Okänd sjukdom liknar fettvikt på fel ställen

Här är något som oroar mig och jag känner är viktigt att du känner till.

Igår skrev jag följande på Instagram:

===

Lipödem och övervikt av fetma är inte samma sak.

Vilket man kan se när fettväv dissikeras. Högst upp ser du frisk fettväv, där fettsyror lagras i cellen och då kan transporteras bort från den och användas som energi och oxideras eller lagras på nytt (om det behövs) med relativ enkelhet.

Längst ner ser du fettväv som är drabbad av lipödem – som är en kronisk sjukdom som inte orsakas av att du äter för mycket eller rör på dig för lite.

Vid lipödem har kroppen svårt att cirkulera, transportera bort och göra sig av med lymfvätska som lagras i fettcellen – där den inte hör hemma.

Resultatet – gropig och bubblig fettvävnad med celluliter fylld med lymfvätska.

Detta brukar framför allt synas på underkroppen som kan vara oproportionerligt stor i relation till överkroppen. Vad kan man göra åt det?

Operation är det enda som verkar funka för att bli av med den sjuka vävnaden.

Det räcker med andra ord inte att bara gå ner i vikt. För även om du går ner i vikt så finns den sjuka vävnaden kvar. Och vet du vad? En sådan operation får du bekosta själv, för socialstyrelsen låter inte primärvården hjälpa dig med det. Än så länge.

Andra saker som du kan göra själv, som inte botar men åtminstone hanterar besvären, är lymfdränage, medicinsk massage och kompressionskläder som kan underlätta den nedsatta cirkulationen. Många som tror att hon lider av övervikt på grund av fetma (mest kvinnor som drabbas), lider i själva verket av den här sjukdomen.

===

Varför har lipödem gjort mig orolig?

Två saker:

1. Många känner att inget händer och ger därför upp (och slutar försöka)
2. Lipödem diagnostiseras inte sällan felaktigt och blandas ihop med normal fetma, till och med av utbildad vårdpersonal på vårdcentraler (som läkare och sjuksköterskor)

Nu kanske du därför tänker att:

Är det här en livsfarlig sjukdom som jag kanske har? Kan det leda till cancer?

Det är ganska oklart.

Det finns hyfsat mycket publicerad forskning om lipödem.

Ganska feta översiktsartiklar, till och med (länkar hittar du i länken här ovanför).

Men det mesta handlar om att försöka hitta orsakssamband, varför sjukdomen uppstår, och potentiella behandlingsmetoder. Och där finns mycket kvar att göra.

En annan sak ang lipödem som behöver undersökas mer är:

Vilka följdsjukdomar kan det leda till?

Vad händer patienter när lipödem går obehandlat en längre tid?

Viktminskning som ser ut som ett fetma är en sak. Detta kan förstås ge emotionella men och bli en stressor i sig, när man känner att ingen diet eller träning fungerar. Eller när man känner att vården lyssnar dåligt och att man därför är ensam i sin sjukdom.

Uppenbarligen är detta illa nog.

Men vad som oroar mig ännu mer är hur detta påverkar leder.

Artros som är en ledsjukdom, där bildningen av brosk inte funkar som det ska, kan orsakas av överbelastning. Skadar du en led så ökar risken för artros i just den leden.

Tänk på det här:

Vad händer med leder som upplever ett onormalt vätsketryck på grund av lipödem?

(När lymfvätskan hålls som gisslan inuti den sjuka fettvävnaden…)

Det kan leda till artros.

Vilket oftare drabbar patienter med lipödem.

(Patienter med artros kan ha så ont i leder att man knappt klarar av att träna, därför undviker man det. Och då är det lätt att tappa motivationen helt. Men stärker man omkringliggande muskler så kan man istället avlasta leden… och minska smärtan.)

Det finns många starka skäl att göra något åt övervikt.

Oavsett om övervikt beror på lipödem, som egentligen inte är fetma, eller mer konventionell fetma. Det handlar inte bara om att känna sig snygg, det handlar om att inte må dåligt, att inte ha ont, och inte få ledkomplikationer som gör livet fruktansvärt.

Frågan är, hur går man till väga när man brukar misslyckas?

Min strategi:

Utbilda klienter (sprida basala kunskaper) och vägleda i hur man skapar vanor, behåller motivationen, och kommer igång när man känner att man inte klarar av det själv.

Och det är målet med mitt nya träningsprogram – 8 veckors viktminskning.

Här är länken till programmet:

8 veckors viktminskning

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag är idrottsfysiolog (BSc Sport Science). Vidareutbildad inom klinisk anatomi, biomekanik och sjukdomslära. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: