Dumma övningar efter operation – när supraspinatussenan har gått av

Sitter här på söndagsmorgonen framför datorn, med en kopp rykande färskt kaffe i ena handen, och en katt på fåtöljsryggen. Den här tiden på veckan brukar jag ägna åt två saker: träna marklyft och äta ost (vilket egentligen borde klassas som en och samma sak) och besvara mail från läsare, lyssnare och tittare på sociala medier och supportmailen.

(Ok, det blev 3 saker, men ändå…)

Hur som helst,

Mycket har hänt sedan jag startade Kraftsportkliniken.

Ni som har följt mig en längre tid kanske minns att jag brukade arbeta mer med fitness och bodybuilding (jobbade bland annat som redaktör för svenska Iron Man och coachade människor som ville se ut som fitnessfolk), men sedan hände något.

Livet förändrades.

Den ena omskakande händelsen avverkade den andra.

Min pappa gick bort.

Jag fyllde 30.

Tidningsbranschen förändrades.

Och som pricken över i, eller grädde på moset (som vi säger här i Göteborg), så drabbades jag från höger och vänster av den ena otäcka skadan efter den andra.

Från workshop:n “Marklyft för nybörjare” på Kraftsportkliniken.


(Förvånansvärt få har varit direkt träningsinducerade, emellertid…)

Så, vad hände efteråt?

Någonstans i detta storskaliga kaos upptäckte jag att det var svårt att få bra hjälp.

När man har skadat sig och sedan ska börja träna mer normalt igen.

Rehabilitering är en sak.

Det finns enormt många skickliga kiropraktorer och sjukgymnaster där ute, som dessutom har ett intresse för styrketräning. Men hur tar man sig vidare efteråt?

Jag slängdes från den ena instansen till den andra och återkopplingen var kass.

(Berättar mer om det i den här podden)

Så jag bestämde mig för att dra mitt strå till stacken.

Och försöka göra något åt det.

Jag skolade om mig.

Och började läsa klinisk anatomi och patologi. För att hjälpa människor i samma situation, som vill hitta tillbaka till normalfungerande träning efter skador, sjukdomar och operationer men inte vet hur man avancerar på ett vettigt sätt. 

Jag öppnade Kraftsportkliniken.

Som sedan blev en del av Ortopedmedicinska Institutet i Göteborg. 

Varför jag tar upp det här nu?

Två anledningar:

1. Jag vill ge dig bakgrund till en läsarfråga som jag ska dela med mig av.
2. Förklara vad skillnaden är när man tränar med olika besvär.

Jag coachar fortfarande människor med estetiska (eller åtminstone mer visuellt betonade) mål, men även personer som har funktionsnedsättningar och besvär med rörelseapparaten. Många som av olika skäl inte har kunnat träna normalt en tid, och nu ska ta steget från rehab till friskvård, med alla utmaningar som det innebär. 

Och många i den senare kategorin har flera mål.

* Man vill klara vardagen med mindre stress, smärta och besvär. 

Och kanske:

* Gå ner i vikt/fettmassa och få mer muskelvolym (och styrka) på rätt ställen. 

Det vill säga, man har både skador/sjukdomar eller dylikt i bagaget, plus ett mer prestationsfokuserat mål men som är knepigt att nå på grund av vad som har hänt.

En fråga av den typen landade i min inkorg här på morgonen:

===

Hej Mathias, jag är en man på 54 år som undrar om din coachning är något för mig. Jag gjorde en operation i axeln supraspinatussenan gick av.

Opererade axeln 2019-01-23. Den känns mer än okej nu, ingen smärta, liten risk att den ska kunna gå av nv enligt min fysioterapeut. Har kört rehab sen 2018-08-10 året innan operation. Är ditt program för tufft för mig pga min operation?

Axeln känns ok nu. Om jag köper ett fyra månaders coatchningspaket av dig kan man använda sig av det i framtiden eller får man ta nya coatchningspaket efter att det första online programmet tagit slut efter fyra månader?

Bildkälla: Epainassist.comJag tycker själv att jag är i bra form för min ålder. Jag tycker att du har en otroligt stor kunskap inom ditt område och är riktigt nyfiken om jag kan nå en bättre utveckling trots min ålder. Tacksam för svar. Tack/Peter.

=== 

Tack för ditt mail, Peter, och tack din feedback.

Såhär fungerar det:

Du behöver ingen remiss för att få min hjälp med träning i samband med olika besvär, som till exempel efter operation för att supraspinatusskenan har gått av.

Men det finns några viktiga kriterier som är bra att känna till:

1. Jag ser helst att du är färdig med din sjukgymnastik eller har fått OK från din fysioterapeut att belasta mer. Ett stort plus är om du låter mig kommunicera direkt med din terapeut (dock inget måste). Sedan går vi igenom din medicinska historik mer detaljerat när vi gör anamnesen. Du får då berätta mer exakt vad som har hänt, vad du vill uppnå, om du har har tränat tidigare och på vilket sätt, plus andra saker som är viktiga för mig att känna till, så att träningen kan anpassas efter dina behov.

2. Jag sätter inga diagnoser, men samarbetar med vårdgivare.

På Ortopedmedicinska Institutet där jag har min mottagning finns läkare, sjukgymnaster, kiropraktorer, psykolog och andra vårdgivare, som jag samarbetar med. Går du till en annan vårdgivare, kanske på annan ort, så är det inget hinder. Har du någon form av besvär så är det dock alltid en fördel om det finns en diagnos. 

Måste man ta sig till mottagningen för att få hjälp?

Nej, du måste inta ta dig hela vägen till Göteborg (om du inte bor i närheten) men det finns vissa begränsningar med onlinecoachning som kan vara bra att känna till.

Till exempel:

Jag gör inga muskeltester på distans.

Jag analysera inte dina rörelser i realtid, medan du tränar.

Däremot kan du själv filma när du gör övningar (mobilkamera går bra) och skicka till mig efteråt, så får du förslag på vad du kan göra annorlunda och förbättra tekniskt iallafall, men då retroaktivt efter passet istället för under tiden du tränar. 

Tillbaka till frågan om programmet:

Väljer du att bli coachad i 4 månader så får du enkelt tillgång till programmen även efter coachingtiden, genom att ladda ner programmet till din dator eller skriva ut det (om du föredrar det). Ser du fortfarande framsteg med samma program, bortsett från att reps och set och en och annan övning kanske behöver bytas ut, så ser jag inga problem med att du återanvänder ett och samma träningsprotokoll flera gånger.

Om du har fler frågor om hur programmet fungerar, maila mig på support@mathiaszachau.com. Och innan du bestämmer dig, ta inte mitt ord på det: 

Läs vad mina kunder tycker

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau 

PS – Deadline för månadens program är 23:59 ikväll.

Anmäl dig före dess och kom igång snabbast eller fortsätt som du alltid har gjort.

Här går du med:

https://www.mathiaszachau.com/pt-online

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: