övningar (exempel: bänkpress och annat med skivstång)
– Osynkroniserade skulderbladsrörelser
– Saker i axelleden klämts ihop (s.k. inklämningssyndrom)

Det är lätt men inte helt rätt alltså att skylla på oskyldiga övningar när smärtan är framme. Ibland får särskilda övningar och rörelser bära skammen ensam, som utpekad orsak till att någon har fått ont. Så enkelt är det dock inte och det vet man baserat på vetenskapliga studier som har undersökt dessa frågor.

Människor som tränar på gym (inte minst personer som gillar att göra populära övningar med skivstång ovanför huvudet) har högre risk att drabbas av detta besvär. Men förklaringsmodellen varför människor får ont i kroppsdelen haltar, den lider av ett missförstånd som fortfarande lever kvar på gymmen och i vården. I det sjunde avsnittet av podden jag har startat tillsammans med två kollegor på kliniken (David och Andreas) diskuteras vanliga besvär kopplat till axeln, vad vi faktiskt vet och vad man kan avfärda.

Med anledning av undervisning och studier på universitet kunde jag inte vara med personligen denna gång. David och Andreas gör dock ett utmärkt arbete med att berätta hur det ligger till med dessa frågor. Rekommenderar en lyssning för dig som har kört fast i träning på grund av axelsmärta, något som faktiskt kan vara fruktansvärt att förhålla sig till även om man har kunskap och erfarenhet med sig till träningen. Lämna gärna en recension!

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: