Hur du blir genetiskt begåvad – enligt någon som inte är det

Jag har inte kört någon Q&A på ett tag. 

Så idag bestämde jag mig för att göra exakt just det, eftersom fredag osv. Det är hög tid att se vad den tjocka men mätta postsäcken har gett oss den här veckan…   

FRÅGA: En snabb fråga, hoppas du hinner svara! Kan det vara tekniken i träning som gör att jag inte går ner eller ska jag träna mer om jag vill tona min underkropp?

MZ: Det absolut viktigaste för dig om ditt mål är att påverka din kroppskomposition är 1) din förmåga att skapa en energibalans som rimmar med det målet (negativ för viktnedgång, positiv för viktuppgång och både och över tid för att både bygga muskler och bränna fett systematiskt). 2) Du behöver veta vad du ska träna, i vilken ordning och dosering av träningsintensitet och volym (detta är vad som kallas planering) och 3), hur du tränar det som du behöver bli bättre på effektivt. Med dålig planering fast riktigt bra effektivitet så tränar du inte optimalt, därför att du kanske bara blir bättre på fel sak.

På grund av att du tränar sub-optimalt (vilket kan vara relativt förlåtande) eller utför rörelser effektivt fast med en ganska dålig teknik (ett misstag som oerhört många gör).

Till exempel:

Du tränar knäböj väldigt mycket och gör det regelbundet, vilket i teorin är effektivt för ditt mål, men tekniken är dålig så varje gång du tränar “effektivt” blir du bara bättre på att göra övningen med dålig teknik… 

Nej, det räcker inte att bara veta vad du ska göra, hur ofta eller hur mycket.

HUR är minst lika viktigt.

Sedan handlar mycket om att träna (på att träna) för att bli riktigt bra.

FRÅGA: Jag har tränat hela mitt mitt liv men nybörjare i styrketräning och jag tycker det är svårt att veta var man börjar. Har läst mycket om olika program och kör fast, blir sjuk, eller tröttnar och vill testa något nytt. Tror jag inte vet vad jag vill riktigt.. kanske behöver ett specifikt mål? Några förslag på hur man ska tänka då?

Vill även säga att jag fastnade mycket för att du skriver om hälsa, inte bara träning.

MZ: Tack för din feedback, det uppskattas! Ang din fråga:

Jag kan inte välja ditt mål åt dig.

Den enda som kan avgöra vad som är viktigt i ditt liv är du själv.

Vet du inte vad som är viktigt för dig och varför så är det inte konstigt att du har svårt att fokusera på en sak åt gången och bli riktigt bra på något konkret. Har du ett mål som du känner starkt för underlättar det enormt. Och du tröttnar inte lika lätt eftersom framstegen du får är faktiskt relevanta och betyder något för dig.

Så börja där. Rannsaka dig själv:

Var föreställer du att du finner dig själv resultatmässigt om 12 månader?

Eller 2, 3 år?

Nästa:

FRÅGA: Hur noga är det med längden på dina program? Såg att du har 4 veckor och 4 månader och för mig som vill köra 3 månader hur ska jag göra? Kan jag börja med 4 veckor och lägga till fler veckor? Tack för tiden! Älskar din podd förresten 🙂

MZ: Det handlar inte om hur länge du följer programmet, det handlar om dig. Ärligt talat kan du få lika mycket ut av coachning oavsett hur länge du följer programmet, det handlar mer om hur självgående du (redan) är och hur länge du behöver min hjälp. Många börjar med 4 veckor för att klämma på programmet först, innan man fortsätter, och om det bara är småsaker som enklare teknikjusteringar eller kostråd förbi platåer så kan 4 veckor vara fullt tillräckligt för att få den hjälpen du behöver.

(Inte för att det tar 4 veckor att nå målet…)

Oavsett erbjuder jag inget straight 3 månaders program.

(Kanske något för framtiden?)

Deltagarna i fallstudien som vi gör just nu blir dock coachade i 12 (!) månader.

FRÅGA: Hur kommer det sig att du GER BORT så mycket information gratis? Jag tycker du borde sätta upp så man prenumererar på nyhetsbrevet och betalar för det.

Jag kan tänka mig att betala 100-200 eller nåt sånt per månad.

MZ: Det här är ett förslag som jag har får ibland (för videos, poddar osv) och det är något jag har funderat på….

Samtidigt hjälper jag inte lika många om jag sätter upp betalväggar.

Ja, det är sant att ju mer jag “ger bort gratis” desto större spridning får saker och det är teoretiskt lika med fler nya kunder.

Men det är inte den enda poängen med att ge bort tips på det sättet. Alla som följer mig kommer inte köpa något, så är det bara, men jag känner ändå ett visst ansvar att hjälpa så många jag kan. Om folk bara tar med sig en enda sak och detta gör skillnad så är jag nöjd. Även om det kommer från bloggen, ett poddavsnitt eller annat. Just nu har jag inga planer på att ta betalt för det (fast tanken slagit mig).

FRÅGA: Har du några tips på bra böcker om träning? Och hur läser du? Jag menar så mycket du skriver måste du läsa mycket.

En fråga från en tränare till en annan! Tycker du är en grym förebild för oss andra!

MZ: Jag läser varje morgon/förmiddag och varje kväll oftast 2 olika böcker.

Ibland kan det vara 3 olika men väldigt olika ämnen.

Jag läser alltid en arbetsrelaterad grej, det kan vara en bok om träning, en bok om kost eller liknande (och utöver det åtminstone 30-40 min på olika studier/dag). Som praktiker har jag inte så mycket tid att förkovra mig som jag önskar alltid.

Nu till exempel läser jag klinisk anatomi och fysiologi, som en del av kursen jag går, och då läser jag böcker inom det.

Det är mycket basmedicin men inte så mycket “nya studier”.

Och utöver det läser jag något som bara är underhållande eller inspirerande.

(Biografier, skräck eller sci-fi typ…)

Jag har som mål att läsa minst 20-30 sidor per dag oavsett antal böcker totalt.

Ska jag rekommendera en bra bok om träning så är det denna:

Science and practice of Strength Training av Vladimir M Zatsiorsky och William J Kreamer. Ska du läsa en enda bok om styrketräning i hela ditt liv, då är det denna.

Där står ALLT du behöver veta.

FRÅGA: Du är helt grym på att skriva. Jag som är lärare uppskattar flytet i meningarna och att du är väldigt vetenskaplig även. Jag gillar podden med! Men jag och säkert andra med mig som gillar att läsa mer än att lyssna på saker och njuter av det saknar kanske bloggen ibland! Går det att få läsa mer nytt på bloggen snart?

MZ: Tyvärr har jag inte så mycket tid till bloggen för tillfället.

Jag försöker få upp något nytt varje vecka (ibland direkt hämtat från nyhetsbrevet, ibland något helt nytt och sedan podden) men jag hinner inte alltid skriva så mycket nytt som jag önskar.

Den tid jag brukade lägga på att blogga nästan varje dag (förut) går istället åt:

* Kliniken på Ortopedmedicinska i Göteborg
* Plugg, plugg och plugg

(Sedan klientuppföljningar online)

Under sommaren handlar mycket om fallstudien som jag nämnde tidigare.

Sedan ska jag skriva klart Pump och Magnesium-boken (Volym 2) vars release är uppskjuten och senarelagd. Jag har också en praktik framför mig som måste vara ordnad före hösten. Har inte ordnat någon plats (pga är expert på att skjuta upp saker) men förhoppningen är att kunna gå med ortopeden och någon fysioterapeut. 

Till hösten är jag klar med lejonparten av den här utbildningen och då kommer jag ha mer tid till bloggen.

Ok! Så det var allt jag hade att bjuda på för idag.

Seriös kost och träning är knappast magiskt, men när det funkar så funkar det grymt. Precis som allt jag lär mina klienter i mitt individuella coachingrogram.

Inte minst i månadens program.

Faktum är att om du följer mina tydliga direktiv inuti månadens program så är jag väldigt säker på att kosten – och allt kring kcal, protein, fett, kolhydrater, kosttillskott, måltidsfrekvens, näringstajming och allt annat som du behöver förstå för att sätta lite fart på resultaten av din träning – automatiskt blir mycket bättre. Så mycket bättre att du kommer se tillbaka till ditt forna jag och fundera hur du kunde få så långsamma resultat tidigare. Om det beror på att vi denna månad fokuserar lite extra på effektiva men genuint snabba metabola pass, som tvingar dig att få in mer träning på kortare tid (så att du har tid att njuta av sommaren med) är oklart.

Deadline närmar sig snabbt,

Gå hit för att få en plats medan du fortfarande kan:

www.mathiaszachau.com/pt-online

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: