Hur Ofta Kan Jag Träna Varje Muskel?

arnoldDet finns många faktorer som påverkar den muskelbyggande processen. Två viktiga sådana är träningsfrekvens, hur ofta du tränar antingen pass eller specifika muskler, samt progressiv belastning som ökar över tiden. Bra att komma ihåg är att frekvens är avgörande om du vill kunna bygga muskler snabbt. Ju oftare du tränar en muskel, desto snabbare växer den.

Givetvis är flera olika parametrar inblandade. Påståendet är enbart sant om du stimulerar muskeltillväxt utan att överskrida förmågan till återhämtning. Men högfrekvent träning, med optimal återhämtning, kan utan tvekan bygga muskler snabbare. Premissen är egentligen enkel. Vill du bli bättre på något? Då behöver du öva, och ju oftare du övar desto snabbare blir du bättre. Ganska enkelt. Eller hur?

Hur Ofta Kan Jag Träna Varje Muskel?

När du vill bli bättre på något är lösningen alltid att göra det oftare. Att träna för styrka är, även om du betraktar det som rekreation eller en hobby, en förmåga. Vill du öka styrkan och bygga muskler behöver du förstå grunderna, öva på rörelserna, och lära av dina misstag (detta har jag gjort åt dig, så du slipper).

Vad styrketräning egentligen handlar om är att träna nervsystemet – inte musklerna. Du behöver lära nervsystemet att rekrytera fler motorenheter och fibrer inuti musklerna, för att generera kraft med koncentrisk träning. Genom att lära nervsystemet och musklerna att fungera i symbios kan du även förbättra kontakten och kontrahera hårdare – som är ytterligare två viktiga komponenter.

Genom att kontrahera hårdare skapar du mer spänning. Det gör dig starkare och ger möjligt att lyfta tyngre vikter. Kom ihåg att belastning, oavsett vad den består utav, står i korrelation med muskeltillväxt. Styrketräning med tunga vikter skapar större muskler. Sambandet kan inte överdrivas. Även om resultat i slutändan står och faller på din förmåga att använda nervsystemet, rekrytera muskelfibrer, och generera kraft är ordentlig återhämtning viktigt för att reparera musklerna. Följer du ett kostschema är det enklare.

Sägenomspunna Pumpeffekten

Tillhör du typen som lider av träningsvärk? Frekvent träning lindrar smärtan. Infernalisk träningsvärk, som gör det svårt att röra sig normalt, blir inte lättare med total vila. Tvärtom kan högfrekvent träning, eller återhämtning i form av aktiv vila, bidra med den blodtillströmning de skadade musklerna behöver.

Styrketräningen för muskeltillväxt handlar om kroppens förmåga att adaptera till det fysiska arbetet. Genom att träna smart kan du träna mer frekvent, vilket gör att kroppen kan anpassa sig snabbare. Kom ihåg att kombinationen frekvens och progression är viktig att känna till och förstå för att bygga muskler på sikt.

Hur ofta du kan träna varje muskel beror på hur ofta du kan träna. Men om ditt primära mål är maximal muskeltillväxt är två pass per vecka bättre än ett. Detta gäller personer som tränat ett tag, och kanske till och mer har mycket erfarenhet. Nybörjare kan träna samma muskel oftare, utan att riskera överträning.

Bygga Muskler Snabbare

Notera att högre träningsfrekvens kan bygga muskler snabbare. Det betyder inte att en lägre träningsfrekvens, som 3-4 pass per vecka, är dåligt. Att träna oftare kanske är mer optimalt för att maximera muskeltillväxten. Men de flesta av oss hinner inte träna varje dag, och 3-4 pass duger gott och väl. Hur du designar ditt träningsschema påverkar av din vardag, träningserfarenhet, och målsättning. För nybörjare är hel- och halvkroppspass baserade på flerledsövningar om marklyft, knäböj och bänkpress mer optimalt

Faktum är att du kan träna varje muskel högfrekvent även med färre pass per vecka när du delar upp träningen i överkropp- och underkroppspass. Så länge du tränar smart, inte överdriver volym, och klarar av att optimera återhämtningen, är högfrekvent träning för varje muskel bästa sättet att bygga muskler.

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: