Otrohet vanligare bland gastric bypass-patienter

Skrämmande läsning.

Här är ett överraskande men tankeväckande inlägg som jag hittade på ett hälsoforum (som är populärt bland småbarnsfamiljer) när jag gjorde research igår:

===

Till er som har gjort en gbp, eller lever /har levt med en som har gjort en.
Märker ni av någon personlighetsförändring hos den personen?

Lever själv med en tjej som blev väldigt självupptagen, stort bekräftelsebehov, omoget tankesätt och konstiga val. Ingen sexlust men efter lite alkohol, lösaktig och har ibland strulat med andra. Prata om det går inte för hon förnekar själv allt det här. Men ibland kan hon va sej själv igen korta stunder. Går det över?

Vad ska jag göra?

===

Mentala förändringar och förändringar i personlighet är inte ovanligt efter gastric bypass-operationer. Är det något fysikaliskt? Att man förändras i sin personlighet?

Eller är det känslomässigt?

För dig som inte är bekant med gastric bypass sedan tidigare:

Gastric bypass är ett kirurgiskt ingrepp som man gör för att hjälpa patienter som lider av sjuklig övervikt och fetma. Operationen går ut på att delar av magsäcken och till och med tunntarmen kopplas bort. Resultatet: tunntarmen kopplas till en liten ficka som består av den del av magsäcken som finns kvar, nästintill direkt efter matstrupen.

Detta gör att patienter blir mätta snabbare.

Och vad händer när du blir mätt snabbare? Du äter mindre.

I praktiken kan du inte äta lika mycket efter en gastric bypass-operation som du gjorde innan, därför att det helt enkelt inte finns tillräckligt utrymme för det i magsäcken.

Så operationen tvingar dig att äta mindre (även av god mat som du vill kunna njuta av).

Därför går du ner i vikt.

En bekant som har en flickvän som genomgått samma operation berättade:

“Det är svårt att äta middagar ute för hon blir mätt så snabbt så hon kan nästan inte kan äta nånting alls. Hon får mest äta soppor och pulver… Det pratar man inte mycket om i samhället att det funkar för att gå ner i vikt men livskvalitén bara sjunker i botten…”

Hela deras tillvaro tillsammans blev sämre…

Och efter 7 år tillsammans valde de till slut att separera. För det funkade bara inte.

Hur som helst,

Tillbaka till ämnet för dagens nyhetsbrev:

Längre ner i samma tråd, som frågan ovan kommer ifrån, så skrev en kvinna som själv har genomgått en gastric bypass-operation och hon berättar om sin upplevelse såhär:

===

Jag har själv gjort en gbp och gick ner drygt 60 kilo. Jag kan utifrån mig själv säga att jag ångrar inte en dag operationen men min hjärna är totalt störd.

Jag lever med samma man som när gjorde operation och jag älskar honom något fruktansvärt. Men efter operationen och efter alla plastikoperationer så har jag ett sådant sjukligt bekräftelsebehov, som jag idag kan hantera.

Men förr va det rena helvetet, sprang till krogen varje helg och strunta totalt i min man. Otrogen gång på gång, det va helt sjukt. Jag har inte sökt hjälpt utan gett mig fan på att aldrig mer såra honom (han vet om exakt allting). Men det jäkla bekräftande är som en cigg, man blir så sjukt beroende.

===

Jag vet inte hur det är med dig, men min uppfattning (som jag baserar på vad jag har läst, sett och upplevt i min omedelbara närhet från mina vänner) är att många verkar ha svårt att anpassa sig och liksom landa i sig själva efter det här invecklade ingreppet.

Jag tror inte det är hälsosamt… För varken dig eller någon du bryr dig om.

Oavsett om ni har barn tillsammans.

(Missförstå mig inte. I vissa fall är operation säkerligen den enda utvägen och det är kanske bästa lösningen för dig just då, men det är något din läkare får avgöra…)

Detta är ju bara min åsikt.

Ett långsammare sätt men som jag tror är mer hälsosamt, är att försöka gå ner i vikt genom att 1) förstå vad viktminskning är, 2) hitta en hållbar approach som passar dig.

Och sedan gå ner i vikt “naturligt” så långt det bara går.

Vet du inte hur du ska göra, då är det lätt att vilja ta till drastiska åtgärder.

Eller försöka ta genvägar.

Och försöker du ta genvägar så finns det alltid ett betydligt högre pris att betala längre fram som kan skada både dig och dina nära och kära. Och det är inget roligt liv att leva.

Det är något som är värt att tänka på åtminstone.

För att se hur personlig träning kan hjälpa dig med vikten, läs mer här:

https://kraftsportkliniken.com

Till nästa gång.

Din coach,

– Mathias Zachau

Om författaren

Mathias Zachau

Jag arbetar som idrottsfysiolog (BSc Sport Science) och har en bakgrund inom pedagogik och idrottsmedicin. I 10 år har jag bevakat träningsbranschen utifrån vetenskapliga perspektiv. Det har jag gjort i magasin, olika poddar, sociala medier och inte allra minst här. Följ mig för att lära dig mer om styrketräning, kondition och människokroppen i allmänhet.

Gillar du artikeln?

Här hittar du fler: